Comfortfood,  Feestdagen,  Vlees

Ossenhaas met saus van vijg en balsamico

Ossenhaas met saus van vijg en balsamico. Een kwaliteitsvol stuk ossenhaas ingepakt met spek gegaard tot perfectie, met een lekkere frisse salade on the side en een zoetzure saus van balsamico en vijgen. Lekker? Zéér lekker!

Kerstmenu

Dit gerecht maakte ik als onderdeel van mijn kerstmenu. We zitten al aan drie hapjes, een voorgerecht met vlees en een veggie voorgerecht en nu zijn we aangekomen aan het hoofdgerecht. Deze mooie ossenhaas (ook wel runderhaas genoemd) met een lekker sausje, een salade en een su-per lekkere gratin (recept van de gratin).

Gratin, vlees en salade

The holy trinity op de kersttafel als je het mij vraagt, haha. Toegegeven, als er geen kroketten op het menu staan, ga je me daar op voorhand op moeten voorbereiden, maar een gratin staat toch echt bijna mee op de eerste plaats, hoho. ALS hij lekker gemaakt is, natuurlijk 😉 Zullen we eraan beginnen?

Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.

Wat heb je nodig?

  • Een stuk ossenhaas (ook runderhaas genoemd): vraag ernaar bij je beenhouwerij
  • Ontbijtspek
  • Tijm
  • Balsamicoazijn
  • Vijgenconfituur
  • Veldsla
  • Walnoten
  • Feta
  • Gedroogde veenbessen

Wat moet je doen?

Leg een groot vel plasticfolie op je werkvlak en leg daarop alle lapjes spek, laat ze wat overlappen en zorg dat je ze volledig over je vlees kan plooien. Leg dus 2 lapjes spek boven elkaar en laat een 4tal centimeter overlappen. Werk zo telkens met twee lapjes boven elkaar naar rechts waarbij je alles een beetje laat overlappen met elkaar.

Smeer de runderhaas in met peper, zout en tijm en leg ze in het midden van het spek. Plooi het spek rond de runderhaas en plooi de plasticfolie er strak over. Laat een uurtje rusten in de koelkast.

Neem er een grote gietijzeren braadpan bij (die dus ook in de oven kan) en verhit wat boter en olijfolie erin. Verwijder de plasticfolie van het vlees en prik met tandenstokers eventueel loszittend spek vast.

Korst het vlees aan beide kanten aan in de pan. Zet de braadpan dan in de oven en bak een klein half uurtje of totdat het jouw gewenste gaarheid heeft. Laat het nadien 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Terwijl het vlees in de oven staat, maak je je saus en salade. Voor de salade meng je veldsla, walnoten, feta en gedroogde veenbessen en hier doe je wat azijn op of een dressing van mosterd en balsamico.

Voor de saus breng je balsamicoazijn aan de kook. Laat dit een kleine 10 minuten pruttelen op het vuur en voeg dan vijgenconfituur toe. Meng en haal van het vuur.

Snijd het vlees in schijven van ongeveer 1,5-2 cm dik en serveer met de salade, de saus en gratin. Smakelijk!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Ossenhaas/runderhaas: ik heb dit niet in de gewone supermarkt gevonden, maar besteld bij de beenhouwerij.
  • Saus: De saus is zoetzuur en heel specifiek van smaak. Test op voorhand of je dit wel lekker vindt. Indien niet, kies dan voor een champignonroomsaus of peperroomsaus. Of een andere saus die je graag maakt en hier bij vindt passen.
  • Salade: De salade is heel fris. Voor de dressing die ik hierbij maak meng je 1 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1 el mosterd en 1 el ahornsiroop. Dit kruid je af met peper en zout en meng je vlak voor serveren onder de salade.
  • Op voorhand maken. Je kan de eerste stap al op voorhand maken en de salade en de saus ook. Dus het vlees inpakken in plastic folie, de salade maken en de dressing apart houden en de saus volledig maken en gewoon à la minute opwarmen in de microgolfoven.
  • Bewaren: Je kan nog 2 dagen genieten van dit gerecht. Nadien moet het weg 😉

Krijg je super veel honger van dit soort gerechten? Check dan zeker eens deze toppers.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Ossenhaas met saus van vijg en balsamico

As Cooked By Ginger
Een super feestelijk en smaakvol gerecht, deze ossenhaas met saus van vijg en balsamico. Ossenhaas met spek rond, een krachtige saus en een frisse salade. Genieten!
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • Gietijzeren braadpan Of grote pan die zowel op het vuur als in de oven kan
  • plasticfolie

Ingrediënten
  

Voor het vlees

  • 1,5 kg ossenhaas ook wel runderhaas genoemd
  • 450 g ontbijtspek
  • 1 tl tijm
  • peper, zout
  • olijfolie, boter

Voor de saus

  • 240 ml balsamicoazijn
  • 200 g vijgenconfituur

Voor de salade

  • 200 g veldsla
  • 150 g feta
  • 80 g walnoten
  • 80 g gedroogde veenbessen
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 1 el ahornsiroop
  • peper, zout

Instructies
 

Voor het vlees

  • Leg een groot stuk plasticfolie op je werkvlak en verdeel er het spek over. Leg verticaal 2 lapjes spek boven elkaar en laat de uiteindes een viertal centimeter overlappen. Leg daarlangs hetzelfde en laat aan de zijkanten ook een beetje overlappen. Werk verder tot het spek op is.
  • Smeer de ossenhaas in met flink wat peper en zout en de tijm. Leg het vlees in het midden van het spek. Plooi de lapjes spek strak toe over het vlees.
  • Plooi de plasticfolie strak om het vlees. Zorg dat het goed ingepakt zit en leg een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Haal het vlees uit de plasticfolie en prik eventuele losse stukjes spek vast met tandenstokers. Neem de groten gietijzeren braadpan erbij en verhit er een klontje boter en scheutje olijfolie in.
  • Korst het vlees 4-5 minuten aan elke kant aan. Zet de braadpan vervolgens in de oven voor 25-35 minuten. De gaartijd hangt wat af van de dikte van je vlees. Je kan altijd even checken na 25 minuten en bij zetten indien nodig.
  • Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd in schijfjes van 1,5-2 cm dik en serveer met de saus en de salade.

Voor de saus

  • Maak de saus terwijl het vlees in de oven staat. Verhit de balsamicoazijn op het vuur, zet het vuur middelmatig wanneer de azijn kookt en laat 10 minuten pruttelen. Voeg de vijgenconfituur toe, meng en haal van het vuur. Je saus is klaar.

Voor de salade

  • Meng de veldsla, feta, walnoten en gedroogde veenbessen.
  • Meng in een apart kommetje de balsamicoazijn, olijfolie, mosterd en ahornsiroop. Kruid met peper en zout. Giet vlak voor serveren over de salade.
Trefwoord ossenhaas, Spek, Vijgen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept