Cake & Taart,  Feestdagen,  Fruit

Cheesecake met veenbessen

Hét spektakelstuk van kerst, mijn kerstdessert. Deze cheesecake met veenbessen is zoet, smeuïg, een beetje zout en super smaakvol. Je kan niet langs deze cheesecake met veenbessen passeren en géén stukje nemen. Dat is een no go, daar is hij veel te lekker voor.

Veenbessen zijn een typisch kerstproduct. Ze worden vaak geserveerd bij hartige gerechten en zijn eigenlijk een beetje bitter, daarom wordt er vaak suiker aan toegevoegd. Wij gaan de veenbessen vandaag gebruiken bij een zoet gerechtje, maar gaan ook wel wat zoute smaken toevoegen. We gaan namelijk voor een korst gemaakt van pretzels.

Pretzels?

Yes! De korst is gemaakt van pretzels waardoor het geheel een licht zoute en gebrande smaak krijgt. De typische smaak van pretzels dus. Je maakt hem eigenlijk zoals je een petit beurre of speculaaskorst zou maken. Gesmolten boter eronder en dan stevig aandrukken in de bakvorm. Het verschil hier is dat we ook wat suiker toevoegen om de korst wat steviger en zoeter te maken.

Veenbessen, cheesecake en pretzels,.. Een match made in heaven!

Wat heb je nodig?

  • Pretzels: de stokjes of de typische pretzelvorm, beiden zijn oké want we gaan ze toch verkruimelen.
  • Boter: gesmolten, voor onder de pretzels
  • Bruine suiker: Liefst donkerbruine maar geen probleem als je enkel blonde hebt.
  • Veenbessen: Vers of uit de diepvries, allemaal oké!
  • Suiker
  • Roomkaas
  • Griekse yoghurt: Kan vervangen worden door zure room.
  • Vanille extract
  • Eieren
  • Rode vruchten: voor de afwerking

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor. We maken de cheesecake met veenbessen in drie delen. We beginnen met de korst, gevolgd door de veenbessenlaag en als laatste de cheesecakelaag.

Doe de pretzels in de blender en mix ze zo fijn mogelijk. De gesmolten boter en bruine suiker mag eronder en dan meng je heel goed.

Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en druk er de cirkel van de bakvorm op en klik vast. Doe de pretzelvulling op de bodem en druk heel goed aan met een lepel. Bak kort en laat volledig afkoelen.

Ondertussen begin je aan de veenbessenvulling door de veenbessen in een steelpan te doen met suiker en een scheutje water. Laat koken tot een stevige, smeuïge pap en laat volledig afkoelen. Laat de korst ook volledig afkoelen en werk dan verder.

Maak de cheesecakelaag door de roomkaas, yoghurt, suiker en vanille op te kloppen tot één geheel. Voeg al draaiend één voor één de eieren toe en klop verder tot één zacht geheel.

Verdeel de veenbessenvulling over de korst. Houd hierbij enkele lepels apart voor de afwerking. Zorg ervoor dat je het gelijkmatig uitspreidt en giet daarover de cheesecakemengeling. Een klein uurtje afbakken, volledig afkoelen, laten opstijven in de koelkast en je cheesecake is bijna klaar.

Werk als laatste de cheesecake af met de rest van de veenbessenvulling en rode vruchten naar keuze.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Het is een bakproject van iets langer adem, maar het loont zeker de moeite om de cheesecake eerst volledig te laten afkoelen en dan nog enkele uren te laten koud worden in de koelkast. Zo is ie het allerlekkerst. Je maakt hem dus best de avond op voorhand en werkt hem de dag zelf nog af.
  • Veenbessen: Ik gebruik voor deze cheesecake vaak veenbessen uit de diepvries omdat verse veenbessen zeker niet zomaar het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Je kan dus zowel verse als diepvries veenbessen gebruiken. Ontdooien is niet nodig aangezien je ze verhit.
  • Griekse yoghurt: Deze kan vervangen worden door volle zure room. Ik maakte het met zowel zure room als Griekse yoghurt en beide waren heel lekker. Zure room zorgt voor een iets smeuïger resultaat, Griekse yoghurt voor een iets luchtigere cheesecake.
  • Afwerking: Ik heb aardbeien en bosbessen gebruikt, maar kies gerust rode vruchten die je zelf het liefste eet. Frambozen, braambessen, rode besjes,…
  • Op voorhand maken: Zoals hierboven al gezegd, maak je deze cheesecake met veenbessen best de avond op voorhand. De afwerking kan wel de dag zelf.
  • Bewaren: De cheesecake blijft drie dagen goed in de koelkast.

Helemaal zot van cheesecake? Check dan zeker eens deze toppertjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie! En voor al mijn feestgerechten in één oogopslag, kan je naar mijn pagina ‘feestdagen’ gaan.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Cheesecake met veenbessen

As Cooked By Ginger
Een heerlijke cheesecake met veenbessen, een korst van pretzels en een fruitige afwerking. Verrukkelijk en ideaal om te serveren tijdens de feestdagen!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd: 4 uur 15 minuten
Totale tijd 5 uur 45 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 springvorm van 22 cm diameter
  • 1 vel bakpapier
  • Keukenmachine of elektrische garde

Ingrediënten
  

Voor de korst

  • 140 g pretzels
  • 60 g donkerbruine suiker
  • 115 g boter gesmolten

Voor de veenbessenvulling

  • 250 g veenbessen
  • 80 g suiker
  • 50 ml water

Voor de kaasvulling:

  • 230 g roomkaas
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 160 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren

Voor de afwerking:

  • 100 g gemengd rood fruit hoeveelheid en fruit naar keuze

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 22 cm heel lichtjes in en leg een vel bakpapier op de bodem.
  • Doe de pretzels en bruine suiker in de foodprocessor of blender en mix tot fijne kruimels. Doe in een mengkom en giet er de gesmolten boter bij. Meng heel goed, doe het geheel in de springvorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Bak 10 minuten en laat volledig afkoelen.
  • Doe ondertussen de veenbessen in een steelpan met de suiker en het water. Laat een kleine 10 minuten pruttelen, prak de veenbessen fijn met de pureestamper of een vork en haal van het vuur wanneer het geheel een stevige pap is. Laat volledig afkoelen.
  • Zet na het bakken van de korst de oven op 160°C.
  • Doe voor de kaasvulling de roomkaas, Griekse yoghurt, vanille en suiker in de keukenmachine en klop met het garde opzetstuk tot een smeuïg geheel. Laat vervolgens op lage snelheid draaien en voeg de eieren één per één toe en mix tot een glad beslag. Je kan deze vulling ook met de elektrische garde maken.
  • Verdeel 3/4e van de veenbessenvulling over de pretzelkorst en spreid gelijkmatig uit. Giet er de kaasvulling over en zet 55 minuten in de oven. Dek eventueel het laatste kwartier af zodat de taart niet te bruin wordt.
  • Laat volledig afkoelen en zet de taart dan in de koelkast. Laat deze opstijven en volledig koud worden.
  • Lepel voor de afwerking de rest van de veenbessen uit over het midden van de taart. Werk af met het rood fruit en serveer.
Trefwoord Cheesecake, Veenbessen

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept