Comfortfood,  Feestdagen,  Vis

Zalm Wellington

Traditiegetrouw maak ik elk jaar voor kerst twee hoofdgerechten klaar voor jullie. Eentje met vlees en eentje met vis. De heerlijke zoetzure balletjes met puree hebben jullie al voorgeschoteld gekregen, dus vandaag is het aan het visgerechtje! Dat is zalm Wellington geworden, hmmm!

Ik serveer er gebakken boontjes en patatjes bij en geroosterde trostomaatjes. Klassiekere side dishes maar gewoon perfect om van dit gerecht een topper te maken.

Zalm Wellington?

Wel, de klassieke Beef Wellington kennen jullie wel, denk ik? Dat is biefstuk, een mengeling van champignons en ham gewikkeld in bladerdeeg. Vandaag gaan we het in een visgerecht omtoveren en Zalm Wellington klaarmaken. Zalm en een mengeling van spinazie en ricotta gewikkeld in bladerdeeg. Het is super lekker, ziet er mooi uit en is een ideaal gerecht voor kerst, zeker als er mensen aan tafel zitten die geen vlees eten, maar wel vis.

Benodigdheden, voor 4 personen:

Voor de zalm:

2 zalmfilets

200 g spinazie

100 g ricotta

30 g geraspte parmezaan

1 el versnipperde dille

1 el versnipperde bieslook

40 g paneermeel

1 vel bladerdeeg

1 ei

peper, zout

olijfolie

Voor de bijgerechten:

20 krieltjes

200 g boontjes

300 g kerstomaten

peper, zout

olijfolie, boter

Bereiding:

Snijd de krieltjes in vier, dop de boontjes en snijd in 2. Kook samen in een 12 tal minuten gaar. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de spinazie aan in olijfolie en kruid met peper en zout. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Doe het nadien in een mengkom en voeg er de ricotta, parmezaan, dille en bieslook aan toe. Kruid met peper en zout en meng goed. Voeg als laatste het paneermeel toe en meng.

Rol het bladerdeeg uit, duw met je vingers een beetje in het deeg om er iets meer een rechthoek van te maken. Snijd in de breedte doormidden. Kruid de zalmfilets met peper en zout en leg elke zalmfilet in het midden van elk stuk bladerdeeg. Verdeel de spinazievulling op de zalm en druk aan. Plooi het bladerdeeg dicht. Begin met de lange randen en plooi dan de korte randen dicht.

Leg de twee pakketjes met de naden naar onder op de bakplaat. Maak gebruik van een vel bakpapier. Maak met een snijmes kruiselings inkepingen in het bladerdeeg. Probeer niet in de zalm te snijden (deze ligt nu bovenaan).

Klop het ei los en smeer het bladerdeeg volledig in met het ei. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout.

Zet de zalm en tomaatjes 25 minuten in de oven.

Bak ondertussen de krieltjes en boontjes op in boter en kruid met peper en zout. Korst ze even aan op hoog vuur en houd dan warm op laag vuur.

Snijd de Zalm Wellington in schijfjes en serveer samen met de krieltjes, bonen en tomaatjes.

Tips:

  • Deze hoeveelheid is voor 4 personen als onderdeel van een (kerst)menu. Ongeveer drie schijfjes per persoon is zeker voldoende als er al hapjes en voorgerecht aan vooraf gegaan is en het dessert nog moet volgen.
  • De geroosterde tomaatjes geven wat juice aan het geheel. Mis je toch wat saus, dan past mosterd goed bij deze smaken. Gewoon een lepeltje on the side ofwel maak je een dressing van bvb zonnebloemolie, mosterd en tijm en giet je dit bij de patatjes en boontjes.
  • De tomaatjes werden extra simpel gehouden, maar je voel vrij om ze te kruiden met bvb rozemarijn of tijm.
  • Omdat de inhoud van het zalmpakket niet te vochtig is, kan je ze op voorhand klaarmaken en dan op het moment zelf nog de inkepingen maken en insmeren met ei en afbakken. Ik bakte ze ook een keer volledig op voorhand en warmde ze nog eens op in de oven. Dat gaat zeker ook, maar dan gaat je zalm iets droger zijn. Ik raad dus de eerste optie aan. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen, maak dan de spinazievulling en doe al de rest op het moment zelf.

Laat het smaken!

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Als je op zoek bent naar nog meer feestelijke visgerechten, kijk dan zeker eens naar deze avocadocrème met zalm en mango of deze gegrilde tonijn met patatjes uit de oven en pikante courgette. Of volg me gewoon op Instagram voor lekker veel inspiratie!

Zalm Wellington

As Cooked By Ginger
Een feestelijke Zalm Wellington. Een hartelijk hoofdgerecht, ideaal voor bij de feestdagen!
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de zalm

  • 200 g spinazie
  • 100 g ricotta
  • 30 g parmezaan geraspt
  • 1 el dille versnipperd
  • 1 el bieslook versnipperd
  • 40 g paneermeel
  • 2 zalmfilets
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • peper, zout
  • olijfolie

Voor de bijgerechten

  • 20 krielaardappelen in vier
  • 200 g boontjes gedopt en in twee gesneden
  • 250 g trostomaatjes
  • peper, zout
  • boter, olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de krieltjes en boontjes een 12 tal minuten.
  • Bak ondertussen de spinazie in olijfolie en kruid met peper en zout. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Giet ondertussen ook de krieltjes en boontjes af. Zet apart.
  • Voeg nu ricotta, parmezaan, dille en bieslook toe aan de spinazie en kruid met peper en zout. Meng goed en voeg als laatste het paneermeel toe en meng nog eens.
  • Rol het bladerdeeg uit en vorm het met je handen een beetje meer tot een rechthoek. Snijd in de breedte in 2, kruid de zalmfilets af met peper en zout en leg ze in het midden van de stukken bladerdeeg.
  • Verdeel de spinaziemengeling erover (mag een dikke laag zijn) en druk goed aan. Plooi het bladerdeeg toe. Eerste de lange randen, dan de korte.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de zalmpakketjes erop met de naden naar beneden. Maak bovenaan kruiselings inkepingen in het bladerdeeg.
  • Neem een keukenborsteltje en smeer het bladerdeeg volledig in met het ei (ook aan de zijkanten).
  • Leg de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet samen met de zalm 25 minuten in de oven.
  • Smelt een klont boter in een grote pan en bak er de krielaardappelen en boontjes in aan. Korst aan op hoog vuur en houd vervolgens warm op laag vuur.
  • Serveer alles samen.
Trefwoord Bladerdeeg, Spinazie, Zalm

17 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept