Comfortfood,  Vis

Vispannetje met kurkuma en olijven

Een heerlijk oldschool vispannetje met puree,.. Dat smaakt altijd, maar af en toe mag het eens iets anders zijn. Dat dacht de Zuid-Afrikaanse chef Siba Mtongana ook, toen ze dit recept ontwikkelde voor Het Blauwe Kookboek van MSC.

Het Blauwe Kookboek? MSC? Waar gaat het over, Ginger? Wel, ik heb er al een paar keer over gesproken hier maar MSC is de afkorting van Marine Stewardship Council en om een lang, boeiend verhaal kort maken: Vis met het MSC logo garandeert dat je vis op een duurzame manier gevangen werd. Met aandacht voor de visbestanden én het ecosysteem.

ftr-logo
Vis met dit logo? Dan is je vis 100% gevangen met aandacht voor de visbestanden en het ecosysteem (Bron: msc.org)

Duurzame vis betekent dat:
1. Er geen overbevissing is – er blijft genoeg vis in de zee achter.
2. Er is geen significante impact op het zeeleven in de bredere zin is, zoals op koralen, zeezoogdieren en vogels (het ecosysteem).
3. De gecertificeerde visserijen zich aan de wetgeving moeten houden (bv goede arbeidsomstandigheden)

MSC vroeg enkele chefs om een recept te ontwikkelen met duurzame vis voor Het Blauwe Kookboek – een boek met recepten van 10 internationale chef-koks uitgebracht door MSC. Je kan er ook interessante weetjes en feiten in terugvinden over de vis uit de recepten. Ik maakte alvast een twist op het recept van chefkok Siba!

Benodigdheden, voor 2 personen:

200-300 g schelvis (mét MSC logo)

2 el olijfolie

1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl kurkuma

2 el bloem

500 ml melk

100 + 50 g geraspte mozzarella

100 + 50 g g geraspte emmentaler

1/2 broccoli

1/2 courgette

6 half zongedroogde tomaten

10 tal zwarte olijven

verse peterselie

peper, zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de olijven en zongedroogde tomaten in stukjes, de courgette in blokjes en de broccoli in roosjes.

Verhit de olijfolie in een sauspan en voeg er het paprikapoeder en de kurkuma aan toe. Meng en voeg de bloem toe, meng tot een roux en giet de melk er in een drietal keer bij. Roer continu met de garde totdat je saus voldoende ingedikt is (tot een bechamel). Kruid met peper en zout en haal van het vuur. Voeg er de zongedroogde tomaten, olijven en twee soorten kaas (2x 100g) aan toe en meng.

Giet de saus in een ovenschotel en voeg er de courgette en broccoli aan toe. Snijd de vis in grote stukken en leg ook op de saus.

Strooi er de rest van de kaas (2x 50g) over en zet 20 minuten in de oven.

Werk af met peterselie en serveer met puree of met brood.

Enjoy!

Ben je zelf enthousiast geworden over dit recept of over andere receptjes vanuit Het Blauwe Kookboek, deel dan zeker je creaties met #blauwekookboek !

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *