Zalm met bloedsinaasappel en olijven
Ik heb zalm al op honderd-en-een manieren gegeten maar ik at nog nooit eerder zalm met bloedsinaasappel en olijven. Voor alles een eerste keer en het zal zeker niet de laatste zijn!
Vertel ons meer over de smaakcombinatie, Ginger.
Wel, ik eet graag vis en het liefst van al, eet ik zalm. Ik eet het graag rauw, gerookt, gegrild, gelakt,.. Noem het en ik lust het. Dit gerecht maakte ik als onderdeel van mijn jaarlijks kerstmenu en ik wilde een feestelijk zalmpje maken. Dus dat deed ik. Bloedsinaasappels zijn niet alleen héérlijk, ze zijn ook nog eens super mooi waardoor je gerecht er meteen feestelijk uitziet. De citrus in combinatie met de kalamata olijven, jalapeno en zachte zalm,.. My goodness, om duimen en vingers af te lekken!
Kerstmis
Ik weet dat op kerstmis meestal vlees gegeten wordt en toch blijf ik elk jaar zowel een hoofdgerecht met vlees als eentje met vis klaarmaken. Waarom? Omdat er altijd mensen zijn die geen vlees eten, omdat vlees misschien te duur is dit jaar, voor mensen die het menu wat lichter willen of gewoon voor wie eens iets anders wilt. Zolang het maar smaakt!
Benodigdheden, voor 4 personen:
800 g zalmfilet (zie tips)
1 citroen
1 bloedsinaasappel
100 g kalamata olijven
1 jalapeno
4-6 takjes dille
peper, zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Snijd de bloedsinaasappel en citroen in dunne schijfjes. Snijd de jalapeno in kleine blokjes (verwijder de pitjes) en de olijven in schijfjes.
Neem er een ovenschaal bij en verdeel de schijfjes sinaasappel en citroen erin. Strooi daarover de jalapeno en olijven en leg daarop de zalm met de velkant naar beneden. Kruid de zalm met peper en zout en besprenkel alles royaal met olijfolie.
Bak 25 minuten, leg de zalm op een groot (warm) bord en verdeel er de inhoud van de ovenschaal overheen. Werk af met extra dille en serveer (zie tips).
Tips:
- Zalm: Je kan voor één groot stuk gaan, wat heel leuk oogt natuurlijk of je kan voor 4 kleine filets gaan zodat iedereen gewoon zijn stukje uit de pan kan nemen.
- Serveersuggesties: Dit gerecht kan je eten met een heerlijke venkelsalade bij of een rucolasalade met mosterddressing. Voor kerst kan je er puree, rosti’s, hasselbackpotatoes of wat je zelf lekker vindt bij eten, samen met een salade, gesauteerde prinsessenbonen of venkel uit de oven. Of opnieuw, welke groentjes je er zelf goed bij vindt passen.
- Voorbereiden: Dit gerecht is zo snel klaar dat je niet veel op voorhand moet klaarmaken, maar als je toch perfect voorbereid wil zijn, kan je de schotel al volledig op voorhand maken, afdekken en in de koelkast plaatsen. Laat op kamertemperatuur komen en bak af wanneer het tijd is om te eten.
- Jalapeno snijden: Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg, doe handschoenen aan als je jalapeno snijdt of was je handen extreem goed nadien. Uren later kan het nog irritatie opleveren, and it burns!
Laat het smaken!
Laurence
Op zoek naar meer feestelijke visgerechtjes? Check dan zeker eens deze zalm wellington of deze gegrilde tonijn met patatjes uit de oven. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Zalm met bloedsinaasappel en olijven
Ingrediënten
- 800 g zalmfilet
- 1 bloedsinaasappel in dunne schijven
- 1 citroen in dunne schijven
- 1 jalapeno in kleine blokjes, zonder pitjes
- 100 g kalamata olijven in kleine blokjes
- 4 takjes dille in kleine takjes getrokken
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Neem er een grote ovenschaal bij en leg er de bloedsinaappel en citroen in. Leg de schijfjes dakpansgewijs over de volledige bodem.
- Verdeel daarover de jalapeno, dille en olijven en leg daarop de zalm met de velkant naar beneden.
- Kruid de zalm met peper en zout en besprenkel de hele schotel met olijfolie.
- Bak 25 minuten en leg de zalm vervolgens op een groot warm bord. Verdeel daarover de inhoud van de ovenschotel en werk af met extra verse dille. Serveer!
One Comment
Pingback: