Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Speculaasmuffins

Oké, we moeten het even over speculaas hebben. Dat is toch té lekker? Ik lust echt zo goed als alle vormen van speculaas. De dunne krokante koekjes, de dikkere, zachte varianten, die met nootjes en zelfs die met marsepein, ook al vind ik marsepein niet lekker.

Natuurlijk, ik MOET als rasechte Hasselaar gewoon graag speculaas eten. Want eerlijk is eerlijk, nergens vind je betere speculaas dan in Hasselt. Zo van die dikke, heerlijke stukken speculaas. Yes, please! Ik eet me er rond Sinterklaas vaak een beetje ziek van, waardoor ik even in een overdosis fase zit, maar meestal kan ik er na een paar maanden weer tegen en tegen dat de Sint opnieuw in het land is ben ik weer helemaal klaar voor mijn overdosis.

Nu, met speculaas kan je ook veel andere dingen doen. Ik gebruik het regelmatig als bodem voor een taart of als crumble over een mousse of ijsje. Om natuurlijk te zwijgen van die verrukkelijke speculaaspasta. Beste uitvinding ooit, of niet? Vandaag gaan we voor iets anders, we gaan er namelijk muffins van maken. Te goed, hoor!

Benodigdheden, voor 12 muffins:

280 g spelt bloem (gewone kan ook)

120 g lichtbruine suiker

3 tl speculaas kruiden

1 tl kaneel

1 tl kardemom

2 tl bakpoeder

130 g boter, gesmolten

2 eieren

250 ml havermelk (andere melk kan ook)

100 g speculaaskoekjes + 4-6 extra

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter in de microgolfoven en zet apart. Zeef de bloem en doe deze in een grote mengkom samen met het bakpoeder, de bruine suiker, de speculaaskruiden en de kaneel en kardemom.

Meng in een andere kom de gesmolten boter met de melk en de eieren. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met droge ingrediënten en meng met een houten spatel tot één geheel.

Breek de 100 g speculaaskoekjes in stukjes. Dit mogen stukjes van verschillende groottes zijn. Meng deze stukjes onder het beslag en giet het beslag in je muffinvormpjes.

Verkruimel als laatste nog 4 à 6 koekjes in grove kruimels en verdeel deze over de muffins. Duw de stukjes een beetje in de muffins zodat ze na het bakken er niet af vallen.

Zet 25 minuten in de oven. Prik er nadien even in om te zien of ze gaar zijn en laat ze volledig afkoelen voordat je ervan eet.

Een super lekkere en kruidige muffin. Zeker het proeven waard!

Enjoy,

Laurence

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *