Comfortfood,  Feestdagen,  Vis

Risotto van boschampignons met coquilles

Christmas is in the air. En deze risotto van boschampignons met coquilles is echt een topper van formaat voor kerst.

Vlees-vis-veggie

Elk jaar voorzie ik voor mijn kerstmenu één hoofdgerecht met vlees en één hoofdgerecht met vis. Veel mensen die geen vlees eten, eten toch nog vis. Moesten er enkele mensen aan tafel toch ook geen vis en schaaldieren eten, is dit gerechtje best handig om op tafel te zetten. Want de risotto op zich is een volwaardig gerecht, dus je kan de coquilles voor de vegetariërs gewoon weglaten. Denk er dan aan om voor de risotto groentefond te gebruiken ipv vleesfond.

Kerstmis

Dit gerechtje is dus een ideaal gerecht om op je kerstmenu te zetten als je niet graag de traditionele vlees-kroketjes-boontjes met spek op het menu zet. Voor ieder wat wils bij As Cooked by Ginger!

Comfortfood, voor elk moment van de dag

Dit gerechtje is een exclusief gerecht uit mijn tweede boek ‘Comfortfood, voor elk moment van de dag’ en ik doe het jullie graag cadeau om kerst te vieren. Vind je dit een toppertje van een gerecht en ben je hierna benieuwd naar wat er nog meer in mijn boek staat? Check dan even hier voor hoe je mijn boek in huis kan halen.

Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.

Wat heb je nodig?

  • Butternut
  • Boschampignons
  • Tijm & salie: de tijm is gedroogd en de salie vers
  • Sjalot en look
  • Risottorijst
  • Witte wijn: droge witte wijn
  • Gevogeltefond: of groentefond indien je het vegetarisch wilt maken
  • Parmezaan
  • Coquilles
  • Peterselie

Wat moet je doen?

Je snijdt eerst je butternut in blokjes en die rooster je in de oven tot ze gaar zijn.

Smelt een klontje boter in een grote kookpot en bak er de champignons in aan. Kruid met peper, zout de tijm en versnipperde salie. Haal uit de pan wanneer ze gaar zijn.

Ondertussen versnipper je de look en sjalot en deze stoof je aan in een grote kookpot in wat olijfolie en boter. Nadien mag de risottorijst, erbij en wanneer deze glazig is, giet je de witte wijn in de pot. Laat de wijn uitkoken en voeg vervolgens in drie keer de gevogeltefond toe. Laat telkens inkoken op middelmatig vuur en roer regelmatig. Voeg een nieuw deel fond toe wanneer het vorige bijna is opgenomen.

Wanneer het laatste deel fond ingekookt is en je een smeuïg geheel hebt (en je rijst gaar is – proef om zeker te zijn), mag de geraspte parmezaan erbij en een klontje boter. Meng en voeg de butternut en champignons toe. Kruid stevig met peper en meng nog een laatste keer.

Neem er een braadpan bij en smelt er boter in. Laat de boter lichtjes bruinen en kruid ondertussen de coquilles met peper en zout. Korst ze aan in de boter, laat heel kort verder garen en haal uit de pan.

Verdeel de risotto over de borden en leg er de coquilles bij. Werk af met peterselie, parmezaan en peper.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Veggie maken: Laat de coquilles weg en gebruik een groentefond. Je risotto is nu veggie en je hebt nog steeds een zeer volwaardig en lekker hoofdgerecht.
  • Butternut: Spatel deze voorzichtig onder de risotto zodat de stukjes niet te fel breken.
  • Op voorhand maken: Je kan de risotto volledig op voorhand maken en opwarmen in de microgolfoven. Voeg eventueel een klein scheutje fond extra toe bij het heropwarmen zodat de risotto zeker smeuïg blijft. De coquilles moet je wel op het moment zelf bakken.
  • Op voorhand maken: Wil je verzekerd zijn van een smeuïge risotto en hem liefst op het moment zelf vers maken, dan kan je de butternut al op voorhand roosteren en de champignons al bakken. Zorg ervoor dat al je ingrediënten al klaar staan. Bvb dat de parmezaan geraspt is, rijst is afgewogen etc,.. Op zich is je risotto dan op een 20 tal minuten klaar.
  • Bewaren: De risotto blijft nog 2-3 dagen goed in de koelkast. De coquilles eet je best gewoon allemaal op 🙂

Risotto lover? Dan heb ik nog enkele toffe gerechtjes voor je.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Risotto van boschampignons met coquilles

As Cooked By Ginger
Een super lekker gerecht, deze risotto van boschampignons met coquilles. Feestelijk, smaakvol, gemakkelijk om te maken en gewoon perfect. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g butternut geschild en in blokjes
  • 250 g mengeling boschampignons
  • 1 tl tijm
  • 6 blaadjes salie versnipperd
  • 1 sjalot versnipperd
  • 1 teen look versnipperd
  • 150 g risottorijst
  • 120 ml witte wijn
  • 850 ml gevogeltefond
  • 50 g parmezaan geraspt
  • 6-8 coquilles
  • 4 stengels peterselie versnipperd
  • peper, zout
  • boter, olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Besprenkel de blokjes butternut met olijfolie, kruid met peper en zout en bak 40 minuten in de oven.
  • Smelt een klontje boter in een grote kookpot en bak er de champignons in aan. Kruid met peper, zout en de tijm. Voeg ook de salie toe. Wanneer de champignons gaar zijn, haal je ze uit de pot.
  • Doe een klontje boter en olijfolie in de pan en voeg er de sjalot en look aan toe. Stoof tot de sjalot glazig is en voeg de risottorijst toe. Roerbak een minuutje en giet de witte wijn in de pot.
  • Laat de wijn uitkoken en voeg dan in drie delen de fond toe. Zet het vuur middelhoog en roer regelmatig. Voeg een nieuw deel fond toe wanneer het vorige bijna is opgenomen.
  • Wanneer alle fond is opgewerkt én je rijst gaar is en je een smeuïg geheel hebt, voeg je de parmezaan en een klontje boter toe. Meng en voeg de butternut en champignons toe. Kruid af met peper en meng een laatste keer.
  • Houd warm en neem er een braadpan bij. Smelt er een klontje boter in en laat lichtjes bruinen. Kruid ondertussen de coquilles met peper en zout.
  • Bak de coquilles aan in de pan. Ongeveer 2 minuten aan elke kant of naar smaak. Je moet ze gewoon goed aankorsten op hoog vuur en dan zijn ze klaar.
  • Verdeel de risotto over de borden, leg er de coquilles bij en werk af met peterselie, parmezaan en peper.
Trefwoord Boschampignons, Coquilles, Risotto

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept