Zondag Bakdag: Carrot Cake met roomkaas frosting
Als bakken geen therapie is, dan weet ik het ook niet meer. Als ik stress heb, nerveus ben, me niet zo lekker in mijn vel voel of weet ik veel wat nog, dan is er voor mij één antwoord: bakken.
Ben ik een held in bakken? Not really. Er mislukt al eens het één en ander en zoals je aan deze super lekkere Carrot Cake kan zien, staan mijn frosting-skills ook niet bepaald op punt, maar hé, de taart is super lekker en ik hou er wel van als het er allemaal niet te perfect uit ziet.
Op de blog kan je nog een lekkere wortelcake vinden, nl hier zo. Deze is iets gemakkelijker te maken en er zit een lekker glazuurtje op vanboven. Deze Carrot Cake vraagt al een klein beetje meer werk en skills MAAR, als ik het kan, kunnen jullie het ook.
Veel bakplezier!
Benodigdheden:
220 g wortelen (als ze al geschild zijn)
60 g walnoten
4 eieren
300 ml zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker
180 g suiker
200 g bruine suiker (donkere)
3 tl kaneel
1 tl kardemom
360 g bloem
2 tl bakpoeder
2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)
snuf zout
Frosting: 230 g roomkaas, 115 g zachte boter, 300 g bloemsuiker, 1 zakje vanillesuiker
Afwerking: 70 g walnoten, 3 el suiker, klein klontje boter
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Neem er drie bakvormen bij van 15 cm. Als je die niet hebt, zoals mij, heb je gewoon wat meer tijd nodig. C’est la vie.
Zeef de bloem en meng alle droge ingrediënten in de keukenmachine. Meng en voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe. Meng enkele minuten tot alles gemengd is tot één geheel. Doe de wortelen in de blender en mix tot zeer fijne korrels (je kan ook raspen, maar ik was een beetje te lui, oeps). Voeg ook de walnoten toe aan de blender en mix mee tot fijne kruimels. Voeg het wortel-walnoten mengsel toe aan het beslag en meng. Weeg het deeg af, verdeel in drie over de verschillende vormen ofwel doe je 1/3e in de bakvorm en bak je in drie keer af (zoals mij). Vet bij het laatste de bakvorm iedere keer opnieuw in.
Bak de cake in 30 minuten gaar. Laat 10 minuten koelen in de vorm, ontvorm en laat de cake volledig afkoelen. Ik deed dit dus in drie keer.
Als je drie cakes volledig afgekoeld zijn, maak je de frosting. Dit doe je door de zacht geworden boter te mixen met de roomkaas. Ik deed dit met de elektrische garde in de keukenmachine. Mix totdat het een glad en fluffy geheel wordt. Voeg dan de vanillesuiker toe en in drie keer (per 100g) de bloemsuiker. Meng totdat de bloemsuiker volledig opgenomen is en voeg dan de volgende lading toe.
TIP: Je kan de frosting ook meteen maken en stevig houden in de koelkast tot de cakes afgekoeld zijn.
Smeer een klein beetje frosting op je taarthouder en leg de eerste cake erop. Mijn tweede en derde cake waren wat feller opgesteven en daar sneed ik een stukje van de bovenkant vanaf zodat deze plat waren bovenaan. Smeer frosting over de eerste laag cake. Zet de tweede cake erop, opnieuw frosting en dan de derde cake. Verdeel de rest van de frosting over de volledige cake. Smeer uit zo perfect of imperfect je het zelf wilt!
Neem er een pannetje bij en doe er de suiker in. Verhit totdat het een karamel wordt, haal van het vuur en voeg het klontje boter toe. Als de boter gesmolten is (gaat heel snel), voeg je de walnoten toe. Meng meteen en laat afkoelen. Breek in stukjes en verdeel over de bovenkant van de taart. Druk de noten er een beetje in en zet de taart in de koelkast.
Een heel werkje dus, maar het is het echt wel waard. Super lekker!
Liefs,
Laurence
15 Comments
Katrijne Cleymaet
Hey ginger! Ziet er superlekker uit! Ben alleen niet zo goed mee met ‘bakvormen van 15 cm’?
As Cooked By Ginger
Hoi Katrijne,
Dankjewel! Je bakvormen hebben altijd een formaat en 15 of 16 cm is een goede maat voor deze taart.
Heb je deze niet, houd het dan op maximum 18 cm 🙂
Als je er drie hebt, super handig. Zo niet (zoals mij), dan bak je in drie keer af.
Veel bakplezier!
Laurence
Marina
Ziet er erg lekker uit ga het proberen met bak vormen van 12 cm iets minder deeg nemen … bedankt!
Pingback:
Valentine
Hi Ginger!
Ik ga deze taart maken voor mijn verjaardag, maar heb een (misschien stomme) vraag: de bloem is toch zelfrijzende bloem hè?
Thanks!
As Cooked By Ginger
Hoi!
Super 🙂 Laat hem smaken en alvast een gelukkige verjaardag!
Met bloem bedoel ik altijd patisseriebloem tenzij anders aangegeven (dus géén zelfrijzende bloem).
Groetjes,
Laurence
Pingback:
Franne
Dit is echt één van de lekkerste dingen die ik ooit al heb gegeten. Zó fan van je receptjes!
As Cooked By Ginger
Su-per lief, dankjewel! 🙂
Charlotte
Subliem lekkere taart, echt mega aanrader, past zo in de toog van een hippe koffiebar! Wij hadden geen kleine springvormen (en geen geduld om hiervoor eerst nog naar de winkel te gaan, oeps) en bakten 2 grotere lagen wat ook een mooi resultaat gaf! Die combinatie van de cake, frosting en krokante topping is echt heerlijk. De taart blijft ook meerdere dagen heel lekker (wij bewaarden in de koelkast) en gezien de taart vrij machtig is hebben we 2 dagen ba elkaar kunnen serveren als dessertje voor vrienden (laatste stukje om 3e dag was ook nog heel lekker).
As Cooked By Ginger
Super fijne reactie. Een plezier om te lezen. Dankjewel! En handig om te weten dat de cake op dag 3 ook nog lekker was 🙂
Marleen Lemmens
Hoi hoi,
Even een vraagje, zou je het ook met speltbloem of aardappelmeel kunnen bakken ( tarwe intolerantie) 🙏🏻
As Cooked By Ginger
Hoi! Je kan speltmeel gebruiken 🙂
Cindy Van Den Langenbergh
Deze is zo zo lekker!!! Gisteren mee getrakteerd op kantoor, en iedereen heel enthousiast!
As Cooked By Ginger
Oh geweldig om te horen, yay!