Comfortfood,  Feestdagen,  Vlees

Risotto met pompoen en prosciutto

Risotto met pompoen en prosciutto. Ik zit hier gezellig met een lekkere gin tonic en zoutchips voor mijn laptop te schrijven over een heerlijk avondmaal… Risotto! Ik ben er al een eeuwigheid fan van, maar ik moet bekennen dat dit de allereerste keer was dat ik het zelf maakte. Mijn broer kan namelijk nogal goed risotto maken (denk: waterkers, boschampignons, kervel,…), waardoor dit altijd zijn taak was thuis en om één of andere reden leek het nogal een ‘ver van mijn bed’-show. Ik durfde me er niet echt aan te wagen en dacht dat het best wel moeilijk te maken was. Ja, dat valt dus echt wel goed mee. Risotto maken is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

Pompoen, wortel en prosciutto

Wat een combinatie, deze risotto met pompoen en prosciutto. Wortel, pompoen, prosciutto en lekker veel bieslook en we zitten met een smeuïge risotto waar iedereen gelukkig van wordt. Herfstig, creamy en echt comfortfood!

Wat heb je nodig?

  • Risottorijst
  • Bouillon naar keuze: ik raad kip fond aan!
  • Witte wijn: droge
  • Wortelen
  • Pompoenpuree: Je kan dit uit blik kopen of zelf maken
  • Prosciutto
  • Citroen
  • Rucola
  • Parmezaan
  • Bieslook
  • Rode peper

Wat moet je doen?

Begin met alle ingrediënten klaar te zetten. Dit werkt het gemakkelijkst. Versnipper de bieslook en rode peper en snijd de wortelen in schijfjes en rasp de parmezaan alvast.

Leg dan de prosciutto op een vel bakpapier op de bakplaat en zet in de oven tot ze lekker crunchy zijn. Laat afkoelen.

Maak de risotto door de bieslook, rode peper en wortel aan te stoven in olijfolie. Na enkele minuutjes mag je daar de risottorijst bij doen, gevolgd door witte wijn. Wanneer deze uitgekookt is, mag je pollepel per pollepel de bouillon erbij doen. Laat inkoken en voeg dan extra bouillon toe, tot de rijst beetgaar is.

Voeg dan de pompoenpuree toe, de parmezaan, citroensap en een klontje boter. Kruid stevig met peper en meng alles nog eens goed onder elkaar tot je één smeuïg geheel krijgt.

Schep de gewenste portie op en werk af met de crunchy prosciutto, rucola en parmezaan en peper. Smakelijk!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Risotto koken: Zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat. Risotto kan perfect garen zonder onderaan aan te branden als je vuur middelmatig tot middelhoog staat.
  • Parmezaan: Gebruik echte, kwaliteitsvolle, vers geraspte parmezaan. Dit maakt de risotto zoveel smaakvoller.
  • Pompoenpuree: Je kan dit uit blik bestellen op verschillende webshops. Dat maakt dit recept sneller en gemakkelijker. Kan je er niet aan geraken, maak het dan zelf. Dit gaat het gemakkelijkst door een butternut doormidden te snijden in de lengte. In te smeren met een dun laagje olie en omgedraaid op de bakplaat een 40 tal minuten ongeveer te laten bakken in de oven. Erna uitlepelen en voilà, pompoenpuree. Ik bewaar dit vaak in porties van ong. 250 g in de diepvries.
  • Prosciutto: De crunchy prosciutto maakt deze risotto echt helemaal af. Het maakt het geheel wat krokanter en zouter wat welkom is met de zachte smaken van wortel en pompoen.
  • Op voorhand maken: Je kan de risotto perfect op voorhand klaarmaken en de gewenste portie opwarmen in de microgolfoven.
  • Bewaren: De risotto blijft 2-3 dagen goed in de koelkast.

Zin in meer risotto recepten? Dat snap ik! Neem zeker eens een kijkje bij deze gerechten.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Bovenaanzicht van een gewelfd bord met kleurrijke risotto erin van pompoen en wortel. Afgewerkt met krokante prosciutto uit de oven, rucola en parmezaan

Risotto met pompoen en prosciutto

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, smeuïge risotto met pompoen en prosciutto. De pompoen, wortel, krokante prosciutto en rucola zorgen voor een fantastische smaakervaring. Enjoy!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 vellen prosciutto
  • 20 stengels bieslook versnipperd
  • 1 rode peper versnipperd
  • 4 wortelen in dunne schijfjes
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter kipbouillon
  • 200 g pompoenpuree
  • sap 1/2 citroen
  • 50 g geraspte parmezaan
  • 1 zakje rucola
  • boter, olijfolie
  • peper, zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de vellen prosciutto op een vel bakpapier op de bakplaat en bak 7 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verhit een scheut olijfolie in een (gietijzeren) kookpot en doe er de bieslook, rode peper en wortelen bij. Roerbak een paar minuten.
  • Verwarm ondertussen de kipbouillon.
  • Voeg de risottorijst toe aan de wortelen. Schep om en giet de wijn erbij.
  • Laat uitkoken en giet dan enkele pollepels van de warme bouillon bij de rijst.
  • Zet het vuur middelhoog en laat zachtjes koken. Roer regelmatig en blijf af en toe bouillon toevoegen tot deze op is.
  • Als de bouillon ingekookt is en de rijst beetgaar, voeg dan de pompoenpuree, de parmezaan en het citroensap toe. Alsook een klontje boter.
  • Kruid stevig met peper en een beetje zout en meng goed.
  • Schep de gewenste portie op. Werk af met de krokante prosciutto, rucola, parmezaan en peper. Enjoy!
Trefwoord Pompoen, Risotto

 

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept