Comfortfood,  Ovenschotels,  Veggie

Pompoenlasagne

Dit gerechtje staat al een eeuwigheid klaar om geschreven te worden, maar er kwam precies vaak iets tussen. Spijtig, want het is best een toppertje. Comfortfood, zonder extreem ongezond te zijn. Vegetarisch, wat altijd een plus is en tja.. Pompoen. Need i say more?! Yum!

Lasagnes maken is gewoon leuk. Alles voorbereiden om dan uiteindelijk aan je laagjes te beginnen. Hihi. Tof, toch? Aan deze pompoenlasagne hangt wel een tenenkrullend verhaal vast. Iets met een mandoline, husband en mogelijks het verlies van een vingertopje. Zal ik jullie het verhaal maar besparen? Laten we zeggen dat een bezoekje aan spoed best wel nodig was en we niet zeker waren of de lasagne daadwerkelijk wel nog vegetarisch was. Iemand een stukje vinger? MOPJE HE. Ik heb het stukje gevonden en we hebben de lasagne nadat we bekomen waren met smaak opgegeten. Husband komt wel nooit meer in de buurt van de mandoline, denk ik.

Bon, terug naar de lasagne die, ik beloof het, echt wel lekker is en die jullie hopelijk zonder het verlies van vingers klaargemaakt krijgen. Enjoy!

Benodigdheden, voor 4 personen:

1 butternut

een pakje lasagnevellen

50 g boter

50 g bloem

750 ml melk

100 g emmentaler

2 blikken tomatenblokjes + 1 el tomatenpuree + 1 teen look, peper, zout, oregano, basilicum, tijm.

Bereiding:

Haal de butternut door de mandoline en zet apart. Vervolgens gaan we de tomatensaus maken. Verhit een flinke scheut olijfolie in een sauspan en voeg er de versnipperde look aan toe, samen met de tomatenpuree. Bak een minuutje en voeg dan de tomatenblokjes toe. Was de blikken telkens uit met een klein scheutje water en voeg dit ook toe aan de saus. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm. Laat een tiental minuten pruttelen op laag vuur.

Terwijl de tomatensaus verder pruttelt, gaan we de bechamelsaus maken. Smelt de boter in een sauspan en voeg er dan de bloem aan toe. Meng tot een roux en voeg dan de melk toe. Laat inkoken en roer regelmatig met de garde. Wanneer de saus ingekookt en dik genoeg is, kruid je af met peper en zout.

Neem er een grote ovenschotel bij en smeer een beetje olijfolie uit over de bodem. Leg daar de schijfjes butternut op en daarop wat van de tomatensaus. Dan volgen de ongekookte velletjes lasagne en daarop de bechamel om dan weer te beginnen met de butternut. Werk zo verder tot alles op is en eindig met de bechamelsaus. Verdeel vervolgens de emmentaler over de lasagne en zet 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Laat het smaken!

Laurence

2 Comments

  • Noor

    Ik leerde vorige week van een vriendin dat ze pompoenlasagnevellen verkopen in de AH. Ik ging die sowieso al eens halen, maar deze blogpost is een teken dat ik dat zeker moet doen. 😀
    Ziet er echt lekker uit, dus ben benieuwd wat ik ervan zal bakken.

    Xo Noor

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *