Comfortfood,  Ovenschotels,  Vlees

Ovenschotel met aardappel, spek en witte kool

Zoals velen onder jullie weten ben ik nog maar pas getrouwd. Een goede maand geleden stapten de echtgenoot en ik in het huwelijksbootje. Enkele dagen later vertrokken we op huwelijksreis naar Tanzania en Zanzibar. Daar heb ik natuurlijk veel inspiratie opgedaan. Ik kocht er ook een kookboek en daar maak ik vandaag een receptje uit, weliswaar met wat aanpassingen om het toch die Ginger-toets te geven. In Tanzania en ook in Zanzibar werken ze veel met curry’s, stir fry (wok), rijst,… Laat ik nu net van dat alles een groots fan zijn. Toegegeven, soms vraag ik me af waar ik géén fan van ben, ik moet dat ongeveer bij alles al gezegd hebben, maar van curry’s? Mmmm, daar kan ik zo van genieten! Nu, wok, curry’s,… dat zijn allemaal eenpansgerechten en daar maak ik er vandaag ook eentje van.

Benodigdheden, voor 2 personen:

8 flinke aardappelen

200 g spekblokjes

1/2 rode peper

1/2 witte kool

2 grote! tomaten

1/2 tl komijn, 1 tl paprikapoeder

peper, zout

bakboter

Afwerking: 50 g emmentaler, paneermeel en verse peterselie

Bereiding:

Schil de patatjes en kook ze gaar. Snijd ondertussen de witte kool in fijne reepjes, liefst met de mandoline want dan zijn ze dunner. Giet de patatjes af en plet ze grof met de pureestamper. Er mogen nog wat brokjes inzitten, het moet zeker geen gladde puree worden. Voeg een klein klontje boter toe en kruid met peper en zout. Voeg de witte kool toe en stamp deze onder de puree. Zet apart.

TIP: Als je geen mandoline hebt en je witte kool is dus wat dikker gesneden, stoof hem dan een vijftal minuutjes aan in wat boter. Anders gaat je witte kool niet helemaal gaar zijn.

Snijd de halve rode peper fijn (zonder pitjes) en de tomaten in kleine blokjes. Doe een heel klein klontje boter in een grote pan en voeg de spekjes toe. Kruid met de komijn en het paprikapoeder en voeg ook de rode peper toe. Wanneer het spek is aangebakken, voeg je de tomatenblokjes toe. Laat koken en kruid met peper en zout. Kook totdat het een dikke saus wordt.

Voeg nu het pureemengsel toe aan de pan en meng alles goed onder elkaar. Doe het geheel in een ovenschotel. Neem er een klein kommetje bij en doe daar de 50 g emmentaler in, samen met een eetlepel versnipperde, verse peterselie en 1 el paneermeel. Meng en verdeel over de schotel.

Zet de ovenschotel 30 minuten in een oven van 180°C.

TIP: Je kan dit gemakkelijk de dag voordien maken, maar dan zou ik een extra tomaat gebruiken zodat je meer saus hebt en je gerecht de dag nadien niet droog wordt. Ik zou dan ook het gerecht klaarmaken totdat je alles in de ovenschotel hebt gedaan en de dag nadien, wanneer je wilt eten, je kaasmengeling erover en de oven in.

Zéér lekker en ook nog eens echt comfortfood.

Laat het smaken!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *