Dessert,  Feestdagen,  Fruit

Trifle met braambessen en citroen

Yum, een lekker dessertje zoals deze trifle met braambessen en citroen, dat gaat er nu eens echt al-tijd in. Dit dessert is super feestelijk en zo eentje dat iedereen zal lusten. Het is fris, niet té zwaar en heeft een smaakcombinatie om gelukkig van te worden.

Wat is een trifle?

Een trifle is een klassiek gerecht uit de Engelse keuken. Het wordt meestal in een grote glazen doorzichtige kom geserveerd zodat je de laagjes goed kan zien. Het begint meestal met een laag biscuit of andere luchtige cake gevolgd door fruit en pudding. De laagjes worden herhaald waardoor je een mooi ogend én lekker resultaat krijgt.

Wat krijg je vandaag van mij?
  • Een trifle in mini vorm, geserveerd in kleine individuele porties.
  • Smaken als citroen, room, braambes en munt.
  • Een lekker dessertje dat je volledig op voorhand kan klaarmaken.
  • Blije gezichten aan de (feest)tafel.

Benodigdheden, voor 2 porties:

Voor de trifle:

2 plakken cake

200 g braambessen

150 ml volle room

30 g bloemsuiker

4 el lemon curd

2 blaadjes munt

Voor de lemon curd (zie tips):

200 g suiker

125 g boter

zeste van 2 citroenen

sap van 2 citroenen

2 eieren

Bereiding:

Voor de lemon curd:

Start met het maken van de lemon curd. Doe hiervoor de suiker, roomboter en zeste in een steelpan en smelt au bain-marie (op middelmatig vuur) tot één geheel.

Voeg vervolgens het sap toe en roer rustig verder. Klop in een apart kommetje de eieren los en voeg toe aan de pan onder continu roeren. Blijf ongeveer 15 minuten rustig verder roeren tot de curd de dikte van yoghurt heeft.

Haal van het vuur, laat afkoelen en giet vervolgens in een glazen pot. Sluit de pot af en bewaar in de koelkast.

Voor de trifle:

Snijd de plakken cake in blokjes. Klop de room samen met de bloemsuiker op tot zachte pieken. Prak de helft van de braambessen met een vork en laat de andere helft in zijn geheel.

Neem er twee glazen bij en verdeel er de geprakte braambessen in. Doe daarop enkele lepels room, gevolgd door de cake. Lepel daarover wat van de lemon curd en vervolg met de verse braambessen. Dan weer een lepeltje room en dan nog één braambes en een blaadje munt.

Laat een uurtje koud worden in de koelkast. Werk eventueel af met bloemsuiker en serveer.

Tips:

  • Lemon curd: Lemon curd bewaart gemakkelijk twee weken in de koelkast. Je kan dit dus gerust een tijdje op voorhand klaarmaken. Je kan het ook zo kopen in de winkel als je het liever niet zelf klaar maakt.
  • Room: Let erop dat je je room niet te lang laat opkloppen, het is bedoeling dat hij zachte pieken vormt. Je moet hem dus niet volledig stijf kloppen.
  • Cake: Ik kocht voor dit dessert een simpele, voorgemaakte cake in de winkel. Maar als je zin hebt om er helemaal voor te gaan, bak er gerust zelf eentje!
  • Voorbereiding: Je kan dit dessert volledig op voorhand klaarmaken. Ik testte het uit door het dessert in de voormiddag te maken en proefde het namiddag én ’s avonds laat en het was steeds nog super lekker. Ideaal dus om te serveren wanneer je gasten hebt.
  • Bewaren: Je kan dit dessert nog tot maximum twee dagen nadat je het gemaakt hebt opeten.

Laat het smaken!

Laurence

Als je helemaal zot bent van dit dessertje, dan denk ik dat je deze trifle van peperkoek, mascarpone en bosbes of deze cheesecakemousse met speculaas ook heel lekker zal vinden. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Trifle met braambessen en citroen

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, frisse trifle met braambessen en citroen. Een perfect dessert als afsluiter van een gezellig etentje met vrienden of familie.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de lemon curd

  • 200 g suiker
  • 125 g boter
  • zeste 2 citroenen
  • sap 2 citroenen (120ml) gezeefd
  • 2 eieren losgeklopt

Voor de trifle

  • 200 g braambessen
  • 150 ml volle room
  • 30 g bloemsuiker
  • 2 plakken cake in blokjes
  • 4 el lemon curd
  • 2 blaadjes munt

Instructies
 

Voor de lemon curd

  • Doe de suiker, boter en zeste in een steelpan en smelt au bain-marie (op middelmatig vuur) tot één geheel.
  • Voeg vervolgens het citroensap toe en meng rustig.
  • Giet er al roerend de losgeklopte eieren bij. Blijf ongeveer 15 minuten roeren totdat de curd de dikte van yoghurt krijgt.
  • Haal van het vuur, laat afkoelen en giet in een glazen bokaal. Sluit af en zet in de koelkast.

Voor de trifle

  • Neem er twee glazen bij. Prak de helft van de braambessen met een vork en verdeel dit over de glazen.
  • Klop de room samen met de bloemsuiker tot zachte pieken. Verdeel enkele lepels over de geprakte braambessen. Leg daarop de blokjes cake, gevolgd door 2 el lemon curd.
  • Verdeel de resterende braambessen (in hun geheel, niet prakken) over de lemon curd.
  • Eindig met een lepeltje room, één braambes en een blaadje munt.
  • Zet in de koelkast totdat het tijd is om te eten, werk eventueel af met extra bloemsuiker en serveer.
Trefwoord Braambessen, Citroen, Trifle

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept