Comfortfood,  Vlees

Vogelnestjes in tomatensaus

Ik geloof dat de meesten onder jullie wel bekend zijn met vogelnestjes in tomatensaus. Die dikke gehaktballen met een hardgekookt eitje in het midden, meestal nog gefrituurd en vaak vergezeld van tomatensaus en puree? Een waar bordje comfortfood, maar niet iets wat ik wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks eet als ik er bij nadenk. Het is eerder een gerechtje dat je bij de oma al eens kreeg of waar de papa nostalgisch over sprak. Het zelf klaarmaken, deed ik nooit eerder. Tot nu…

Natuurlijk deed ik dat wel met een gezondere twist. Out met de puree, in met de salade. Out met de friteuse (tja, ik heb dat nu eenmaal niet) en in met de oven. Koken maar!

Benodigdheden, voor 2 personen:

400 g varkensrunds gehakt

1 eidooier

2 eieren 

50 g paneermeel + een enkele el extra

1 sjalot

1 teen look

3 tomaten of 1 blik tomatenblokjes

1 el tomatenpuree

120 ml rode wijn

peper, zout, oregano, basilicum

verse peterselie

olijfolie, boter

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180°C. Breng water aan de kook en kook de twee eieren er 10-12 minuten in. Leg in ijswater om af te koelen.  

Meng het gehakt met de eidooier en het paneermeel (zie tips). Pel de eitjes, verdeel je gehakt in twee en rol er twee ballen van. Neem een gehaktbal in je hand, druk plat, leg er een gepeld eitje in en plooi het gehakt rond het ei. Rol terug tot een grote gehaktbal. Herhaal met de tweede helft van het gehakt.

Strooi wat extra paneermeel op een bord en rol er de gehaktballen in zodat deze rond om rond bedekt zijn met paneermeel. 

Verhit een flinke klont boter met een scheutje olijfolie in een grote pan. Korst de vogelnestjes rond om rond aan. Dit duurt ongeveer zo’n 5 minuten. Leg ze vervolgens op de bakplaat en zet 25 minuten in de oven. 

Maak ondertussen je tomatensaus door de sjalot en look te versnipperen en de tomaten in kleine blokjes te snijden. 

Verhit een scheut olijfolie en stoof de sjalot glazig. Voeg de look toe en bak een minuutje mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Giet de rode wijn in de pan en laat uitkoken. Nu mogen de tomatenblokjes erbij. Kruid met peper, zout, 1 tl basilicum en 1 tl oregano. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen totdat de vogelnestjes bijna klaar zijn. 

Mix de saus glad wanneer de vogelnestjes bijna klaar zijn en giet in een groot diep bord. Snijd de vogelnestjes doormidden en dresseer in de saus. 

Werk af met verse peterselie en serveer.

Tips: 

  • Gehakt: Is je gehakt niet gekruid, voeg dan buiten het paneermeel en de eidooier kruiden toe zoals lookpoeder, paprikapoeder, uipoeder, droge peterselie, peper en zout.
  • Serveeropties: Wij eten dit altijd met een grote salade on the side, maar je kan het ook met puree of frietjes eten of pasta met extra tomatensaus. 
  • Voorbereiding: Je kan de vogelnestjes voorbereiden totdat je ze door het paneermeel gerold hebt. Zet ze zo in de koelkast en bak af wanneer je gaat eten. Dan is het nog een half uurtje geduld hebben. De saus kan je ook volledig op voorhand klaar maken en gewoon opnieuw opwarmen. 

Laat het smaken!

Laurence 

Nood aan meer comfortfood? Check dan zeker eens deze kroketjes met spek en erwtjes of deze heerlijke zalm wellington. Hmmm! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram of TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Vogelnestjes in tomatensaus

As Cooked By Ginger
Heerlijke vogelnestjes in tomatensaus. Een bordje comfortfood dat heel lekker is met een salade on the side of met frietjes of puree als je zin hebt in een vleugje nostalgie. Smakelijk!
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de vogelnestjes

  • 2 eieren
  • 400 g varkensrundsgehakt
  • 1 eidooier
  • 60 g paneermeel + extra voor de korst van het vogelnestje
  • boter, olijfolie

Voor de tomatensaus

  • 1 sjalot versnipperd
  • 1 teen look versnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 120 ml rode wijn
  • 3 tomaten in blokjes
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl oregano
  • peper, zout
  • olijfolie
  • verse peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kook de eieren 10-12 minuten en leg nadien in ijswater om af te koelen.
  • Meng het gehakt met de eidooier en het paneermeel en verdeel in twee. Pel de eitjes.
  • Neem één deel van het gehakt en rol er een bal van, druk plat en leg er een eitje in. Plooi het gehakt errond en rol opnieuw tot een bal. Rol in paneermeel zodat het rond om rond een korstje heeft. Herhaal met de andere helft van het gehakt.
  • Verhit een klontje boter met een scheut olijfolie in een grote pan. Korst er de vogelnestjes in aan (in een 5tal minuten). Leg ze vervolgens op de bakplaat en bak 25 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de saus door de sjalot aan te stoven in een scheutje olijfolie. Voeg de look toe wanneer de sjalot glazig is en 2 minuten later de tomatenpuree. Bak even mee en giet de rode wijn in de pan. Laat uitkoken en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met peper, zout, basilicum en oregano.
  • Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat pruttelen totdat de vogelnestjes bijna klaar zijn.
  • Als deze bijna klaar zijn, mix de saus dan glad en giet in een groot diep bord.
  • Haal de vogelnestjes uit de oven en snijd doormidden. Leg in de saus en werk af met verse peterselie. Smakelijk!
Trefwoord Tomaat, Vogelnestjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept