Ovenschotels,  Veggie

Courgettelasagne

Hmm, lasagne! Het kan ons allemaal ontzettend bekoren. Het liefst van al de klassieke versie, uiteraard. Al vind ik ze allemaal lekker. Het idee van de laagjes en de saus en de groentjes en het vlees of de vis,… Het is gewoon verrukkelijk. Comfortfood! 

Vandaag heb ik een super lekkere en een heel stuk gezondere lasagne voor jullie in petto. Namelijk deze courgettelasagne. Een smaakbommetje, zonder pasta en vegetarisch. Sceptisch? Moet je niet zijn, het is echt overhéérlijk. Ik beloof het! Zeker het proberen waard voor als je zin hebt in een lekkere ovenschotel, zonder te ongezond te willen zijn. Laat het smaken!

Benodigdheden, voor 2 personen:

2 courgettes

250 g ricotta

5 tomaten

2 el tomatenpuree

doosje kerstomaten

1 teen look

1 sjalot

100-150 ml rode wijn

olijfolie

peper, zout, rozemarijn, oregano, basilicum, paprikapoeder

Optioneel: verse basilicum en parmezaan

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de bakplaat er alvast uit. Was de courgettes en snijd ze in schijfjes van ongeveer 0,5 cm. Doe ze in een mengkom, sprenkel er flink wat olijfolie over en kruid met peper, zout, paprikapoeder, basilicum en oregano. Meng en leg de schijfjes op de bakplaat. Zet 20-25 minuten in de oven.

Maak ondertussen de tomatensaus door de look en ui te versnipperen en de tomaten in kleine blokjes te snijden. Verhit vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote pan en voeg er de ui aan toe. Wanneer deze glazig is, voeg je de look toe en een minuutje later de tomatenpuree. Bak even mee en giet de wijn erbij. Laat uitkoken en doe de tomatenblokjes in de pan. Kruid met peper, zout, oregano en basilicum. Breng aan de kook en laat pruttelen op middelmatig vuur tot de courgettes klaar zijn.

Doe de ricotta in een kommetje, samen met een scheutje olijfolie en peper en zout. Meng even los met een vork.

Neem er een ovenschotel bij en je courgette, saus en ricotta. Doe een paar eetlepels tomatensaus op de bodem van de schotel en leg daarop een laagje courgetteschijfjes, gevolgd door een laagje ricotta (verdeel met de vork een paar toefjes en smeer ze dan uit) en dan een laag tomatensaus. Vervolg zo verder – courgette, ricotta, tomatensaus – en eindig met de tomatensaus.

Snijd de kerstomaten in twee of vier en leg ze met de binnenkant naar boven op de tomatensaus. Zet het geheel 15-20 minuten in de oven.

Werk eventueel af met parmezaan en verse basilicum en laat het smaken.

TIP: Lekker zo maar ook heel lekker met wat brood erbij.

TIP: Je kan de schotel perfect op voorhand maken, dan moet je hem gewoon wat langer in de oven laten zodat hij terug kan doorwarmen (30-35 minuten).

Laurence

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *