Feestdagen,  Vis

Skrei met risotto van waterkers en tomatencoulis

Toen ik zei tegen mijn man dat ik nog skrei moest gaan halen in de Delhaize, liep hij meteen richting de groenten toen we binnenkwamen. ‘Is dat geen soort prei?’ Ik sleurde hem meteen maar richting visafdeling om hem te tonen wat het daadwerkelijk is. Een lekker stukje vis dus. Een echt seizoensproduct en ook wel ‘love fish’ genoemd, want ja, hij is nou eenmaal op zijn lekkerst rond Valentijn. Delhaize zou dan ook Delhaize niet zijn als het volledig zou inzetten op dit seizoensproduct, want ons voorzien van seizoensgebonden producten vinden zij erg belangrijk.

Deze vis is eigenlijk een winterkabeljauw en de naam is afkomstig van bij de Vikingen (skrida = rondzwerven). Tussen januari en maart eet deze Noorse kabeljauw minder en op een andere manier, waardoor hij anders is van structuur. Hij heeft lekker stevig wit vlees en is super van smaak. Als je hem heel vers koopt, valt ie mooi uit elkaar als je je vork erin zet. Alvast een plezier om mee te koken. En ermee koken, dat deed ik!

IMG_1656

Benodigdheden, voor 2 personen:

2 haasjes van skrei 

150 g risottorijst

2 bussels waterkers 

40 g parmezaan, geraspt

scheutje room

300 ml witte wijn

500 ml groentebouillon (meer indien nodig)

3 tomaten

scheutje witte wijn

peper, zout, tijm, basilicum

IMG_1658

Bereiding:

We gaan beginnen met het maken van de risotto. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot. Doe er de rijst bij (eventueel kan je eerst een sjalotje aanstoven), laat enkele minuten aanstoven en voeg dan de witte wijn toe. Laat uitkoken en voeg dan 1/3 van de groentebouillon toe, laat inkoken en voeg opnieuw wat bouillon toe. Herhaal dit proces tot je bouillon op is en proef je risotto. Als de rijst nog niet gaar is, voeg je extra bouillon toe. Wanneer de bouillon ingekookt is en de rijst gaar is, voeg je de parmezaan toe en het scheutje room. Zet even apart en houd warm door de deksel op de pot te zetten.

IMG_1660

Breng een grote pot water aan de kook. Was je bussels waterkers en kook deze gaar in het water. Dit moet maar twee minuutjes koken vooraleer je het kan afgieten. Spoel af onder koud water en doe de waterkers vervolgens in de blender. Mix zo goed mogelijk en voeg het dan toe aan de risotto. Meng alles zeer goed onder elkaar en kruid stevig af met peper en wat zout.

Vervolgens beginnen we aan de tomatencoulis. Snijd 3 tomaten in blokjes, stoof ze aan in een flinke scheut lookolie (of gewone olijfolie) en blus met een scheutje witte wijn. Kruid met peper, zout, tijm en basilicum. Laat alles inkoken tot een dikker geheel en mix het dan fijn. Je kan het geheel eventueel zeven als je dit liever hebt.

IMG_1657

Neem er een grote pan bij en smelt er een flinke klont boter in. Kruid je haasjes aan beide kanten met peper en zout en bak ze aan in de pan. Vermijd dat je ze teveel moet omdraaien, dan is de kans groter dat ze uit elkaar vallen. Bak ze dus voldoende lang aan één kant vooraleer je ze omdraait.

Gebruik een serveerring om de risotto op het bord te dresseren. Leg daarop het stukje vis en werk af met de coulis en een blaadje waterkers.

Heel erg lekker en ook een leuk gerechtje om te serveren als je gasten hebt of natuurlijk tijdens een romantisch Valentijnsdiner.

Smakelijk!

IMG_1659

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *