Cake & Taart

Zondag Bakdag: Carrot Cake met roomkaas frosting

Als bakken geen therapie is, dan weet ik het ook niet meer. Als ik stress heb, nerveus ben, me niet zo lekker in mijn vel voel of weet ik veel wat nog, dan is er voor mij één antwoord: bakken.

Ben ik een held in bakken? Not really. Er mislukt al eens het één en ander en zoals je aan deze super lekkere Carrot Cake kan zien, staan mijn frosting-skills ook niet bepaald op punt, maar hé, de taart is super lekker en ik hou er wel van als het er allemaal niet te perfect uit ziet.

Op de blog kan je nog een lekkere wortelcake vinden, nl hier zo. Deze is iets gemakkelijker te maken en er zit een lekker glazuurtje op vanboven. Deze Carrot Cake vraagt al een klein beetje meer werk en skills MAAR, als ik het kan, kunnen jullie het ook.

Veel bakplezier!

Benodigdheden:

220 g wortelen (als ze al geschild zijn)

60 g walnoten

4 eieren

300 ml zonnebloemolie

1 zakje vanillesuiker

180 g suiker

200 g bruine suiker (donkere)

3 tl kaneel

1 tl kardemom

360 g bloem

2 tl bakpoeder

2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)

snuf zout

Frosting: 230 g roomkaas, 115 g zachte boter, 300 g bloemsuiker, 1 zakje vanillesuiker

Afwerking: 70 g walnoten, 3 el suiker, klein klontje boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem er drie bakvormen bij van 15 cm. Als je die niet hebt, zoals mij, heb je gewoon wat meer tijd nodig. C’est la vie.

Zeef de bloem en meng alle droge ingrediënten in de keukenmachine. Meng en voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe. Meng enkele minuten tot alles gemengd is tot één geheel. Doe de wortelen in de blender en mix tot zeer fijne korrels (je kan ook raspen, maar ik was een beetje te lui, oeps). Voeg ook de walnoten toe aan de blender en mix mee tot fijne kruimels. Voeg het wortel-walnoten mengsel toe aan het beslag en meng. Weeg het deeg af, verdeel in drie over de verschillende vormen ofwel doe je 1/3e in de bakvorm en bak je in drie keer af (zoals mij). Vet bij het laatste de bakvorm iedere keer opnieuw in.

Bak de cake in 30 minuten gaar. Laat 10 minuten koelen in de vorm, ontvorm en laat de cake volledig afkoelen. Ik deed dit dus in drie keer.

Als je drie cakes volledig afgekoeld zijn, maak je de frosting. Dit doe je door de zacht geworden boter te mixen met de roomkaas. Ik deed dit met de elektrische garde in de keukenmachine. Mix totdat het een glad en fluffy geheel wordt. Voeg dan de vanillesuiker toe en in drie keer (per 100g) de bloemsuiker. Meng totdat de bloemsuiker volledig opgenomen is en voeg dan de volgende lading toe.

TIP: Je kan de frosting ook meteen maken en stevig houden in de koelkast tot de cakes afgekoeld zijn.

Smeer een klein beetje frosting op je taarthouder en leg de eerste cake erop. Mijn tweede en derde cake waren wat feller opgesteven en daar sneed ik een stukje van de bovenkant vanaf zodat deze plat waren bovenaan. Smeer frosting over de eerste laag cake. Zet de tweede cake erop, opnieuw frosting en dan de derde cake. Verdeel de rest van de frosting over de volledige cake. Smeer uit zo perfect of imperfect je het zelf wilt!

Neem er een pannetje bij en doe er de suiker in. Verhit totdat het een karamel wordt, haal van het vuur en voeg het klontje boter toe. Als de boter gesmolten is (gaat heel snel), voeg je de walnoten toe. Meng meteen en laat afkoelen. Breek in stukjes en verdeel over de bovenkant van de taart. Druk de noten er een beetje in en zet de taart in de koelkast.

Een heel werkje dus, maar het is het echt wel waard. Super lekker!

Liefs,

Laurence

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *