Super Healthy,  Veggie

Aubergine gevuld met linzen, selder en tomaat

IMG_2490

Ik hoor jullie al denken: ‘Wat een gekke combinatie, is dat wel lekker?’. Dan heb ik maar één antwoord voor jullie. Een volmondige JA. Ja, het is lekker, heel lekker zelfs én weer zo gezond. Hoe vaker ik gezond eet, hoe lekkerder ik het vind en hoe minder ik geniet van vettig eten. Toegegeven, een lekkere pasta zal ik van mijn leven niet stoppen met eten, maar ik eet het wel minder vaak dan vroeger. Het valt me hierbij op dat ik er daardoor ook meer van kan genieten. Ik eet maximum één keer per week pasta en telkens smaakt het me zo goed. Heerlijk! Pasta slurpen met veel goesting. Eén van mijn favoriete dingen in het leven. Moet allemaal kunnen. Wij aten deze gevulde aubergine op een katerdag. Het was de avond ervoor mijn verjaardagsfeest geweest en het was een beetje té goed geworden. Aan de buren, het spijt ons écht. We hebben gelachen, gedanst en gefeest tot een koetje in de nacht. De dag erna was iets minder gezellig. Gelukkig was het goed weer en moesten we nergens naartoe, dus hebben het lief en ik gechilld in het zonnetje. Om op de aubergines terug te komen, die avond moest ik dat dus maken, terwijl het enige dat mijn hartje verlangde een gigantische pizza was. Niet een gewone pizza, nee, een gigantische. Bruno’s foodcorner familiepizza grootte. Zo groot. Het lief overtuigde me om toch het gezonde receptje te maken en ik moet zeggen… Ik was erna helemaal opgekikkerd. Ik moet precies het effect van linzen eens opzoeken, want dat eten heeft echt wonderen verricht. Misschien heb ik hier wel een grote wetenschappelijke ontdekking gedaan, who knows. Alleszins, lekker, gezond en katerwerend. Come to momma, eggplant!

Benodigdheden, voor 2 personen

1 grote, dikke aubergine

1 teen look

1 sjalot

2-3 stengels selder

20 kerstomaten

blikje linzen (klein)

witte wijn

groentenbouillonblokje

bieslook

olijfolie

peper, zout, rozemarijn, tijm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergine verticaal doormidden. Snijd met een kleine mesje een kleine centimeter van de rand een ovaal. Snijd dan vierkantjes erin zodat je het makkelijker kan uitlepelen. Lepel het vruchtvlees eruit en zet apart. Neem de twee uitgeholde helften en leg ze met de binnenkant naar boven in een ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet 25 minuten in de oven. Versnipper de look en de sjalot. Snijd de selder en kerstomaten respectievelijk in schijfjes en in twee. Zet apart.

Verhit een scheut olijfolie in een grote wokpan en stoof de selder. Selder duurt redelijk lang om te garen, dus geef het een kleine tien minuten. Voeg de tomaten toe en een goede scheut witte wijn. Laat de wijn uitkoken. Laat dit mengsel 10 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg uiteindelijk de linzen toe en kruid met peper, zout, rozemarijn en tijm. Laat even intrekken op laag vuur.

IMG_2491

Verwarm ondertussen een flinke scheut olijfolie in een pannetje. Voeg de ui en look toe en stoof tot de ui glazig wordt. Voeg de aubergine toe en kruid stevig met peper en zout. Voeg eventueel wat olijfolie toe als de aubergine teveel opgeslorpt heeft en daardoor begint aan te bakken. Voeg na een paar minuten een flinke scheut water toe en 1/3 bouillonblokje. Laat volledig inkoken totdat de aubergine een dikke pap wordt en zet er de mixer in totdat het een puree wordt. Zet apart en houdt warm door een deksel op de pan te zetten.

Haal de auberginehelften uit de oven en vul ze met het linzenmengsel. Zet ongeveer 5-7 minuten terug in de oven. Haal ze eruit en werk af met een flinke lepel auberginepuree. Versnipper wat bieslook over het geheel en voilà, smullen maar.

TIP: Voor grote eters zou ik elk één volledige aubergine aanraden. Verdubbel dan ook de rest van de ingrediënten.

Geniet ervan!

IMG_2492

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *