Ovenschotels,  Veggie

Ovenschotel met aardappel en courgette

Goeiedag, allemaal! Heel erg veel gerechten met patatjes, zoals deze ovenschotel met aardappel en courgette, ga je niet vinden op deze blog. Ik eet ze wel, alleen niet zo vaak. Eén keer per 2-3 weken maximum. Als ik ze dan eet, is dat vaak met een stukje vis/vlees en wat groentjes. Niet per se blogmateriaal, dus. Al is deze topper dat wel. Een lekkere, vegetarische en kruidige ovenschotel met aardappel en courgette. Hmmm! Geen zwaar bechamel-verhaal, wel licht met wat kaas en veel kruiden.

Ik hou trouwens ook heel veel van ovenschotels. Gewoon één schotel boordevol lekkers. Duizend-en-één groentjes, wat kaas en,.. tja, wat je er maar bij wilt doen. Je kan het vaak perfect op voorhand klaarmaken en gewoon even inzetten als het etenstijd is. Geweldig, toch?

Benodigdheden, voor 2 personen

300 g vastkokende aardappelen

2 grote, sappige tomaten

1 courgette

150 g geraspte kaas (type emmentaler)

50 g paneermeel

6 el olijfolie

1 tl tijm, 1 tl oregano en handje verse basilicum

peper, zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de aardappelen, snijd in dunne schijfjes (ongeveer een halve cm) en doe ze in een mengkom. Giet er een scheutje water bij, dek af en zet 7 minuten in de microgolfoven. 

Snijd de courgette en tomaten in dunne schijfjes. 

Meng de tijm, oregano, peper en zout onder de olijfolie. Versnipper de verse basilicum en voeg ook toe. Meng. 

Neem er een ovenschotel bij en smeer de bodem in met een beetje van het oliemengsel. Leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem en kruid met peper en een beetje zout. Daarop leg je schijfjes courgette. Smeer in met de kruidenolie en leg daarop de tomaat. Strooi de helft van de geraspte kaas erover. Herhaal en eindig met de kaas. Strooi daarover het paneermeel en bak 45 minuten. Serveer meteen. 

Tips: 

  • Je kan deze schotel perfect op voorhand klaarmaken zonder hem af te bakken. Bewaar in de koelkast tot het tijd is om te eten en bak hem dan af. Zet eventueel 5 minuten extra in. 
  • Voor de geraspte kaas kan je kiezen welke kaas je het lekkerst vindt. Ik koos voor emmentaler, maar gruyère of een mix van emmentaler en parmezaan of cheddar,.. dat kan ook allemaal. 
  • De verse basilicum is een absolute must om dit gerecht op smaak te brengen. Laat deze zeker niet weg. 
  • Het is belangrijk de patatjes op voorhand even beetgaar te stomen. Ik testte het een keertje met rauwe aardappelschijfjes en ze zijn niet volledig gaar na de periode van bakken. Stoom ze dus zeker even kort op voorhand.

Smakelijk!

Helemaal zot van ovenschotels? Check dan zeker eens deze ovenschotel met tomaat en halloumi of deze heerlijke courgettelasagne. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Ovenschotel met aardappel en courgette

As Cooked By Ginger
Een heerlijke ovenschotel met aardappel en courgette. Lekker smaakvol gemaakt door tomaat, kaas en kruidenolie toe te voegen. Zo simpel en zo heerlijk!
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Equipment

  • Ovenschotel

Ingrediënten
  

  • 300 g vastkokende aardappelen geschild, in dunne schijfjes
  • 2 grote tomaten in schijfjes
  • 1 courgette in dunne schijfjes
  • 150 g geraspte kaas type emmentaler
  • 50 g paneermeel
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 8 blaadjes verse basilicum versnipperd
  • peper, zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de aardappelschijfjes in een kom, giet er een scheutje water bij, dek af en zet 7 minuten in de microgolfoven.
  • Meng de olijfolie met de tijm, oregano, verse basilicum, peper en zout.
  • Neem er een ovenschotel bij en smeer in met een dun laagje van de kruidenolie.
  • Leg daarop een laagje aardappelschijfjes en kruid met peper en een beetje zout.
  • Leg daarop de courgette en smeer in met de helft van de kruidenolie.
  • Leg daarop de tomaat en verdeel daarover de helft van de kaas.
  • Herhaal en eindig met de kaas. Strooi er het paneermeel over.
  • Bak 45 minuten en serveer.
Trefwoord Aardappelen, Courgette, Kaas, Tomaat

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept