
Havermoutrepen met aardbei
Oké, zonder te overdrijven, deze havermoutrepen met aardbei zijn goddelijk! Ik testte ze, liet ze proeven aan mijn gezin en ie-der-een was enthousiast. Ik heb er letterlijk gelijk drie binnen gespeeld (oeps!) en misschien, héél misschien, stiekem ook nog een vierde toen niemand keek. Gewoon echt té lekker. Ik ben dan ook gewoon helemaal zot van aardbeien en om één of andere reden is bruine suiker mijn lievelingssuiker (als je al een lievelingssuiker kan hebben, dat klinkt een beetje gek). Het geeft gewoon zo’n lekkere smaak aan je gebak!
Deze repen stonden al een tijdje op de planning en ik wou ze nog voor het einde van de zomer maken, wanneer de aardbeien nog in seizoen zijn. Dus op de valreep, I present to you: havermoutrepen met aardbei! Nomnomnom!

Benodigdheden, voor ongeveer 16 havermoutrepen met aardbei
100 g lichtbruine suiker
130 g patisseriebloem
150 g havervlokken
110 g boter
1/2 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
450 g aardbeien
1 tl maïszetmeel
sap van 1/2 citroen
1 el suiker
Glazuur: 50 g bloemsuiker + 2 tl melk

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 180°C.
Smelt de boter in de microgolfoven en zet apart. Meng de bruine suiker, gember, kaneel, zout, havermout, bloem en vanillesuiker. Voeg vervolgens de gesmolten boter toe en meng. Het zou een crumble-achtige structuur moeten krijgen.
Vet een vierkant bakblik van ongeveer 23×23 cm in en druk er een vel bakpapier in.
Doe ongeveer 2/3e van je beslag in de ingevette bakvorm en druk goed aan.

Was de aardbeien en snijd ze in blokjes. Doe ze in een kom en voeg er het bindmiddel, citroensap en suiker aan toe. Meng en verdeel ze over de bodem. Strooi de rest van je deeg erover. Knijp een beetje in je deeg voordat je het erover strooit, zodat er ook wat dikkere korrels tussen zitten.

Zet het geheel 40 minuten in de oven. Laat nadien volledig afkoelen.
Meng vervolgens je bloemsuiker met de melk. Blijven roeren totdat er zich een loperig (niet té loperig) glazuur vormt. Sprenkel het over het gebak. Laat een uurtje opstijven in de koelkast en snijd het gebak vervolgens in 16 vierkantjes. Geniet!

Tips:
- Op voorhand klaarmaken: Je kan dit gebak perfect op voorhand klaarmaken. Meer nog, het is zelfs lekkerder wanneer het een paar uur of een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
- Aardbeien: Je werkt het best met verse aardbeien. Gebruik je aardbeien of rode vruchten uit de diepvries, laat deze dan volledig ontdooien en uitlekken in een vergiet. Meng er vervolgens als eerste stap van het gebak het bindmiddel, citroensap en suiker onder en laat eventjes staan terwijl je de rest van het gebak maakt. Verwijder dan het vocht dat in de kom zit eerst vooraleer je het fruit over de korst verdeelt.
- Ideale traktatie: Neem ze mee naar een feestje, serveer ze op een brunch of maak ze gewoon op een zondagnamiddag lekker voor jullie tweetjes of het gezin. Ze zullen zo smaken!
- Bewaren: Bewaar het gebak in de koelkast. Zo blijft het een drietal dagen goed. Je kan de repen ook invriezen. Zo kan je ze enkele maanden bewaren.
Geniet ervan!


Havermoutrepen met aardbei
Equipment
- 1 vierkanten bakvorm 23×23 cm
Ingrediënten
Voor het gebak
- 110 g boter
- 130 g patisseriebloem
- 150 g havervlokken
- 100 g lichtbruine suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 snuf zout
- 450 g aardbeien
- 1 tl maïszetmeel
- 1 el suiker
- sap 1/2 citroen
Voor het glazuur
- 50 g bloemsuiker
- 2 tl melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt de boter in de microgolfoven en zet apart.
- Meng de bloem, havervlokken, suiker, vanillesuiker, kaneel, gemberpoeder en zout.
- Giet er de gesmolten boter bij en meng tot een crumble achtig deeg.
- Snijd de aardbeien in blokjes en doe ze in een mengkom. Voeg er het maïszetmeel, suiker en citroensap aan toe. Meng en zet apart.
- Vet de bakvorm in en druk er een vel bakpapier in aan. Doe 2/3e van het deeg in de bakvorm en druk aan tot een stevige korst.
- Verdeel de aardbeien erover.
- Strooi de rest van het deeg erover. Knijp er eventueel wat in om dikkere stukjes te maken.
- Bak 40 minuten en laat nadien volledig afkoelen.
- Meng de bloemsuiker met de melk en sprenkel over het gebak. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast en snijd in 16 repen. Smakelijk!


3 Comments
Pingback:
Caro Bohets
Klinkt weer heerlijk! Zou je de aardbeien ook kunnen vervangen door ander fruit? Ik heb zo nog een bot rabarber en wat appels liggen, lijkt me ook heel lekker. 🤩
As Cooked By Ginger
Yes! Rabarber en aardbei gemengd is ook altijd een topper! Je kan zeker een ander fruitje kiezen!