Super Healthy,  Veggie

Wok met peultjes, shiitake en groene kool

Haaa wokken, het is zo fijn. Gewoon een grote pan erbij nemen. Er alles in werpen wat je maar kan vinden + alle kruiden die je in je kast hebt staan + alle Oosterse extraatjes die je nog in huis hebt en: KLAAR.

Toegegeven, dat is misschien een beetje met de haren getrokken, maar uiteindelijk komt het er wel op neer dat je enorm veel kan experimenteren met de wokpan in de aanslag. Zoveel verschillende groentjes, kruiden en sausjes die je kan gebruiken. Ik vind het heerlijk. Ik heb hier al veel successen mee gekend, maar geloof me vrij… Ook veel mislukkingen. Zeker als ik te hevig ben geweest met de vissaus en dan beslis er nog een roerei onder te mengen. Not okay!

Het experiment van vandaag, is er eentje dat zeker en vast geslaagd is. Aanvankelijk wilde ik er biefstuk bij serveren, maar ik vond het een volwaardig receptje zonder het vlees en koos ervoor om voor vegetarisch te gaan. Aan allen de boodschap om dat zeker ook regelmatig te doen 😉 Dat van red de planeet enzo. Komt ie!

Benodigdheden, voor 2 personen:

125-150 g wilde rijst

200 g champignons

150 g shiitakes

2x handvol versnipperde groene kool

200 g peultjes

2 stengels lente-ui

60 ml sojasaus

120 ml groentebouillon

3 el rijstazijn

1 el bindmiddel (bv maïzena)

2 cm verse gember

arachideolie

peper, currypoeder, paprikapoeder, gemberpoeder

Bereiding:

Breng water voor de rijst aan de kook en kook de rijst zoals aangewezen op de verpakking.

Verhit ondertussen een flinke scheut arachideolie in een grote wokpan. Voeg er flink wat paprikapoeder en 1 tl currypoeder en 1 tl gemberpoeder aan toe. Snijd de gewone champignons in vier of acht stukken. Snijd de shiitakes grof en laat er ook een paar gewoon in zijn geheel. Doe ze in de wokpan. Laat aanbakken en snijd ondertussen de peultjes in grote schijfjes. Voeg toe aan de pan. Zet het vuur wat lager en dek af voor een 5-7 tal minuten.

Haal het deksel terug van de pan en voeg de groene kool toe en de lente-ui die je in schijfjes gesneden hebt. Laat meebakken en kruid met peper.

Meng de sojasaus, groentebouillon en rijstazijn en rasp er de gember boven. Voeg er het bindmiddel aan toe. Meng stevig met een vork en giet het bij de groentjes. Laat een vijftal minuten inkoken zodat de saus kan indikken en haal het geheel dan van het vuur.

Giet de rijst af en verdeel over twee diepe borden of meng onder de groentemengeling. Dat is waar je het meeste zin in hebt 😉

Werk af met sesamzaadjes en dien op.

Smakelijk!

Laurence

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *