Fruit,  Muffins & Gebakjes

Havermoutrepen met aardbei

Havermoutrepen met aardbei. Oké, zonder te overdrijven, deze havermoutrepen met aardbei zijn goddelijk! Ik testte ze, liet ze proeven aan mijn gezin en ie-der-een was enthousiast. Ik heb er letterlijk gelijk drie binnen gespeeld (oeps!) en misschien, héél misschien, stiekem ook nog een vierde toen niemand keek. Gewoon echt té lekker. Ik ben dan ook gewoon helemaal zot van aardbeien en om één of andere reden is bruine suiker mijn lievelingssuiker (als je al een lievelingssuiker kan hebben, dat klinkt een beetje gek). Het geeft gewoon zo’n lekkere smaak aan je gebak!

Deze repen stonden al een tijdje op de planning en ik wou ze nog voor het einde van de zomer maken, wanneer de aardbeien nog in seizoen zijn. Dus op de valreep, I present to you: havermoutrepen met aardbei. Nomnomnom!

Wat heb je nodig?

  • Patisseriebloem
  • Lichtbruine suiker: ook gekend als kinnekessuiker of blonde suiker
  • Havervlokken: liefst de fijne variant
  • Boter
  • Gemberpoeder & kaneel
  • Vanillesuiker
  • Aardbeien
  • Maïszetmeel: of een ander bindmiddel
  • Citroen
  • Suiker
  • Bloemsuiker
  • Melk

Wat moet je doen?

Begin altijd met het voorverwarmen van je oven. Dan smelt je je boter. Dit kan je doen op het vuur of in de microgolfoven. Ikzelf verkies de laatste optie.

Meng dan de droge ingrediënten: Bloem, havervlokken, bruine suiker, gember, kaneel, vanillesuiker en zout. Voeg daar de boter aan toe en meng heel goed. Het zou een crumble achtige structuur moeten krijgen.

Doe 2/3e van het deeg in een vierkanten bakvorm en druk goed aan totdat je een stevige korst hebt. Zet de rest apart.

Snijd de aardbeien in blokjes en meng met het maïszetmeel, citroensap en suiker. Dit mag je gelijkmatig verdelen over de korst. Strooi daarover de rest van het deeg en bak in de oven. Laat volledig afkoelen, laat dan nog enkele uurtjes opstijven in de koelkast en snijd in 16 stukken/repen. Té lekker dit!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Op voorhand klaarmaken: Je kan dit gebak perfect op voorhand klaarmaken. Meer nog, het is zelfs lekkerder wanneer het een paar uur of een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
  • Aardbeien: Je werkt het best met verse aardbeien. Gebruik je aardbeien of rode vruchten uit de diepvries, laat deze dan volledig ontdooien en uitlekken in een vergiet. Meng er vervolgens als eerste stap van het gebak het bindmiddel, citroensap en suiker onder en laat eventjes staan terwijl je de rest van het gebak maakt. Verwijder dan het vocht dat in de kom zit eerst vooraleer je het fruit over de korst verdeelt.
  • Ideale traktatie: Neem ze mee naar een feestje, serveer ze op een brunch of maak ze gewoon op een zondagnamiddag lekker voor jullie tweetjes of het gezin. Ze zullen zo smaken!
  • Bewaren: Bewaar het gebak in de koelkast. Zo blijft het een drietal dagen goed. Je kan de repen ook invriezen. Zo kan je ze enkele maanden bewaren.

Geniet ervan!

Zin in meer gebakjes met rood fruit? I got you! Check zeker eens deze toppertjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Havermoutrepen met aardbei

As Cooked By Ginger
Heerlijke, smeuïge havermoutrepen met aardbei. Perfect om aardbeien die hun beste tijd gehad hebben mee op te maken en een gebakje om U tegen te zeggen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Belgisch
Porties 16 havermoutrepen

Equipment

  • 1 vierkanten bakvorm 23×23 cm

Ingrediënten
  

Voor het gebak

  • 110 g boter
  • 130 g patisseriebloem
  • 150 g havervlokken
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 snuf zout
  • 450 g aardbeien
  • 1 tl maïszetmeel
  • 1 el suiker
  • sap 1/2 citroen

Voor het glazuur

  • 50 g bloemsuiker
  • 2 tl melk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter in de microgolfoven en zet apart.
  • Meng de bloem, havervlokken, suiker, vanillesuiker, kaneel, gemberpoeder en zout.
  • Giet er de gesmolten boter bij en meng tot een crumble achtig deeg.
  • Snijd de aardbeien in blokjes en doe ze in een mengkom. Voeg er het maïszetmeel, suiker en citroensap aan toe. Meng en zet apart.
  • Vet de bakvorm in en druk er een vel bakpapier in aan. Doe 2/3e van het deeg in de bakvorm en druk aan tot een stevige korst.
  • Verdeel de aardbeien erover.
  • Strooi de rest van het deeg erover. Knijp er eventueel wat in om dikkere stukjes te maken.
  • Bak 40 minuten en laat nadien volledig afkoelen.
  • Meng de bloemsuiker met de melk en sprenkel over het gebak. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast en snijd in 16 repen. Smakelijk!
Trefwoord Aardbeien, Havermout

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept