Shakshuka met feta en kikkererwten
Laten we het even over ‘shakshuka’ hebben. Toen ik de term voor de eerste keer hoorde, dacht ik dat het een soort van slagzin/woord was, zoals bijvoorbeeld ‘boomshakalaka’. Even aan komen lopen, iets cool doen en dan ‘shakshukaaaa’ zeggen. Klinkt zo logisch, toch? Bleek dat natuurlijk helemaal niet het geval te zijn en was het gewoon nog iets véél beter, namelijk een geweldig Midden-Oosters gerechtje met veel kruiden, groentjes en eieren. Je kan er best veel mee doen. Je kan met verschillende kruiden, groentjes en kazen experimenteren. Het voordeel is, je kan er niet veel mis mee doen. Het is altijd zo lekker!
Mijn shakshuka van vandaag is geïnspireerd op het recept voor een basis shakshuka dat ik vond op de website van HelloFresh.
Dit gebruikte ik als basis en ik voegde er nog wat extra aan toe. Geen sugar, maar wel wat veel spice and everything nice. Er ging komijn, kurkuma, feta en oh ja, ook kikkererwten in. Geproefd én goedgekeurd. Zo lekker! Je kan het als ontbijt, lunch of hoofdgerecht eten.
Van een prachtig, lekker en veelzijdig gerecht gesproken!
Benodigdheden, voor 2 personen:
1 sjalot
1 teen look
1 grote rode puntpaprika
100 g feta
2-4 eitjes (naar keuze)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 blik kikkererwten (130 g uitgelekt gewicht)
verse peterselie
1 tl paprikapoeder, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl komijn en een snufje chilipoeder, peper en zout, olijfolie
Bereiding:
Snijd de puntpaprika in hele fijne reepjes. Versnipper de sjalot en de teen look. Bak de ui en puntpaprika een 5 tal minuten aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg dan de look toe.
Na enkele minuten, voeg je de tomatenblokjes toe. Doe vervolgens een scheut water in het blik en giet dit nog bij in de pan. Voeg alle kruiden toe (maar niet de verse peterselie).
Voeg meteen ook de kikkererwten toe en laat zo’n 10-15 minuten op laag vuur verder pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Voeg na een vijftal minuten 2/3e van de feta toe en meng.
Maak dan evenveel kuiltjes als je eitjes wilt in de saus en breek er de eitjes boven. Zet 10 minuten in de oven. Versnipper ondertussen enkele stengels verse peterselie.
Haal de shakshuka uit de oven en werk af met de rest van de feta en de verse peterselie.
Super lekker met wat geroosterd brood bij. Echt genieten!
TIP: Voor mensen die het FODMAP dieet volgen, laat de sjalot en look weg en gebruik lookolie. Ik heb het getest en het blijft een heel smaakvol gerechtje.
Psst, fan van eitjes en gerechten die je zowel als ontbijt, lunch of als avondmaal kan eten. Dan heb ik hier nog een tof gerechtje voor jullie.
Laat het smaken,
Laurence
5 Comments
Pingback:
Sanne J
Een super lekker gerechtje! En de extra feta en kikkererwten zijn zeker een meerwaarde. Op twee weken tijd al 3 keer gemaakt :)!
As Cooked by Ginger
Maar zo geweldig leuk om te horen 😍 echt top! Merci ☺️
Pingback:
Pingback: