Chocolade,  Koekjes

Koekjes met marshmallows en chocolade

Koekjes met marshmallows en chocolade. Tijdens mijn jaren in de States ben ik compleet verliefd geworden op s’mores. Toegegeven, ik at ze enkel met Belgische chocolade die we lieten opsturen vanuit het thuisfront. Twee Graham crackers, een stukje melkchocolade (dat was altijd een mignonnette van Côte d’Or) en een marshmallow die mooi goudbruin geroosterd was. Hmm! Het was lang een favoriet dessertje van mij.

In België hebben we geen Graham crackers, maar je kan gewoon petit beurre koekjes gebruiken ter vervanging. Zo eet ik het nog regelmatig, nu ik terug in België woon.

Toen ik tijdens mijn wekelijks ‘Tourke Delhaize‘ op een zakje mini marshmallows botste, dacht ik: Super tof voor bij de warme choco voor de kindjes, maar ik dacht ook: Hier wil ik eens koekjes mee maken. Een beetje zoals s’mores, maar dan in koekjesvorm. Leuk idee, toch? Ze zijn alvast super lekker geworden, echt een aanrader!

Wat heb je nodig?

  • Boter: roomboter
  • Lichtbruine suiker: wordt ook wel blonde suiker of kinnekessuiker genoemd
  • Suiker
  • Eieren
  • Vanille extract
  • Patisseriebloem
  • Baking soda
  • Melkchocolade
  • Mini marshmallows

Wat moet je doen?

Je moet beginnen met het maken van de bruine boter. Sla deze stap zeker niet over, want dit geeft zo’n intense smaak aan de koekjes. Heel lekker!

Je maakt dit door je boter te smelten in een steelpan en regelmatig te blijven roeren totdat de boter de kleur van karamel krijgt en wat nootachtig begint te ruiken. Laat dit vervolgens afkoelen tot het lauw is of kamertemperatuur.

Meng er dan de suikers onder. Gevolgd door één ei en één eigeel en de vanille. Dan mag daar de bloem, baking soda en een snufje zout bij en als laatste de melkchocolade. Je mag het deeg nu een uurtje in de koelkast zetten.

Verwarm dan de oven voor en rol balletjes van het deeg. Neem een balletje in je hand en druk er met je duim in. Leg daarin een 4 tal mini marshmallows en rol het balletje weer toe zodat je geen marshmallows meer kan zien. Herhaal met alle balletjes en leg op de bakplaat.

Bak een beetje te kort. Leg er dan nog een tweetal mini marshmallows op en zet nog een paar minuten in de oven.

Laat afkoelen en enjoy!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Koekjes maken: Het is het gemakkelijkste om een ijsschep te gebruiken hiervoor. Een afgestreken ijsschep (iets minder misschien) is één koekje.
  • De laatste stap is optioneel: Je moet geen extra marshmallows toevoegen en kan de koekjes gewoon in één keer volledig afbakken. Het is een leuke extra, maar geen must.
  • Deeg koelen = essentieel. Sla deze stap zeker niet over, anders gaan je koekjes volledig tot één geheel versmelten in de oven en heb je één reuzegrote, platte koek.
  • Melkchocolade: Ik ging voor melkchocolade omdat ik een beetje een s’mores koekje wilde maken en je bij s’mores ook altijd melkchocolade eet. Maar je kan gerust pure chocolade gebruiken!
  • Bewaren: Je bewaart de koekjes best in een afgesloten doos. Zo blijven ze 4 dagen goed. Je kan ze ook invriezen, maar ze zijn het lekkerst als je de deegballetjes zelf invriest in plaats van de afgebakken koekjes. Dus je balletjes al volledig rollen met de marshmallows erin en ze zo invriezen. Dan moet je ze 2 minuten langer bakken.

Smakelijk!

Nieuwsgierig naar welke lekkere koekjes er nog op de website staan? Check dan zeker eens deze toppers.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Koekjes met marshmallows en chocolade

As Cooked By Ginger
Heerlijke koekjes met marshmallows en chocolade. Gemaakt met bruine boter en heel veel liefde!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans, Belgisch
Porties 16 koekjes

Ingrediënten
  

  • 170 g boter
  • 170 g lichtbruine suiker
  • 40 g suiker
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 tl vanille extract
  • 250 g patisseriebloem gezeefd
  • 1 tl baking soda
  • 1 snufje zout
  • 150 g melkchocolade grof gehakt
  • 60 g mini marshmallows

Instructies
 

  • Maak om te beginnen de bruine boter. Doe hiervoor de boter in een steelpan en laat smelten en dan zachtjes koken totdat het de kleur van karamel krijgt en nootachtig begint te ruiken. Roer regelmatig. Haal van het vuur, giet in een kommetje (spatel met de pannenlikker alles uit de steelpan) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet de bruine boter vervolgens in een grote mengkom en voeg er de twee suikers aan toe. Klop goed los met de garde en voeg dan het ei, eigeel en vanille extract toe. Klop goed door met de garde.
  • Voeg de bloem en baking soda toe en meng tot één geheel.
  • Voeg de melkchocolade toe en spatel deze onder het deeg.
  • Zet het deeg 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een ijsschep en schep deeg op om balletjes te rollen. Gebruik ongeveer één afgestreken ijsschep per balletje.
  • Neem een balletje in je hand en druk er je duim in. Doe een viertal mini marshmallows erin en rol het balletje weer dicht. Je mag geen marshmallows zien aan de buitenkant.
  • Leg de balletjes op de bakplaat. Laat veel spatie tussen. Je bakt best in twee keer af. 8 balletjes per keer.
  • Bak 8 minuten en haal uit de oven. Leg 2 à 3 mini marshmallows op de koekjes en zet nog eens 2 minuten terug in de oven. TIP: dit is geen must, je kan de koekjes ook gewoon 11 minuten bakken en zo opeten zonder deze stap.
  • Haal uit de oven, laat volledig afkoelen en eet op. Smakelijk!
Trefwoord Chocolade, Koekjes, Marshmallows

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept