Dessert,  Feestdagen

Koffiemousse

Kerstdessert, hoera! We zitten aan het dessert, lekker! Ik ging voor deze lekkere koffiemousse, een mousse die lichter is omdat er geen volle room in gedaan wordt. Dit heb ik bewust gedaan, omdat we meestal al veel te veel gegeten hebben tegen dat we aan het dessert zitten (mag ik nog een kroketje, asjeblieft?). Ik moet zelfs TWEE volledige kerstmenu’s op één dag eten. Eén ’s middags en één ’s avonds, maak dat mee. Heeft er iemand een motilium? 

Koffie en ricotta

Het is een speciale combinatie en in mijn eerste probeersel deed ik er véél te veel koffie in, oeps. Wees daar dus voorzichtiger mee dan mij, hé 😉 Dat is namelijk niet zo lekker, zo straf. Na het aanpassen van de hoeveelheid koffie, zat het helemaal goed. Je kan het ook leuk serveren in glaasjes naar keuze. Haal je dresseertalenten maar boven!

Benodigdheden, voor 4 porties: 

250 g ricotta

2 eiwitten

2 tl ahornsiroop

1 tl kaneel

1 tl vanillesuiker

1 tl instant koffiepoeder (zie tips)

4 speculaasjes + 2 voor de afwerking

bloemsuiker 

Bereiding: 

Doe de ricotta in een grote mengkom en voeg er de kaneel, vanillesuiker en ahornsiroop aan toe. Plet het koffiepoeder met de vijzel tot fijn stof en voeg ook toe. Meng alles onder elkaar. Klop nu de eiwitten stijf met de elektrische garde en spatel deze onder het ricotta mengsel. 

Neem de glaasjes erbij en verkruimel de 4 speculaaskoekjes. Verdeel dit over de glaasjes. Verdeel de mousse over de glaasjes en laat ze minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Verkruimel vlak voor het serveren de andere 2 speculaaskoekjes en verdeel deze over de glaasjes. Werk af met wat bloemsuiker. 

Tips:

  • Instant koffiepoeder: Gebruik voor dit gerecht instant koffiepoeder, dus koffiepoeder dat je gewoon bij warm water doet om een koffie te zetten. Ook wel oploskoffie genoemd.
  • Romiger maken: Wil je toch een steviger dessertje en het geheel wat romiger maken. Dan kan je altijd een 100 à 120 volle room opkloppen met een eetlepel bloemsuiker en onder de ricottamengeling spatelen alvorens je de eiwitten eronder spatelt.
  • Vervang de speculaaskoekjes gerust een keertje door Bastogne koekjes. Zeker zo lekker!

Bewaren:

  • Dit gerechtje kan je één tot twee dagen later nog opeten.
  • Je kan het niet invriezen. Het zal na ontdooien niet meer lekker zijn en niet goed van textuur.

Smakelijk!

Laurence 

Dessertjes die je nog lekker zal vinden:

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Koffiemousse

As Cooked By Ginger
Een lichte en luchtige koffiemousse met ricotta. Een licht dessertje dat perfect is om te serveren als onderdeel van een feestelijk menu!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 min
Gang Dessert
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g ricotta
  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 tl instant koffiepoeder oploskoffie
  • 2 eiwitten
  • 6 speculaasjes
  • bloemsuiker

Instructies
 

  • Meng de ricotta met de ahornsiroop, kaneel en vanillesuiker. Maal de instantkoffie fijn met de vijzel en voeg ook toe. Meng.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel deze onder de ricottamengeling.
  • Verkruimel 4 speculaasjes en verdeel over 4 glaasjes. Verdeel vervolgens de mousse over de glaasjes en zet minstens 4 uur in de koelkast.
  • Verkruimel vlak voor het serveren de 2 laatste speculaaskoekjes en verdeel over de glaasjes koffiemousse.
  • Werk af met bloemsuiker en serveer.
Trefwoord Chocomousse, Koffie, Ricotta, Speculaas

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept