Cake & Taart

Zondag Bakdag: Tiramisutaart

Deze taart is absoluut en helemaal geweldig. Bovendien is hij ook nog eens volledig gluten- én lactosevrij. Dat betekent dat iedereen er van kan meegenieten en dat is leuk! Mensen zonder allergieën proeven er helemaal niets van en mensen met allergieën zijn gelukkig dat ze ook gewoon kunnen mee genieten. Win-Win!

De echtgenoot is héél erg gek van tiramisu en dan voornamelijk van de mascarpone. Ik denk dat als ik gewoon het mascarpone-gedeelte in een grote kom zou doen en hem zou voorschotelen als avondeten, hij best wel een gelukkig man zou zijn. Aangezien het dus, zoals jullie nu wel door zullen hebben, zijn favoriet dessert aller tijden is, ging ik er mee aan de slag. Het probleem is dat ik zelf zeer beperkt gluten en géén lactose meer kan eten (so sad!). Maar jullie zien dus het probleem dat tiramisu zich stelt. Gelukkig kwamen de Bioplanet en ’t Calorietje tot de redding en vond ik lactosevrije mascarpone én glutenvrije lange vingers. Zalig! Natuurlijk kan je deze taart ook met gewone koekjes en gewone mascarpone maken.

unnamed-6

Benodigdheden:

Voor de bodem: 

200 g (glutenvrije) mariakoekjes (die van Schär zijn top!)

50 g (lactosevrije) boter

snuf zout

Voor de vulling:

1 pak (glutenvrije) lange vingers of ‘Boudoir’koekjes

2 tassen sterke koffie

250 g (lactosevrije) mascarpone (te vinden bij de Bioplanet)

5 eidooiers

100 g suiker

240 ml (lactosevrije) slagroom (die van Dilea is heel goed)

unnamed-8

Bereiding:

Mix de mariakoekjes tot fijne kruimels. Smelt de boter op het vuur en voeg deze toe aan de koekjes. Meng goed zodat de boter goed verdeeld wordt. Stort het geheel in een, met bakpapier bekleedde, taartvorm (doe enkel bakpapier op de bodem en niet langs de zijkanten, ik leg altijd een vel bakpapier op de bodem en zet dan de vorm op de bodem en dan sluit ik hem met het bakpapier ertussen). Zet het geheel aan de kant.

unnamed-11

We gaan nu aan de vulling beginnen. Klop de eidooiers met de suiker op tot een romige massa. Voeg vervolgens de mascarpone toe en meng nog eens goed met de garde. Klop in een aparte kom de slagroom stijf en meng voorzichtig onder het mascarponemengsel. Giet ongeveer de helft van het mengsel op de koekjes bodem. Leg daarop lange vingers die je eerst in de koffie drukt. Bedek het mengsel volledig met de koekjes. Schep daarop de rest van het mengsel en laat een nachtje in de koelkast opstijven.

unnamed-10

TIP: Zelfs als je niet glutenvrij moet eten, moet je eens de glutenvrije lange vingers proberen. Ik vind ze stiekem lekkerder dan de echte. Ik was nooit zo’n fan van lange vingers, maar nu dus wel!

unnamed-9

Werk af met een flinke hoeveelheid cacaopoeder vlak voor het serveren.

TIP: Voor je de ring rond de taart uit haalt, verwarm je kort even best je mes onder heet water. Ga dan vervolgens met dat mes even langs de kanten en maak dan de taartvorm los. Zo ben je zeker dat er niets blijft plakken en je taart mooi heel blijft.

Voilà, Om duimen en vingers bij af te lekken!

Enjoy!

unnamed-7

 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *