Feestdagen,  Vlees

Zoetzure gehaktballen met puree

Joepie, we zijn aangekomen aan het eerste hoofdgerecht van het kerstmenu: Zoetzure gehaktballen met een speciale puree en gegrilde babywortelen. Zoals gewoonlijk maak ik een hoofdgerecht met vlees en eentje met vis. Kwestie van de keuze-opties nog wat meer uit te breiden. Al heb ik over de jaren heen al heel wat kerstgerechtjes verzameld, natuurlijk. Toch blijft het leuk er steeds nieuwe te maken.

Vandaag gaan we dus voor ons kerstgerecht met vlees. Aangezien het niet altijd hazenrug of ander duur wild moet zijn – begrijp me niet verkeerd, dat is ook mega lekker, maar als je voor veel moet koken kan het wel prijzig worden – gaan we vandaag voor balletjes van kipgehakt, overgoten met een absoluut verrukkelijk sausje.

De saus is gemaakt van hoisinsaus, rijstazijn, gember en de sojasaus sucrée van Kikkoman. Dé ideale sojasaus om een hartig glazuur of lak mee te maken voor je vlees of vis doordat hij gezoet is en een beetje karameliseert, wat voor een heerlijke smaak en fijne textuur zorgt. Het was dus mijn secret ingredient voor deze zoetzure balletjes. De saus is echt om duimen en vingers af te lekken. Hier thuis hadden we spijt dat het op was.

Dit gerecht is minder klassiek dan de meeste kerstgerechten maar het is wel een keer iets helemaal anders. In de puree zit bijvoorbeeld sesamolie en sojasaus. Ingrediënten die je misschien niet zo snel in puree zou doen maar OMG, het is echt gewoon super lekker.

Een absolute aanrader dit gerecht!

Benodigdheden, voor 4 personen (als onderdeel van een kerstmenu, als gewoon hoofdgerecht is dit voor 2 personen):

Voor de gehaktballen:

350 g kipgehakt

1 ei

70 g panko

2 cm verse gember

Voor de zoetzure saus:

100 ml Hoisin saus

60 ml Sojasaus Sucrée van Kikkoman

60 ml rijstazijn

3 cm verse gember

Voor de puree:

500 g krieltjes

1/2 kipbouillonblokje

1 tl sojasaus

1 tl sesamolie

2 stengels lente-ui

peper

Afwerking:

8 babywortelen

2 tal stengels lente-ui

zwarte sesamzaadjes

Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor de balletjes onder elkaar. Zorg ervoor dat de gember geraspt is. Rol 8 balletjes van het gehakt (2 per persoon). Bak de balletjes aan in boter en olijfolie. Korst aan op hoog vuur en laat verder garen op laag vuur.

Maak de saus door de hoisin saus, sojasaus sucrée en rijstazijn te mengen. Giet in een sauspan en rasp er de gember boven. Breng aan de kook, zet het vuur middelmatig en laat 10 minuten pruttelen en indikken. Voeg de balletjes toe aan de saus en laat nog een half uurtje garen op laag vuur.

Schil de krieltjes en kook gaar. Voeg het bouillonblokje toe aan het water.

Giet de patatjes af maar houd eerst een flinke pollepel van het kookwater apart. Voeg de sojasaus en sesamolie toe aan de patatjes en giet er een flinke scheut van het kookwater bij. Plet tot een gladde puree. Voeg eventueel extra kookwater toe indien nodig. De puree moet nog stevig maar toch glad zijn. Versnipper de lente-ui en voeg toe aan de puree. Kruid stevig met peper en meng. Houd warm.

Kook de babyworteltjes met het groen er nog aan beetgaar in een kleine 8 minuten. Dep nadien volledig droog, smeer in met olijfolie, verhit een grillpan en grill de worteltjes tot ze een grillpatroon krijgen.

Neem er de borden bij en smeer er wat puree op met een spatel. Leg op elk bord twee balletjes en twee worteltjes en druppel extra saus over het bord.

Werk af met ringetjes lente-ui en zwarte sesamzaadjes.

Lekker, echt lekker!

Laurence

TIPS:

  • Laat je saus niet te lang koken op hoog vuur. Door de suiker in de saus kan de saus verbranden en dat krijg je niet meer opgelost. Neem gerust het zekere voor het onzekere en zet het vuur snel op middelmatig wanneer de saus begint te koken.
  • Voor puree nemen we normaal gezien zachtkokende aardappelen, maar ik heb bewust voor krieltjes gekozen omwille van de smaak. Door de bouillon toe te voegen krijg je een hele zachte puree, zoals we hem graag hebben, met toch de stevige smaak van de krieltjes. Heerlijk!
  • Voor de saus raad ik zeker aan de Sojasaus Sucrée van Kikkoman te gebruiken omdat deze zoeter is en dus voor het zoete gedeelte in onze zoetzure saus zal zorgen.

Toch zin in een klassieker hoofdgerecht? Dan kan je misschien gaan voor deze eendenborst met zoete rode wijnsaus of mijn wildstoofpotje.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Zoetzure gehaktballen

As Cooked By Ginger
Heerlijke zoetzure gehaktballen met een sausje van zoete sojasaus en hoisinsaus. Geserveerd met een aziatische puree en babywortelen. Te lekker!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de balletjes

  • 350 g kipgehakt gekruid
  • 1 ei
  • 70 g panko
  • 2 cm verse gember geraspt
  • boter en olijfolie

Voor de zoetzure saus

  • 100 ml hoisin saus
  • 60 ml sojasaus sucrée van Kikkoman
  • 60 ml rijstazijn
  • 3 cm verse gember geraspt

Voor de puree

  • 500 g krieltjes
  • 1/2 kipbouillonblokje of groentebouillon
  • 1 tl sojasaus van Kikkoman
  • 1 tl sesamolie
  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • peper

Voor de rest van het gerecht

  • 8 babywortelen met groen eraan
  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • zwarte sesamzaadjes

Instructies
 

Voor de balletjes

  • Meng alle ingrediënten voor de balletjes en rol in 8 gehaktballen. Bak aan in boter en olijfolie. Korst aan op hoog vuur en laat rustig garen op laag vuur.

Voor de zoetzure saus

  • Meng alle ingrediënten voor de saus en doe het geheel in een sauspan. Breng aan de kook en laat vervolgens 10 minuten indikken op middelmatig vuur.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus en laat 30 minuten pruttelen op laag vuur.

Voor de puree

  • Schil de krieltjes en kook gaar. Voeg het bouillonblokje toe aan het water.
  • Giet de patatjes af maar houd eerst een flinke pollepel van het kookwater/de bouillon apart.
  • Voeg een flinke scheut kookwater, de sojasaus en sesamolie toe aan de patatjes en plet tot een puree. Voeg extra kookwater toe indien nodig. Het moet een stevige maar gladde puree worden. Voeg de lente-ui toe, kruid met peper en meng.

Voor de rest

  • Kook de babywortelen beetgaar in een 8-tal minuten. Dep droog, smeer in met olijfolie en grill in een hete grillpan totdat ze een mooi grillpatroon krijgen.
  • Smeer de puree uit over de borden, leg er de gehaktballetjes bij alsook de wortelen. Besprenkel met extra saus en werk af met lente-ui en zwarte sesamzaadjes. Serveer.

Notities

  • Laat je saus niet te lang op hoog vuur koken. Aangezien er suiker inzit, zal de saus verbranden als je hem te lang te sterk kookt. Vergeet dus zeker je vuur niet lager te zetten.
Trefwoord Balletjes, Gehakt, Puree, Wortelen, Zoetzuur

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept