
Cheesecake met veenbessen
Hét spektakelstuk van kerst, mijn kerstdessert. Het is zoet, smeuïg, een beetje zout en super smaakvol. Je kan niet langs deze cheesecake met veenbessen passeren en géén stukje nemen. Dat is een no go, daar is hij veel te lekker voor.
Veenbessen zijn een typisch kerstproduct. Ze worden vaak geserveerd bij hartige gerechten en zijn eigenlijk een beetje bitter, daarom wordt er vaak suiker aan toegevoegd. Wij gaan de veenbessen vandaag gebruiken bij een zoet gerechtje, maar gaan ook wel wat zoute smaken toevoegen én we gaan een suikervervanger gebruiken.
Welke suikervervanger?
Ik ga de suiker in mijn gerecht vervangen door Zùsto, een alternatieve zoetstof die je 1 op 1 kan vervangen waardoor je je recepten niet moet aanpassen. Easy peasy! Zùsto bestaat voornamelijk uit vezels, is suikervrij en heeft zo goed als geen smaakverschil met suiker. Het is gezonder, houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en is geschikt voor diabetici. Voor al jouw Zùsto-vragen: Klik hier!
Benodigdheden, voor 1 cheesecake met veenbessen (ongeveer 10 personen):
Voor de korst:
180 g pretzels
80 g gesmolten boter
Voor de veenbessenvulling:
300 g veenbessen (eventueel uit de diepvries)
150 g Zùsto
klein scheutje water
Voor de kaasvulling:
230 g roomkaas
200 g zure room
1 tl vanillextract
5 eieren
200 g Zùsto
Voor de afwerking:
200 ml volle room
1 tl vanilleextract
1 tl Zùsto
rode vruchten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 22 cm in en leg een vel bakpapier op de bodem.
Mix de pretzels tot fijne kruimels. Smelt de boter en meng deze eronder. Meng totdat alle kruimels nat zijn en doe het geheel in de springvorm. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel en bak 8 minuten. Laat volledig afkoelen.
Zet de oven op 170°C.
Doe de veenbessen in een steelpan en voeg er de Zùsto en een klein scheutje water aan toe. Laat 10 minuten goed doorkoken, haal van het vuur en laat 30 minuten afkoelen en indikken.
Doe de roomkaas en zure room in de foodprocessor of blender en mix glad. Voeg het vanille extract en de Zùsto toe en mix nog eens. Als laatste mogen daar de eieren bij. Mix tot een glad geheel.
Neem de korst er terug bij en verdeel er 3/4e van de veenbessenvulling over. Giet daarover de kaasvulling en bak 60 minuten. Dek eventueel af wanneer de bovenkant te donker wordt.
Laat een uurtje afkoelen en dan opstijven in de koelkast. Wanneer de taart volledig koud is, gaan we hem afwerken. Klop hiervoor de volle room stijf met de Zùsto en vanille en spatel over de bovenkant van de taart. Verdeel daarover de rest van de veenbessenvulling en werk af met rood fruit.
Tips:
- De pretzels geven een gebrande, zoute smaak aan de zachte, romige cheesecake met zoete veenbessenvulling. Ben je toch niet zo’n fan van de smaak van pretzels, ga dan voor een petit-beurre of speculaaskorst. Vervang de hoeveelheid pretzels door dezelfde hoeveelheid petit beurre of speculaaskoekjes en voeg evenveel gesmolten boter toe. De rest van de handelingen blijft hetzelfde.
- De zure room geeft een subtiele zure toets aan de vulling. Je kan dit eventueel vervangen door mascarpone. Dit gaat voor een zachtere smaak zorgen, maar het geheel wel een beetje zwaarder maken.
- Veenbessen zijn zo delicious en de taart wordt er direct zo feestelijk van! Helaas zijn veenbessen niet altijd vers te verkrijgen, maar in de meeste supermarkten liggen ze wel bijna altijd in de diepvries. Die kan je perfect gebruiken voor dit recept.
Zo, een lekker en feestelijk taartje. Veel bakplezier!
Laurence
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Voor nog meer lekkere kerst dessertjes, ga naar deze pagina en check it out! Voor al mijn feestgerechten in één oogopslag, kan je naar mijn pagina ‘feestdagen’ gaan.

Cheesecake met veenbessen
Ingrediënten
Voor de korst
- 180 g pretzels
- 80 g boter gesmolten
Voor de veenbessenvulling
- 300 g veenbessen
- 150 g Zùsto
- scheutje water
Voor de kaasvulling:
- 230 g roomkaas
- 200 g zure room
- 1 tl vanilleextract
- 5 eieren
- 200 g Zùsto
Voor de afwerking:
- 200 ml volle room
- 1 tl vanilleextract
- 1 tl Zùsto
- gemengd rood fruit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 22 cm lichtjes in en leg een bakpapier op de bodem.
- Mix de pretzels tot fijne kruimels en giet er de gesmolten boter bij. Meng heel goed, doe het geheel in de springvorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel of je handen. Bak 8 minuten en laat afkoelen.
- Zet de oven op 170°C.
- Doe de veenbessen in een steelpan met de Zùsto en een scheutje water. Laat 10 minuten goed doorkoken, haal van het vuur en laat 30 minuten afkoelen en indikken.
- Mix voor de kaasvulling de roomkaas, zure room, vanille en Zùsto in de foodprocessor of blender. Voeg de eieren toe en mix tot een glad beslag.
- Verdeel 3/4e van de veenbessenvulling over de pretzelkorst, giet daarover de kaasvulling en zet 60 minuten in de oven. Dek eventueel het laatste kwartier af zodat de taart niet te bruin wordt.
- Laat een uurtje afkoelen en zet de taart dan in de koelkast. Laat deze opstijven en volledig koud worden.
- Klop voor de afwerking de volle room op met de vanille en Zùsto en spatel het over de taart. Verdeel er de rest van de veenbessenvulling over en werk af met rood fruit.

