
Tiramisu taart
Deze gluten- en lactosevrije tiramisu taart is absoluut geweldig. Hij is niet alleen overheerlijk, maar ook volledig gluten- én lactosevrij! Dat betekent dat écht iedereen ervan kan genieten, zonder in te boeten op smaak. Mensen zonder allergieën merken geen verschil, terwijl mensen met een gluten- of lactose-intolerantie eindelijk ook kunnen genieten van een heerlijk stukje tiramisu taart. Een echte win-win!
Mijn echtgenoot is gek op tiramisu – en dan vooral op de romige mascarpone. Ik denk dat als ik gewoon het mascarpone-gedeelte in een grote kom zou doen en hem zou voorschotelen als avondeten, hij best wel een gelukkig man zou zijn. Aangezien tiramisu zijn favoriete dessert aller tijden is, besloot ik om ermee aan de slag te gaan.
Tiramisu taart zonder gluten en lactose
Maar hier komt het probleem: ikzelf moet gluten zoveel mogelijk vermijden en kan geen lactose meer eten (so sad!). Maar jullie zien dus het probleem dat tiramisu zich stelt. Gelukkig kwamen de Bioplanet en ’t Calorietje tot de redding en vond ik lactosevrije mascarpone én glutenvrije lange vingers. Zalig! Natuurlijk kan je deze tiramisu taart ook met gewone koekjes en gewone mascarpone maken.
Benodigdheden:
Voor de bodem:
200 g (glutenvrije) mariakoekjes (die van Schär zijn top!)
50 g (lactosevrije) boter
snuf zout
Voor de vulling:
1 pak (glutenvrije) lange vingers of ‘Boudoir’koekjes
2 tassen sterke koffie
250 g (lactosevrije) mascarpone (te vinden bij de Bioplanet)
5 eidooiers
100 g suiker
240 ml (lactosevrije) slagroom (die van Dilea is heel goed)
Bereiding:
Mix eerst de mariakoekjes tot fijne kruimels. Smelt daarna de boter op het vuur en voeg deze toe aan de koekjes. Meng goed, zodat de boter gelijkmatig verdeeld wordt. Stort het geheel in een met bakpapier beklede taartvorm (doe enkel bakpapier op de bodem en niet langs de zijkanten. Ik leg altijd een vel bakpapier op de bodem, zet dan de vorm erop en sluit hem met het bakpapier ertussen). Zet het geheel opzij.
Dan is het tijd voor de vulling. Klop de eidooiers met de suiker op tot een romige massa. Voeg vervolgens de mascarpone toe en meng alles nog eens goed met de garde. Klop intussen in een aparte kom de slagroom stijf en meng deze voorzichtig onder het mascarponemengsel. Giet ongeveer de helft van het mengsel op de koekjesbodem. Leg daarop lange vingers die je eerst kort in de koffie doopt. Zorg ervoor dat het mengsel volledig bedekt is met de koekjes. Schep daarna de rest van het mengsel erop en laat de taart een nachtje in de koelkast opstijven.
TIP: Zelfs als je niet glutenvrij moet eten, moet je eens de glutenvrije lange vingers proberen. Ik vind ze stiekem lekkerder dan de echte. Ik was nooit zo’n fan van lange vingers, maar nu dus wel!
Werk de taart tot slot af met een flinke hoeveelheid cacaopoeder vlak voor het serveren.
TIP: Voor je de ring rond de taart verwijdert, verwarm je best eerst je mes kort onder heet water. Ga daarna met dat mes even langs de randen en maak pas dan de taartvorm los. Zo ben je zeker dat er niets blijft plakken en je taart mooi heel blijft.
Voilà! Om duimen en vingers bij af te likken!
Enjoy!
Zin in nog meer heerlijke, gluten- en lactosevrije zoetigheden? Probeer dan zeker eens mijn amandelkoekjes of deze luchtige glutenvrije eierkoeken, beide volledig gluten- en lactosevrij!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence


Aanbevolen

Julien’s bananenbrood
17 februari 2019
Julien’s verjaardagstaart (1 jaar)
21 juli 2019
4 Comments
Inostrate
Ziet er professioneel lekker uit!
As Cooked by Ginger
Super lief! Dankje!
Michelle
Deze topper wil ik dit weekend eens maken! 🙂 maar snap niet goed wat je bedoelt met : doe enkel bakpapier op de bodem en niet langs de zijkanten, ik leg altijd een vel bakpapier op de bodem en zet dan de vorm op de bodem en dan sluit ik hem met het bakpapier ertussen).
Dan lijkt het mij alsof er bakpapier bovenop de taartbodem ligt, maar dat lijkt me niet de bedoeling? Hoe sluit je hem dan juist? 🙂
As Cooked by Ginger
Hoi! Zoals jij het doet is helemaal goed! 😉 op die manier zit het bakpapier enkel op de bodem en niet tegen de zijkant van de taart.