Crunchy Chocomousse
Crunchy chocomousse. Ik ben normaal gezien niet zo’n mega chocomousse fan. Als het me voorgeschoteld wordt, eet ik er graag van maar ik zal het niet snel zelf maken. De reden waarom ik het toch gedaan heb? Zero waste, baby! Deze chocomousse werd gemaakt van de leftovers van Pasen. De chocolade konijntjes moesten er allemaal aan geloven, willen of niet. Ik raapte al de chocolade die niemand ooit nog ging opeten bij elkaar et voilà, chocomousse!
Crunchy!
En om hem wat specialer te maken, maakte ik er een crunchy chocomousse van. Hoe dan? Ik maakte krokante laagjes van pure chocolade en maakte zo laagjes van chocomousse, krokant chocolaatje, chocomousse,.. Oh, en de topping is ook helemaal geweldig. Om het met de woorden van Julien te zeggen: Hmm mama, dat moet je morgen nog eens maken voor mij!
Benodigdheden, voor 4 grote porties:
Voor de mousse:
200 g melkchocolade (pure chocolade kan ook)
250 ml volle room
3 eiwitten
40 g bloemsuiker
Voor de krokante laagjes:
100 g pure chocolade
Voor de afwerking:
2 el minimarshmallows
1 el mini witte chocoladedruppels
1 el mini pure chocoladedruppels
1 el muizenstrontjes
Bereiding:
Smelt de 100 g pure chocolade (zie tips). Neem er een vel bakpapier bij en maak met een lepel acht cirkeltjes iets kleiner dan de diameter van de glaasjes waarin je de chocomousse wilt serveren (zie tips). Laat de cirkeltjes opstijven in de koelkast.
Smelt de chocolade voor de chocomousse au bain-marie. Klop de eiwitten stijf en klop vervolgens de volle room samen met de bloemsuiker op tot stijve pieken.
Spatel de room onder de gesmolten chocolade. Gevolgd door de eiwitten. Spatel de eiwitten voorzichtig en rustig onder de chocolademengeling totdat alles één mooi geheel geworden is.
Neem er 4 glazen bij en verdeel enkele lepeltjes chocomousse erover. Druk er een chocolade plaatje in gevolgd door meer chocomousse, een tweede plaatje en opnieuw chocomousse.
Zet minstens 3 uur in de koelkast.
Meng alle ingrediënten voor de afwerking en verdeel over de vier potjes. Serveer!
Tips:
- Chocolade smelten: Chocolade smelten kan altijd au bain-marie maar kan ook in de microgolfoven. Wanneer je de laatste optie verkiest, gebruik dan altijd een plastic kommetje om de chocolade in te doen aangezien dit de warmte beter geleidt en hierdoor je chocolade gelijkmatiger zal smelten.
- Voor een kleine hoeveelheid chocolade (zoals voor de krokante laagjes) verkies ik de microgolfoven. Voor een grote hoeveelheid chocolade (zoals voor de mousse) verkies ik au bain-marie.
- Chocolade laagjes maken: Smeer de laagjes niet té dik. Het is de bedoeling dat je er met je lepel makkelijk door kan steken. Voor de grootte kan je eventueel je glas op het bakpapier zetten en met een potlood er cirkels rond trekken. Blijf een cm van de potloodrand af als je de chocolade uitsmeert.
- Glaasjes: Ik maakte 4 porties met deze hoeveelheden en gebruikte hiervoor gewone drinkglazen. De porties zijn relatief groot, zeker voor kindjes. Je kan dus gerust 8 porties maken en kleinere glaasjes of potjes gebruiken. Maak dan 16 kleine krokante laagjes.
- Op voorhand maken: Je kan en moet zelfs het gerecht volledig op voorhand klaarmaken. Dit maakt het een handig dessertje voor wanneer je gasten hebt.
- Bewaren: De mousse blijft maximum twee dagen goed in de koelkast.
Geniet ervan!
Laurence
Gek van chocolade dessertjes? Check dan zeker eens deze brownies met koffie en chocoladeijs. Toch eerder fan van een heerlijke mousse? Dan raad ik deze pindakaasmousse of deze cheesecakemousse met speculaas aan! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Crunchy chocomousse
Equipment
- Elektrische garde
Ingrediënten
Voor de mousse
- 200 g melkchocolade pure chocolade kan ook
- 3 eiwitten
- 250 ml volle room
- 40 g bloemsuiker
Voor de krokante laagjes
- 100 g pure chocolade
Voor de afwerking
- 2 el mini marshmallows
- 1 el mini pure chocoladedruppels
- 1 el mini witte chocoladedruppels
- 1 el muizenstrontjes
Instructies
- Smelt de 100 g pure chocolade. Neem er een bakpapier bij en smeer met een lepel cirkeltjes uit, net kleiner dan de diameter van je glaasje. Maak 8 cirkeltjes en laat opstijven in de koelkast.
- Smelt de 200 g chocolade au bain-marie.
- Klop de eiwitten volledig stijf.
- Klop de slagroom tot stijve pieken, samen met de bloemsuiker.
- Spatel de slagroom onder de gesmolten chocolade en meng totdat het één geheel wordt.
- Spatel nu de eiwitten voorzichtig onder het geheel. Blijf rustig mengen totdat alles volledig onder elkaar gemengd is.
- Neem er vier glazen bij en doe in elk glaasje een bodempje chocomousse. Gevolgd door een krokant laagje, dan weer chocomousse, een krokant laagje en eindig met chocomousse.
- Zet minstens drie uur in de koelkast.
- Meng alles voor de afwerking en verdeel over de glaasjes. Serveer!
6 Comments
Pingback:
Celine Garnier
Mmmmm hier vervangen door lactosevrije room en fondant chocolade zonder melk. Zooo lekker!!!
As Cooked By Ginger
Geweldig! Doet me zoveel plezier dat ze ook bij lactose intolerante mensen op het menu kunnen staan! 🙂
Sarajh
Heerlijk receptje 😋.
Heb je een tip om de laagjes chocolade dun te smeren op het bakpapier? De mijne waren te dik om er gemakkelijk met een lepel door te gaan.
Dankjewel!!
As Cooked By Ginger
Hoi! Dankjewel, leuk te horen 🙂 Je kan bij het smeren dan best met een kleine hoeveelheid beginnen en goed uitsmeren met de bolle kant van je lepel.
Groetjes!
Pingback: