Champignonsaus
Deze champignonsaus (zonder room) maakte ik in teken van de feestdag Thanksgiving, een Amerikaanse feestdag waarbij er vooral veel en lekker gegeten wordt. Een grote kalkoen staat bijna altijd op het menu en daar hoort bij? Yes, je hebt het goed geraden: Gravy! Of zoals wij het noemen: Bruine saus.
Weinig zaken die een maaltijd nog beter kunnen maken dan een goede saus. En de Amerikanen denken daar niet anders over. Vandaar dat ik ter ere van de feestperiode hier in de States eens een lekkere champignonsaus maakte. Zo eentje die je in grote hoeveelheden kan maken, zodat jij en je gezelschap zeker niets tekort komen. Want geef toe, kroketten doorweekt in bruine saus. I mean,… Het beste van’t beste!
Benodigdheden, voor ongeveer 500 ml saus:
Voor de champignons:
250 g champignons
1 tl tijm
boter
peper, zout
Voor de saus:
30 g boter
30 g bloem
500 ml kipbouillon of fond (runds kan ook)
1 el sojasaus
peper
Bereiding:
Snijd de champignons in dunne schijfjes. Verhit een klontje boter in een grote pan en bak de champignons aan. Kruid met peper, zout en tijm. Roer niet teveel in de champignons. Laat ze bakken, roer om en laat ze rustig verder bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de pan.
Smelt nu voor de saus de 30 g boter. Voeg er vervolgens de bloem aan toe en roer snel tot een roux. Giet er vervolgens de fond al roerend bij en blijf roeren met de garde tot de saus ingedikt is (zie tips). Voeg de sojasaus toe en meng.
Voeg de champignons terug toe aan de saus en meng. Proef, kruid eventueel bij met extra peper en serveer.
Tips:
- Saus indikken: Door de roux zal de saus snel indikken. Heb je het gevoel dat je te lang gewacht hebt en is je saus te dik, giet dan gewoon wat extra fond of een scheutje water erbij en laat terug indikken tot de gewenste dikte.
- De sojasaus zal de saus net dat tikkeltje extra geven dat ie nodig heeft én het zorgt voor een mooi kleurtje.
- Op voorhand maken: Je kan de saus perfect op voorhand maken. Vlak voor je gaat eten, warm je hem gewoon op in de microgolfoven of in een sauspan en je bent klaar. Ik vind hem persoonlijk zelfs lekkerder als je hem op voorhand maakt. Dan hebben de smaken wat extra tijd om tot hun recht te komen, hmm!
- Bewaren: De saus blijft twee dagen goed in de koelkast. Maak hem voor de beste smaak ten vroegste de dag voordien en niet eerder.
- Wil je er een roomsaus van maken? Voeg dan ongeveer 150 ml volle room toe wanneer de saus begint in te dikken. Blijf verder roeren totdat je saus de gewenste dikte heeft.
Laat het smaken!
Laurence
Zoek je een gerechtje waarbij je deze saus kan serveren? Neem dan eens een kijkje bij deze kippenbout met mosterdgratin. Verder kan je het bij alle feestelijke vleesjes serveren, maar zeker bij kalkoen! Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Champignonsaus
Equipment
- Garde
Ingrediënten
Voor de champignons
- 250 g champignons in dunne schijfjes
- 1 tl tijm
- 1 klontje boter
- peper, zout
Voor de saus
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 500 ml kipbouillon of fond runderfond kan ook
- 1 el sojasaus
- peper
Instructies
- Verhit voor de champignons een klontje boter in een grote pan. Bak de champignons goudbruin en kruid met peper, zout en tijm. Haal uit de pan.
- Voeg voor de saus de 30 g boter toe aan de pan, laat smelten en voeg de bloem toe. Meng snel tot een roux en giet er vervolgens al roerend de fond bij. Dik al roerend in tot de gewenste dikte en giet de sojasaus erbij.
- Voeg de champignons toe wanneer je saus de gewenste dikte bereikt heeft, meng en serveer.
One Comment
Pingback: