Fruit,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Frambozenflappen

Een goede, oude appelflap. Dat kennen we natuurlijk allemaal en kan van tijd tot tijd goed smaken. Al koop ik zelf eigenlijk zo goed als nooit patékes bij de bakker en maak ik het liefst alles gewoon zelf, ik wéét dat het zo’n heerlijke guilty pleasure kan zijn. Naar de bakker gaan, de toonbank op je gemakje bekijken om vervolgens je zoete zonde te bestellen. Hmmmm. Ik ging vroeger altijd voor een glacéeke, een eclair of zo’n hoorntje met bakkerspudding en oh ja, laten we de donuts niet vergeten.

Die tijden liggen al lang achter mij en nu probeer ik mijn zoete zondes altijd zelf te maken. Want wat is er heerlijker dan te genieten van iets dat je helemaal zelf gemaakt hebt. Plus, van gebak gaat je huis altijd zo heerlijk ruiken!

Deze frambozenflappen zijn lekker en best wel gemakkelijk te maken. Gemakkelijker dan je denkt, alvast. Je kan ze als vieruurtje eten of ze gebruiken als onderdeel van een dessertje. Zo lekker!

IMG_5839

Benodigdheden, voor 6-8 flappen (afhankelijk van de grootte):

225 g speltbloem (of bloem naar keuze)

2 el suiker

1 zakje vanillesuiker

1/2 tl zout

90 g boter, zacht en in blokjes

6 el koud water

100 g frambozen (vers ofwel ontdooid uit diepvries)

2 el suiker

1 ei + scheutje melk

IMG_5842

Bereiding:

Zeef de bloem en meng met de suiker, vanillesuiker en het zout. Voeg de boter toe en kneed deze eronder. Het zou nu een crumbleachtige structuur moeten hebben. Voeg nu het water toe en kneed tot een bal deeg. Voeg gerust één of meerdere el extra toe als je deeg te droog is. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat één uur rusten in de koelkast.

Laat de frambozen ontdooien (als ze uit de diepvries komen) en meng ze met de suiker. Zet apart. Verwarm de oven voor op 180°C.

IMG_5837

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit. Strooi wat bloem op je werkblad en deegrol zodat het deeg niet blijft vastplakken. Snijd vierkanten uit het deeg (10x10cm of 12x12cm – ongeveer!). De grootte die ik hier voorstel is een suggestie. Je maakt ze zo klein of groot je zelf wilt. Zorg dat je deeg goed plat uitgerold is. Leg in het midden van het vierkant 1 el frambozen-suiker mengeling, plooi de rechterbovenhoek toe naar de linkeronderhoek. Druk met een vork de randjes dicht. Als er een beetje sap uitloopt, dan is dat helemaal niet erg. Komt allemaal goed in de oven.

IMG_5843

Leg de flappen op de bakplaat. Kluts het ei los en voeg een klein scheutje melk toe (optioneel, zonder melk kan ook). Smeer er de frambozenflappen mee in. Strooi er vervolgens nog wat suiker over en maak met een scherp mes een kleine inkeping in de flap. Dit is om de stoom die zich in de flap ontwikkelt een uitweg te bieden.

IMG_5840

Zet het geheel 20 min in de oven. Als ze nog niet mooi bruin zijn, laat ze dan nog 5 minuten extra in de oven.

Je kan ze warm, lauw of koud eten en ze zijn heerlijk met een bolletje vanilleijs bij en wat extra verse framboosjes.

Smakelijk!

IMG_5841

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *