Pasta,  Veggie

Spaghetti met wortel-walnoot balletjes

Oh la la, ik had beloofd een tijdje geen pasta gerechtjes te maken voor jullie en ik vind dat het ondertussen lang genoeg geweest is 😉 Nooit te lang zonder pasta, hé. Dat is voor niemand goed.

Vandaag een ‘specialleke’, een smaakvolle pasta met lekkere vegetarische balletjes op basis van wortel, walnoot en parmezaan. Zelfs Julien heeft ze goedgekeurd. Heerlijk kereltje, amper meer dan een jaar en flink aan het smullen van balletjes die naar parmezaan smaken. Fijnproever, much? Al kan het ook een lucky shot geweest zijn, want zijn eten vliegt ook regelmatig van zijn tafeltje af. Not having it, moeder.

Genoeg over zoonlief, terug naar deze lekkere pasta. Voor de mensen die graag wat zuren in hun eten verwerkt zien. Toppertje.

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de balletjes:

3 dikke wortelen, geschild en in grove stukken gesneden

80 g walnoten

50 g parmezaan, geraspt

20 g paneermeel

1 tl kurkuma

3 stengels verse peterselie

1 ei

peper, zout

Voor de pasta:

220 g spaghetti obv haver

15 tal kalamata olijven

1 el kappertjes

1/2 rode peper

200 ml witte wijn

40 g parmezaan, geraspt

1/2 blokje groentebouillon

4 takjes verse peterselie

lookolie

peper, zout, oregano

Bereiding:

Start met het maken van de balletjes. Doe de wortelen in de foodprocessor of blender en mix tot grove kruimels. Voeg de walnoten toe en mix mee. Voeg de parmezaan toe, samen met de kurkuma, peper, zout en versnipperde peterselie. Mix, voeg het ei toe, mix opnieuw en mix er dan het paneermeel onder. Rol balletjes van het mengsel, leg ze op de bakplaat en zet 30-35 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Draai ze om in de helft.

Ondertussen maken we de pasta. Breng water aan de kook voor de spaghetti en kook de pasta zoals aangewezen op de verpakking.

Versnipper de rode peper en peterselie, ontpit de Kalamata olijven en snijd in stukjes, rasp de parmezaan. Verhit vervolgens een flinke scheut lookolie in een grote pan op het vuur. Bak er de kappers, rode peper en olijven in aan. Voeg de peterselie toe en laat deze wat mee ‘frituren’ in de olie. Schep ondertussen een flinke pollepel kookvocht uit het pastawater en zet apart.

Voeg na een paar minuten de witte wijn toe aan de pan en verbrokkel er het groentebouillonblokje over. Laat de alcohol uitkoken, giet de pasta af en doe de spaghetti in de pan. Voeg de parmezaan toe en kruid met peper, zout en oregano. Giet er wat extra pastawater bij als de pasta wat de droog blijft naar je zin.

Schep op in een mooie grote (voorverwarmde) kom, verdeel er de wortelballetjes over en werk af met extra verse peterselie, parmezaan en peper.

Lekker, lekker!

Laurence

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *