Zondag bakdag: Citroen-yoghurt cake
Wat een lekkere cake, deze citroen-yoghurt cake! Fluffy, smeuïg en zacht met een subtiele citroensmaak. Overgoten met een lekker citroenglazuur en afgewerkt met wat citroenzeste. Lekker, écht lekker (insert Limburgs accent). Het maanzaad dat in de cake zit, zorgt voor een extra leuke toets.
Ik liet de cake aan de buren proeven – een extra checkske kan nooit kwaad – en de cake kon zowel groot als klein bekoren. Dàt hoor ik nu eens graag, se. Zullen we eraan beginnen?
Benodigdheden, voor 1 citroen-yoghurt cake
Voor de cake:
300 g bloem
280g suiker
2 zakjes vanillesuiker
300 g sojayoghurt
3 eieren
175 ml zonnebloemolie
2 tl bakpoeder
1 snufje zout
de zeste en het sap van 1 citroen
2 el maanzaad
Voor de afwerking:
150 g bloemsuiker
4 el citroensap
zeste van 1/2 citroen
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°C.
Meng de suiker, de vanillesuiker en de eieren tot een schuimig, gelig beslag. Voeg vervolgens de yoghurt toe en meng. Hierna giet je er de zonnebloemolie bij en meng je alles tot een mooi geheel.
Voeg de zeste en het sap van de citroen toe. Meng, zeef de bloem boven de kom en voeg er meteen ook het bakpoeder en zout aan toe. Meng tot één glad geheel. Voeg het maanzaad toe en roer een laatste keer goed door.
Vet een langwerpige cakevorm in, leg er eventueel een stukje bakpapier in om het ontvormen te vergemakkelijken en stort het beslag in de vorm. Bak 50 minuten of totdat je prikker er proper uitkomt.
Laat de cake volledig afkoelen en ontvorm. Meng de bloemsuiker met het citroensap – voeg het sap lepel per lepel toe en meng tussendoor, stop wanneer je de gewenste dikte bereikt hebt – en giet over de cake. Werk af met wat extra citroenzeste.
Héérlijk genieten.
Enjoy your sunday!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Zin in meer lekkers? Check zeker eens alle andere soorten cake en taart die ik voor jullie in petto heb.
Citroen-yoghurt cake
Equipment
- Langwerpige bakvorm
Ingrediënten
Voor de cake
- 300 g patisseriebloem
- 280 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker = 16 g
- 300 g sojayoghurt
- 3 eieren
- 175 ml zonnebloemolie
- 2 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 1 citroen zeste en sap
- 2 el maanzaad
Voor de afwerking
- 150 g bloemsuiker
- 4 el citroensap
- zeste 1/2 citroen
Instructies
Voor de cake
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Meng de suiker, vanillesuiker en eieren tot een schuimig beslag.
- Voeg de yoghurt toe en meng.
- Voeg de zonnebloemolie toe en meng tot één glad geheel.
- Voeg de zeste en het sap van de citroen toe, samen met de gezeefde bloem, bakpoeder en zout. Meng.
- Voeg als laatste het maanzaad toe en meng nog één keer door.
- Giet het beslag in een ingevette langwerpige cakevorm (leg er eventueel een bakpapier in) en bak 50 minuten of tot een prikker er droog uitkomt. Laat vervolgens volledig afkoelen.
Voor de afwerking
- Ontvorm de afgekoelde cake.
- Meng de bloemsuiker met het citroensap. Voeg het sap lepel per lepel toe en meng steeds tussendoor. Stop wanneer je de gewenste dikte hebt en giet het over de cake.
- Werk af met citroenzeste.
Notities
- De meest gestelde vraag over deze cake: Kan ik ook andere yoghurt gebruiken? YES, ik maakte hem al met volle natuuryoghurt en dat kan ook perfect. Griekse yoghurt gaat de cake iets vaster van structuur maken dus ik raad de volle natuuryoghurt aan als je een alternatief zoekt.
22 Comments
Michelle
Kan er ook een andere olie gebruikt worden ipv zonnebloemolie?
As Cooked by Ginger
Goh, nog niet getest. Maar zou voor arachideolie gaan dan. Laat me weten of het gelukt is! Ben benieuwd nu 🙂
Pingback:
Romina
Kan de sojayoghurt ook vervangen worden door magere kwark en/of soja kwark? Nog eventuele andere tips om bij te voegen in plaats van maanzaad, bijvoorbeeld amandelschilfers?
Groetjes
As Cooked By Ginger
Het kan zijn je cake wat minder luchtig zal zijn met kwark ipv yoghurt.
Je kan, als je dat wenst, amandelschilfers toevoegen of bosbessen lijken me ook lekker bij deze cake.
Al zal de cake natuurlijk minder op het origineel lijken hoe meer dingen je beslist te veranderen.
Groetjes,
Laurence
Sharon De Coninck
Super lekkere cake! Heel smeuïg 🤤
Ik heb hem gemaakt met de helft zonnebloemolie en de helft maïsolie want ik had niet meer voldoende, was perfect van smaak!
As Cooked By Ginger
Hoi! Super leuk om te horen, het is één van mijn favorietjes deze cake 🙂
Bedankt voor je fijne reactie!
Laurence
Barbara
Hoi Laurence
Zou ik deze cake ook in een ronde vorm kunnen bakken? En dan er een verjaardagstaart van maken?
Mijn vorm is 18 cm.
A) ingrediënten x 1,5 of x2?
B) wat met de baktijd?
As Cooked By Ginger
Hoi,
Ik zou de ingrediënten hetzelfde laten. 18 cm is een kleine vorm dus dat komt overeen gok ik.
Baktijd zou ik hetzelfde laten en als je prikker niet droog eruit komt, per 5 minuten bij zetten.
Cristelle
Heel lekker deze cake.
Ik heb een gelijkaardig recept uit een Italiaans kookboek. De cake is gemaakt met olijfolie. Een andere smaak, maar ook heel lekker.
As Cooked By Ginger
Dankjewel, leuk om horen!
Lijkt me speciaal maar heel lekker, zo met olijfolie.
Bedankt voor je reactie!
Laurence
Pingback:
Claire
Deze cake al meermaals gemaakt. Licht, overheerlijk, smeuig, ik denk dat ik een nieuwe favoriete cake heb gevonden! 😀
As Cooked By Ginger
JOEPIE! Ook één van mijn favorietjes 🙂
Pingback:
Kristien
Lievelingscake hier in huis! Leuk om eens af te wijken van de klassieke cakes. Echt een verfrissende smaak & textuur.
As Cooked By Ginger
Jaaaa, het is zo’n frisse en lekkere cake. Een fijne textuur! En ik vind hem persoonlijk ook leuk om te maken 🙂 Bedankt voor je fijne reactie!
Merel
Waw super lekkere cake!! Lijkt me een ideaal dessertje voor de zomer, zo heerlijk en fris!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! Inderdaad een frisse, lichte en zomerse cake 🙂
Marie
Dag Laurence,
Zou dit beslag ook gebruikt kunnen worden om kleine cakejes mee te bakken? Tips hoelang je ze dan in de oven zou steken en op hoeveel graden?
Dankjewel!
As Cooked By Ginger
Hoi! Ik zou dezelfde oventemperatuur behouden en ongeveer 25 minuten bakken en dan even checken of ze al gaar zijn en dan per 5 minuten bij zetten. Maar ik gok dat ze rond 25-30 min gaar gaan zijn 🙂
Marie
Dankjewel voor je reactie Laurence. De cakejes gaan zo meteen de oven in!
Groetjes,
Marie