Cake & Taart

Zondag Bakdag: Amandel-ricottataart

Zondag bakdag! En ik heb een heerlijk stukje cake voor jullie. Amandel-ricottataart met drie hoofdingrediënten: Amandel, ricotta en vanille. Mmmm, klinkt lekker, hé? En dat was het ook. De cake heeft iets meer de structuur van kaastaart. Een beetje tussen een gewone cake en kaastaart in. Mmm, ik ben er nog van aan het nagenieten. Ik ben een echte zoetebek. Na mijn maaltijd moet ik altijd een stukje chocolade of een koekje hebben, liefst met een koffietje. Dat is genieten. Nogal een geluk dat ik ook super graag bak. Ik vul mezelf perfect aan ;). En het lief kan ook niet klagen. Die eet gretig mee. Gelukkig eten wij over het algemeen vrij gezond, anders zou je ons kunnen rollen. En dat willen we niet, hé. Maar back to the cake, een dikke aanrader. Komt ie!

Benodigdheden:

120 g zachte boter

170 g suiker

100 g bloemsuiker + wat extra voor de afwerking

2 zakjes vanillesuiker

4 eieren, gesplitst

120 g amandelmeel

120 g speltmeel (of tarwebloem)

300 g ricotta

amandelschilfers

Bereiding:

Verwarm oven voor op 170°C.

Meng boter, 170 g suiker en 1 zakje vanillesuiker en laat 5 minuten draaien in de keukenmachine. Voeg nu 1 voor 1 de eidooiers toe. Meng na elke eidooier totdat deze er goed onder gemengd is en voeg dan pas de volgende toe. Voeg het amandelmeel en speltmeel toe en meng. Neem de ricotta en meng er een zakje vanillesuiker onder. Voeg dit toe aan het mengsel.

Begin nu met het opkloppen van de eiwitten. Wanneer het bijna stijf is, voeg je de bloemsuiker toe. Wanneer de eiwitten stijf opgeklopt zijn, spatel je ze onder het mengsel. Meng met de spatel tot één geheel. Beboter en bebloem vervolgens de bakvorm (ik nam er eentje van 24 cm doorsnede) en giet het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant wat plat en bestrooi royaal met de amandelschilfers. Zet de cake in de oven voor 45 minuten. Wanneer de cake erna nog nat is, zet je hem enkele minuutjes bij.

Laat volledig afkoelen, haal uit de vorm en werk af met poedersuiker.

Je huis gaat héérlijk ruiken, beloofd!

Laat het smaken!

Helemaal into cake? Check dan zeker eens deze carrot cake met roomkaasfrosting of mijn lekkere citroen-yoghurtcake met maanzaad.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Benieuwd naar wat ik nog allemaal klaar maak? Volg me zeker op mijn Instagramkanaal @ascookedbyginger en volg mijn dagelijkse foodie-leven!

Amandel-ricottataart

As Cooked By Ginger
Heerlijke, smeuïge amandel-ricottataart. Een mix tussen kaastaart en cake die je gewoon moet geproefd hebben!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

  • 120 g boter zacht en in blokjes
  • 170 g suiker
  • 100 g bloemsuiker extra voor afwerking
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren gesplitst
  • 120 g amandelmeel
  • 120 g spelt- of patisseriebloem
  • 300 g ricotta
  • 50 g amandelschilfers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de boter, gewone suiker en 1 zakje vanillesuiker in de keukenmachine en laat 5 minuten draaien.
  • Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe en meng steeds tussendoor.
  • Voeg het amandelmeel en speltmeel (of patisseriebloem) toe en meng het onder het deeg.
  • Meng de ricotta met het 2e zakje vanillesuiker en voeg toe. Meng tot een glad mengsel.
  • Klop de eiwitten bijna stijf, voeg er de bloemsuiker aan toe en klop volledig stijf. Spatel voorzichtig onder het beslag.
  • Giet in een ingevette en bebloemde bakvorm van 24 cm. Bestrooi met de amandelschilfers en bak 45 minuten.
  • Laat volledig afkoelen en serveer.

Notities

  • Baktijden kunnen variëren tussen ovens. Komt je prikker na 45 minuten niet droog uit de cake, zet hem dan per 5 minuten bij. 
Trefwoord Amandel, Cake, Ricotta, Taart

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept