Dessert

Zondag Bakdag: Aardbei-havermout gebakje met aardbeienijs en rode vruchtencoulis

Oké, zo maar liefst even de langste titel der titels gebruikt. Ik kreeg het niet korter gezegd en eigenlijk mag er nog ‘en geroosterde amandelschilfers’ bij, maar dat vond ik er écht over. Als iemand een suggestie heeft voor een kortere titel, shoot.

Tot dan blijven we bij deze titel die wel lang is maar daarom het gerecht niet minder lekker maakt. Want dit is een topper van een dessertje. Ideaal om een paasdiner mee af te sluiten misschien? Ik weet dat het bij Pasen draait om alles wat geel is en daarom citroentaartjes het van het zijn, maar ik ben toch even rebels geweest en ben voor roze (want ja, roze is altijd mooi) gegaan. Aardbeien galore!

IMG_3115

Misschien is het omdat ik zo uitkijk naar het aardbei seizoen dat ik er maar gewoon al mee ben beginnen koken. In de Delhaize hebben ze al lekkere aardbeitjes, maar wat ze in Delhaize ook hebben is de aardbeiensorbet van ‘Daylightful’ die ik hier gebruikt heb. Deze sorbet is een artisanaal product zonder toegevoegde suikers, met veel minder calorieën, maar wel met evenveel smaak. In Delhaize kan je de aardbeiensorbet en de vanilleroomijs vinden. Binnenkort komt hier ook nog mokka-ijs bij, hmm!

IMG_3119

Hoe komt het nu dat deze ijs zoveel minder calorieën bevat, geen toegevoegde suikers heeft en toch even lekker en zoet van smaak is? Dat komt door de suikervervanger Zùsto die voornamelijk uit vezels bestaat en zijn zoete smaak krijgt door een mix van suikervervangers die een hoge zoetkracht hebben, maar wel weinig calorieën aanbrengen. Zo genereert suiker bijvoorbeeld 400 kcal per 100g en is dat bij Zùsto 98 kcal voor hetzelfde volume. Hierdoor bevat deze aardbeisorbet, in vergelijking met een standaard fruitsorbet, 63% minder calorieën en 90% minder suiker.

Ik heb de sorbet alvast getest en hij smaakt inderdaad zeker even lekker dan de gewone aardbeisorbet. Ik maakte er alvast een lekker dessertje mee. Ideaal om een dinertje mee af te sluiten. Komt ie!

IMG_3117

Benodigdheden:

Voor de aardbei-havermoutrepen: 

Klik hier voor het recept.

Voor de rest van het dessert: 

aardbeisorbet van Daylightful

handvol rode vruchten (uit de diepvries) + 1/2 citroen, scheutje water, 2 el suiker

rode bessen

handje amandelschilfers

bloemsuiker

IMG_3114

Bereiding:

Voor de bereiding van de aardbei-havermoutrepen, klik je hier.  Laat het gebak volledig afkoelen en laat het glazuur achterwege. Snijd het vervolgens in vierkantjes. Met de hoeveelheden van het recept, kan je zo’n 16 vierkantjes maken.

Maak de coulis door de rode vruchten in een steelpannetje te doen, samen met het citroensap, een scheutje water en de suiker. Laat inkoken en haal dan door de zeef en vang de coulis op. Laat de coulis afkoelen. Rooster de amandelschilfers kort in een droge koekenpan.

Nu zijn we klaar om het dessertje te presenteren. Neem er een bordje bij, leg er een aardbei-havermout gebakje op. Schep daarop een bolletje aardbeiensorbet en sprenkel er wat van de coulis overheen. Strooi daar wat amandelschilfers overheen. Leg langs het dessertje nog wat rode besjes en werk af met bloemsuiker.

Echt wel heel lekker. Zoet, maar toch een beetje zuur en lekker fris. Om duimen en vingers af te lekken.

Smakelijk!

IMG_3118

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *