Feestdagen,  Wild

Kerstmenu – Hoofdgerecht – Vlees: Eendenborstfilet met zoete rode wijnsaus

De titel had eigenlijk meer informatie mogen bevatten, maar dan is de titel zo lang en ik houd niet zo van lange titels. Wel van lange intro zinnen, precies. Bon, op naar het vlees. Ik had andere plannen voor dit gerecht, maar dan was er dit niet in de winkel en dan ging ik dit warm serveren en dan toch weer koud en zo verder. De eeuwig ongeduldige persoon in mij is nooit zo blij met de eeuwige twijfelaar die ook in mij schuilt. Twee sterk contrasterende eigenschappen eigenlijk. Ik twijfel over alles, maar ben zo ongeduldig als maar menselijk mogelijk is. Resultaat? Ik erger me vaak aan mezelf, oeps! 

Gelukkig ben ik ook vaak blij met mezelf, zoals wanneer ik zo’n lekker gerecht als dit maak. Het vlees was perfect gebakken, de saus was top en de puree en frisse salade pasten er ook goed bij. Héérlijk! Komt ie. 

Benodigdheden, voor 2 personen: 

stuk eendenborstfilet van ongeveer 350-400g 

1 grote zoete aardappel 

4 middelgrote vastkokende aardappelen

150 g erwtjes (diepvries, niet blik)

grote handvol rucola 

rode wijn

honing

1/2 blokje rundsbouillon

1/2 citroen

peper, zout, rozemarijn, tijm, boter, olijfolie

Bereiding: 

Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Schil de zoete aardappel en de aardappelen en snijd in blokjes. Breng aan de kook in gezouten water. 

Breng ondertussen een andere pot met gezouten water aan de kook. Dit is voor de erwtjes. 

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem de eendenborstfilet erbij en maak met een scherp mes kruiselings insneden in de vetlaag. Kruid beide kanten met peper en zout. Verhit vervolgens een klein klontje boter in een pan op het vuur. Wacht tot de pan heet is en bak de eend dan op de kant van de vetlaag, zo’n 3-5 minuten of totdat het een mooi goudbruin randje heeft. Draai de filet dan om en geef deze kant ook een goudbruin korstje. Leg de filet vervolgens in een ovenschotel en zet nog 10 minuten in de oven. 

Ondertussen zou je water voor de erwtjes moeten koken. Voeg de erwtjes toe aan het water en kook ze 4 minuten. Giet af en spoel meteen onder koud water. Doe de koude erwtjes in een mengkom en voeg er ook de rucola aan toe. Kruid met peper en zout en giet er een scheutje olijfolie en 1-2 eetlepels citroensap aan toe. Zet apart. 

Giet de aardappelen af en voeg er een flinke klont boter aan toe. Kruid met peper, zout en wat rozemarijn en stamp tot een puree met de pureestamper. Zet ook apart.

Neem de pan waarin je het vlees gebakken hebt er terug bij en verhit opnieuw op het vuur. Voeg er 150 ml rode wijn aan toe en het half bouillonblokje. Voeg er drie tl honing aan toe en kruid met peper en tijm. Laat inkoken. (Als je saus te dun blijft, dik hem dan nu even in). 

Haal je vlees uit de oven en snijd in schijfjes. Neem er twee mooie borden bij en smeer er een tweetal eetlepels puree op uit. Leg er enkele schijfjes eendenborstfilet langs en werk af met de groene salade en een scheutje saus. 

Echt waar, heel lekker! 

Feestelijke groetjes,

Laurence

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *