Chocolade,  Muffins & Gebakjes

Speculaastruffels

Speculaasbonbons, pralines, chocoladesnoepjes,… You choose. We moeten er een naam aan geven, hé. Dus ik ging gezellig voor speculaastruffels. Wat ik alvast kan vertellen, is dat ze verrukkelijk lekker zijn. Eén zo’n truffel is een echte smaakexplosie in je mond. Ik lust dan ook heel graag speculaas, al is het zo één van die koekjes die wel blijven liggen bij ons in de kast. Ik zal sneller naar een stukje chocolade grijpen dan naar een stukje speculaas. Ook al is het zo verdomd lekker ze in je koffie te soppen en op te slurpen. Hmmm! Maar dus, als ik dan toch chocolade verkies en speculaas daardoor in de kast blijft liggen, dan combineer ik ze toch gewoon. Want kiezen is verliezen en kiezen, dat moeten we hier vandaag dus niet doen. Best of both worlds. Joepie!

Benodigdheden, voor ongeveer 16 speculaastruffels:

200 g speculaaskoekjes (+2 extra koekjes voor de afwerking)

180 g roomkaas (bv Philadelphia natuur)

200 g fondant chocolade

Bereiding:

Doe de speculaaskoekjes in de foodprocessor en mix totdat er enkel nog fijne kruimels speculaas overblijven. Voeg er de roomkaas aan toe, meng en zet het geheel drie tot vier uur in de koelkast.

Rol na die vier uur balletjes van het mengsel, zet nog een half uurtje terug in de koelkast en smelt ondertussen de chocolade in de microgolfoven (zie tips) en verkruimel de twee extra speculaaskoekjes.

Rol elk balletje door de gesmolten chocolade (zie tips) en leg op een bord waar je een vel bakpapier op hebt gelegd. Strooi telkens meteen wat speculaaskruimels over de truffel.

Laat de bonbons ongeveer een uurtje opstijven in de koelkast en erna: opeten!

Tips:

  • Chocolade smelten in de microgolfoven doe je best in een plastic kommetje. Dit geleidt de hitte beter waardoor de chocolade gelijkmatiger gaat smelten. Je smelt hem het best door hem telkens 30 seconden in te zetten, even roeren en opnieuw 30 seconden. Je herhaalt dit totdat de chocolade volledig gesmolten is.
  • De speculaasballetjes kan je het gemakkelijkst met een vork in de chocolade dippen. Je legt het balletje op je vork, draait het balletje rond tot het volledig vol met chocolade hangt en dan haal je het eruit en tik je met de vork op de rand van je kommetje zodat het teveel aan chocolade van de truffel af valt.
  • Dit gerechtje is ook super lekker met Bastogne koekjes ipv speculaaskoekjes.
  • De truffels gaan ook heerlijk zijn met witte chocolade. Want speculaas en witte chocolade zijn echt een o-ver-héérlijke combinatie. Ik heb een super lekkere arretjescake op de blog staan die me gelijk gaat bewijzen.
  • Bewaren: De truffels blijven een 4-tal dagen goed in de koelkast. Je kan ze ook invriezen en in de koelkast een uurtje of twee laten ontdooien vooraleer je ze opeet.

Veel bakplezier!

Laurence

Fan van speculaas? Check dan zeker ook mijn super populaire speculaasmuffins. Deze werden al door velen gemaakt én gesmaakt. Je kan me natuurlijk ook nog altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse, lekkere inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Speculaastruffels

As Cooked By Ginger
Heerlijke speculaastruffels die voor een echte smaakexplosie zorgen in je mond. Super tof om te maken en veel te lekker!
Totale tijd 5 uur
Gang Dessert, Gebak
Porties 16 speculaastruffels

Equipment

  • Foodprocessor of blender

Ingrediënten
  

  • 200 g speculaaskoekjes
  • 180 g roomkaas bv Philadelphia natuur
  • 200 g pure chocolade
  • 2 extra speculaaskoekjes

Instructies
 

  • Doe de 200 g speculaaskoekjes in de foodprocessor en mix tot fijne kruimels.
  • Voeg de roomkaas toe aan de speculaaskruimels en mix tot een stevig deeg.
  • Zet het deeg 3 à 4u in de koelkast en rol er nadien een 16-tal balletjes van. Zet ze terug in de koelkast, smelt de chocolade en verkruimel de twee extra speculaaskoekjes.
  • Dip een balletje in de chocolade, laat even uitlekken en leg vervolgens op een vel bakpapier. Strooi er wat van de speculaaskruimels over en ga verder totdat alle balletjes in de chocolade gedipt zijn en versierd werden met speculaaskruimels.
  • Zet een uurtje terug in de koelkast en serveer.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept