Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Speculaasbonbons

Bonbons, pralines, chocoladesnoepjes,… You choose. We moeten er een naam aan geven, hé. Wat ik alvast wel kan vertellen, is dat ze verrukkelijk lekker zijn. Eén zo’n bonbon is een echte smaakexplosie in je mond. Ik lust dan ook heel graag speculaas, al is het zo één van die koekjes die wel blijven liggen bij ons in de kast. Ik zal sneller naar een stukje chocolade grijpen dan naar een stukje speculaas. Al is het zo verdomd lekker ze in je koffie te soppen en op te slurpen. Hmmm! Maar dus, als ik dan toch chocolade verkies en speculaas daardoor in de kast blijft liggen, dan combineer ik ze toch gewoon. Want kiezen is verliezen en k(n)iezen, dat moeten we hier vandaag dus niet doen. Joepie!

Ik nam dus twee halve resterende pakjes Bastogne koekjes uit de kast en nog een speculaas in de vorm van Sinterklaas die was blijven liggen en ging ervoor. Bastogne telt ook als speculaas, toch? 😉 Anders moet ik dit gerechtje ‘bastogne bonbons’ noemen.

Benodigdheden, voor ongeveer 16 bonbons:

200 g bastognekoekjes en/of speculaaskoekjes + 2 extra koekjes voor de afwerking

200 g philadelphia natuur (of platte kaas naar keuze)

200 g fondant chocolade

klontje boter

Bereiding:

Doe de koekjes in de foodprocessor en mix totdat er enkel nog fijne kruimels speculaas overblijven. Voeg er de platte kaas aan toe, meng en zet het geheel vier uur in de koelkast.

Rol na die vier uur balletjes van het mengsel, zet nog een half uurtje terug in de koelkast en smelt ondertussen de chocolade met het klontje boter in de microgolfoven.

Rol elk balletje door de gesmolten chocolade en leg op een bord waar je bakpapier op hebt gelegd. Als alle balletjes een chocoladelaagje hebben. Verkruimel je de twee koekjes speculaas en strooi je dit over de balletjes. Druk de kruimels er een beetje in zodat ze zeker blijven plakken.

Laat de bonbons ongeveer een uurtje opstijven in de koelkast en erna: opeten!

TIP: Sowieso ook geweldig lekker met witte chocolade. Want dat speculaas en witte chocolade hét perfecte huwelijk zijn, dat bewees ik al met dit overheerlijk gebakje.

Veel bakplezier!

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *