Feestdagen,  Soep

Kerstmenu – Soep: Pastinaak-appelsoep met truffelcroutons en balletjes

Oh my god, deze soep, drie woorden: Nom nom nom! Een hele tijd geleden deed ik auditie voor het tv-programma waar ik nu tv-chef voor ben. Ik moest een soep maken met appel in. Ik dacht, een soep, met appel? Een warme, hartige soep, met appel? Gek.

Gek? Maar, neen! Lekker!

Blijkt dus dat het echt een subtiele smaakmaker is voor soepjes. Als je het combineert met een stevige groente, dan biedt het echt een subtiele, licht zoete meerwaarde aan je soep. Ik ben fan.

Ik combineer het vandaag met pastinaak. Een groente die ik niet altijd kan smaken. Ik vind het soms een té specifieke smaak hebben, maar in combinatie met de appel is het nét goed.

Recent ontving ik ook de nieuwe staafmixer van Braun. Ik hoorde al veel goeds van deze mixer, dus ik was wel benieuwd ernaar. Wat een power ding! Een mixer is iets waar ik nooit echt in investeerde, ondanks dat het zowat mijn meest gebruikte keukentoestel is. Ik ben dus zeer happy met mijn nieuwe mixer en test er binnenkort nog enkele andere gerechtjes mee uit.

Klaar voor het receptje? YES!

PS: de hoeveelheden hieronder zijn voor 8-10 personen als je het als onderdeel van een menu eet. Wij aten het als maaltijdsoep en dan kan je er vier monden mee te eten geven ongeveer 😉

Benodigdheden:

2 grote of 3 kleine pastinaken

4 grote of 5 kleine appels

1 sjalot

1 tl currypoeder

1 l kippenbouillon

200 ml melk

peper, zout

boter, olijfolie

Afwerking: 3 witte boterhammen, truffelolie of wat truffeltapenade, 200-250 g varkenskalf gehakt

Bereiding:

Snijd de pastinaak in blokjes, je moet ze niet schillen. De appels mag je wel schillen en die mag je vervolgens ook in blokjes snijden. Versnipper de ui.

Verhit een klontje boter en een scheut olijfolie in een grote pot. Voeg de ui en pastinaak toe. Zet het vuur een beetje lager en laat 10 minuten smoren in de olie/boter. Voeg nadien de appelblokjes toe en 1 tl currypoeder. Het vuur mag even terug hoger. Kruid met peper en zout. Meng en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur weer een beetje lager en laat 20 minuten koken.

Rol balletjes van het gehakt en kook ze in een 7-8 tal minuten gaar. Snijd de korstjes van de boterhammen en snijd ze in vierkantjes. Verhit truffelolie in een pan (je kan ook een beetje olie en wat truffeltapenade nemen) en voeg er het brood aan toe. Bak goudbruin en laat afkoelen zodat de croutons lekker krokant kunnen worden.

Mix de soep met de staafmixer. Voeg de melk en de balletjes toe en warm nog even door.

Schep op in mooie kommetjes en werk af met de croutons en wat extra peper.

Smakelijk!

Laurence

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *