
Zondag bakdag: Citroen-yoghurt cake
Wat een lekkere cake! Fluffy, smeuïg en zacht met een subtiele citroensmaak. Overgoten met een lekker citroenglazuur en afgewerkt met wat citroenzeste. Lekker, écht lekker (insert Limburgs accent). Het maanzaad dat in de cake zit, zorgt voor een extra leuke toets.
Ik liet de cake aan de buren proeven – een extra checkske kan nooit kwaad – en de cake kon zowel groot als klein bekoren. Dàt hoor ik nu eens graag, se. Zullen we eraan beginnen?
Benodigdheden:
300 g bloem
280g suiker
2 zakjes vanillesuiker
300 g sojayoghurt
3 eieren
175 ml zonnebloemolie
2 tl bakpoeder
1 snufje zout
de zeste en het sap van 1 citroen
2 el maanzaad
Afwerking: 150 g bloemsuiker, 4 el citroensap, zeste van 1/2 citroen

Bereiding:
Verwarm de oven op 180°C.
Meng de suiker, de vanillesuiker en de eieren tot een schuimig, gelig beslag. Voeg vervolgens de yoghurt toe en meng. Hierna giet je er de zonnebloemolie bij en meng je alles tot een mooi geheel.
Voeg de zeste en het sap van de citroen toe. Meng, zeef de bloem boven de kom en voeg er meteen ook het bakpoeder en zout aan toe. Meng tot één glad geheel. Voeg het maanzaad toe en roer een laatste keer goed door.
Vet een langwerpige cakevorm in, leg er eventueel een stukje bakpapier in om het ontvormen te vergemakkelijken en stort het beslag in de vorm. Bak 50 minuten of totdat je prikker er proper uitkomt.
Laat de cake volledig afkoelen en ontvorm. Meng de bloemsuiker met het citroensap – voeg het sap lepel per lepel toe en meng tussendoor, stap als je de gewenste dikte bereikt hebt – en giet over de cake. Werk af met wat extra citroenzeste.

Héérlijk genieten.
Enjoy your sunday!


7 Comments
Michelle
Kan er ook een andere olie gebruikt worden ipv zonnebloemolie?
As Cooked by Ginger
Goh, nog niet getest. Maar zou voor arachideolie gaan dan. Laat me weten of het gelukt is! Ben benieuwd nu 🙂
Pingback:
Romina
Kan de sojayoghurt ook vervangen worden door magere kwark en/of soja kwark? Nog eventuele andere tips om bij te voegen in plaats van maanzaad, bijvoorbeeld amandelschilfers?
Groetjes
As Cooked By Ginger
Het kan zijn je cake wat minder luchtig zal zijn met kwark ipv yoghurt.
Je kan, als je dat wenst, amandelschilfers toevoegen of bosbessen lijken me ook lekker bij deze cake.
Al zal de cake natuurlijk minder op het origineel lijken hoe meer dingen je beslist te veranderen.
Groetjes,
Laurence
Sharon De Coninck
Super lekkere cake! Heel smeuïg 🤤
Ik heb hem gemaakt met de helft zonnebloemolie en de helft maïsolie want ik had niet meer voldoende, was perfect van smaak!
As Cooked By Ginger
Hoi! Super leuk om te horen, het is één van mijn favorietjes deze cake 🙂
Bedankt voor je fijne reactie!
Laurence