Zondag Bakdag: Appel-kaneelwafels
Haaa, wafels. Ik kan er zo van genieten. Traditionele wafels, wafels met havermout, chocoladewafels of wafels met nootjes, Luikse wafels of Brusselse of wafels met chocoladestukjes in. Ik lust ze allemaal. Zo ook deze lekkere kaneelwafels met appelmoes en gebakken appeltjes.
Wafels bakken heeft zoiets nostalgisch en gelukzalig. Het doet me ontzettend aan mijn oma denken, die trouwens heerlijke wafels kan bakken. Ze heeft negen kleinkinderen en als er vroeger wafels gebakken werden, was het stiekem een beetje vechten om wie de kom mocht uitlikken. Ik vermoed dat mijn oma zeer bewust wat extra deeg in de kom liet zitten zodat er genoeg deeg was voor iedereen. En nadien ook genoeg wafels om alle zoetebekjes tevreden te stellen. Zoals het hoort bij oma’s… Van alles teveel maken. Heerlijk.
Deze wafels kunnen alvast bij op het ‘lekkere wafel’-lijstje komen. Drie, twee, één,… Start de wafelenbak!
Benodigdheden, voor 8 wafels:
60 g havermout
180 g volkoren havermeel (of gewoon havermeel)
1/2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1/4 tl speculaaskruiden
100 g amandelen, in grove kruimels gehakt
2 eitjes, losgeklopt
240 ml amandelmelk (ongezoet)
2 flinke el appelmoes (zonder stukjes)
4 el kokosolie, gesmolten en afgekoeld
Afwerking: 2 appels, kaneel, ahornsiroop, 1 el suiker
Bereiding:
Meng alle droge ingrediënten. De havermout, het havermeel, kaneel, speculaaskruiden en de amandelen. Meng apart alle natte ingrediënten en voeg toe. Hiermee bedoel ik de eitjes, de melk, de appelmoes en kokosolie.
Laat het deeg een tiental minuten rusten zodat het kan indikken. Bak nadien 8 wafels van het deeg.
Snijd tijdens het bakken van de wafels de appels in blokjes. Verhit een klontje boter in een steelpan en bak er de appelblokjes in aan. Voeg 1 tl kaneel en de el suiker toe. Laat bakken tot de appeltjes beetgaar zijn. Zo’n vijftal minuten.
Serveer de wafels met de gebakken appeltjes en wat ahornsiroop. Ook lekker met Griekse yoghurt en wat amandelboter.
Smakelijk!
Laurence
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pauline
Ik maakte deze afgelopen weekend nog eens om mee te nemen naar een brunch, en ze gingen er razendsnel doorheen! Ze smaken niet te zoet (wat ik perfect vind) en de structuur van de havermout blijft goed proefbaar. Echt supeflekker! Enige nadeel is dat ik de baktijd wat minder makkelijk kon inschatten dan bij boterwafels (minder typische geur/uitzicht), maar oefening baart kunst! Bedankt voor alweer een heerlijk receptje!
As Cooked By Ginger
Super fijn om te horen dat ze door iedereen gesmaakt werden 🙂 En inderdaad, elk type wafel bakt een beetje anders, maar zo te horen heb je het al onder de knie 😉 Groetjes!