Chocolade,  Dessert,  Muffins & Gebakjes

Moelleux met vanille-ijs

Een moelleux met vanille-ijs, daar doe je nooit iets mis mee. Het is zo’n dessertje dat iedereen lust en door iedereen stevig gesmaakt wordt. Het is bovendien een toppertje wanneer er veel kindjes bij aan tafel zitten. Iedereen tevree.

Kerstmis

Daarom is het een ideaal dessertje om bij Kerstmis op het menu te zetten. Het is best gemakkelijk om te maken, je kan het eventueel op voorhand klaarmaken en iedereen vindt het lekker. Zeker met een bolletje vanille-ijs erbij. Hmm!

Sprinkles party

Om het extra feestelijk te maken, werk ik het dessertje af met leuke kerst-sprinkles. Het oogt meteen extra leuk en zo past het dessertje 100% bij de kerstsfeer. Je kan de sprinkles steeds aanpassen aan het seizoen of de gelegenheid waarvoor je het dessertje maakt.

Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.

Wat heb je nodig?

  • Pure chocolade
  • Boter: roomboter gezouten of ongezouten, dit is naar keuze
  • Eieren
  • Bloemsuiker
  • Zout
  • Bloem
  • Cacaopoeder: Maar een klein beetje om je vormpjes te bestuiven en kan eventueel vervangen worden door bloem.
  • Vanille-ijs
  • Sprinkles naar keuze: Je vindt veel leuke sprinkles in toffe thema’s online

Wat moet je doen?

Een moelleux lijkt op het eerste zicht moeilijk om te maken, maar eigenlijk valt dat heel goed mee. Je moet eerst je chocolade en boter au bain-marie laten smelten.

Ondertussen zet je je potjes klaar. Deze smeer je in met boter en bestuif je met cacaopoeder.

Meng eieren, eidooiers, bloemsuiker en zout met de elektrische garde. Daar mag vervolgens je gesmolten chocolade/boter bij en deze meng je eronder met de garde. Als laatste mag er nog de bloem bij en deze spatel je eronder met een pannenlikker.

In de potjes gieten en 9 minuten bakken in de oven. Kort laten afkoelen en dan omdraaien op de bordjes. Een bol vanille ijs erop en afwerken met feestelijke sprinkles.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Sprinkles: Ik gebruik hier kerst sprinkles die ik online vond, maar gebruik gerust sprinkles die je in huis hebt. Je kan ze ook aanpassen aan de gelegenheid waarvoor je de moelleux maakt of je kan gewoon chocolade sprinkles of chocoladesaus erbij serveren.
  • Baktijd: De baktijd zal wat variëren van oven naar oven en helaas kan een moelleux snel te gaar zijn. Gelukkig is het niet het einde van de wereld als je ze per ongeluk wat te lang bakt, want dan houd je een super smeuïg brownie-like cakeje over en dat is zeker zo lekker! Geen stress dus als je dit voor een feestje maakt. Te lang gebakken? Noem het recept dan brownie met vanille-ijs 😉
  • Op voorhand maken: Je kan het deeg op voorhand maken en één dag afgedekt bewaren in de koelkast.
  • Bewaren: Je kan de moelleuxs nog 2 dagen bewaren in de koelkast nadat je ze gemaakt hebt.

Smakelijk!

Zin in meer feestelijke desserts? I got you!

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Moelleux met vanille-ijs

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, klassieke moelleux met vanille-ijs,.. Dat smaakt altijd! Chocolade, ijs en feestelijke sprinkles? Yes, please!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Belgisch, Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 4 ramekins + boter & cacaopoeder om mee in te vetten

Ingrediënten
  

Voor de moelleux

  • 140 g pure chocolade
  • 115 g boter
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 30 g bloemsuiker gezeefd
  • 1 snufje zout
  • 35 g patisseriebloem gezeefd

Voor de afwerking

  • vanille-ijs
  • feestelijke sprinkles naar keuze

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210°C. Vet de 4 ramekins in met boter en bestuif met cacaopoeder (met bloem kan ook maar cacaopoeder laat geen witte sporen na op je gebakje).
  • Smelt de chocolade en boter au bain-marie.
  • Klop de eieren, eidooiers, bloemsuiker en zout los met de elektrische garde.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en meng het eronder.
  • Spatel als laatste de bloem onder het beslag en verdeel het beslag over de 4 ramekins.
  • Bak 9 minuten, haal uit de oven, laat kort afkoelen en draai de moelleuxs dan om op een bordje.
  • Schep er een bol vanille-ijs op en werk af met de sprinkles. Smakelijk!
Trefwoord Chocolade, Moelleux

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept