Feestdagen,  Vlees

Lamsfilet met mosterdroomsaus en groentjes uit de oven

Kerst begint stilaan dichterbij te komen. Wij foodbloggers zijn daar altijd al vroeg mee bezig. Ten eerste om een lekkere menuutje voor jullie te maken, traditiegetrouw doe ook ik dit elk jaar. Ten tweede omdat wij (ik toch) al vanaf september stilaan kerstopdrachten beginnen door te krijgen. Yes, we kunnen er niet vroeg genoeg bij zijn en erg vind ik dat niet. Ik hou ervan om te brainstormen over kerst en de styling is ook helemaal mijn ding. Niet té cliché, maar toch lekker kerst-achtig.

Vandaag heb ik al een leuk winters gerechtje voor jullie dat ik in samenwerking met Maille voor jullie maakte. Ik gebruikte in mijn gerechtje zowel mosterd in de saus als mosterd in het glazuur voor de butternut. Onderschat nooit de waarde van kwaliteitsvolle producten. La Maison Maille bestaat maar liefst 265 jaar en heeft 84 verschillende soorten mosterd. Allemaal met hun eigen specifieke smaakvariatie. Top! Ik ging voor de Moutarde Fine de Dijon L’Originale voor zowel mijn sausje als mijn glazuur voor de groentjes. Heerlijk!

Benodigdheden voor 2 personen:

2 lamsfilets

1/2 butternut

250 g spruitjes

100 g feta

1/2 granaatappel

verse peterselie

80 g + 2 el Moutarde Fine de Dijon L’Originale

80 ml ahornsiroop

150 ml room

200 ml runderfond

peper, zout, olijfolie, boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de butternut (dit kan gewoon met de dunschiller) en snijd in blokjes. Doe de blokjes in een mengkom. Meng in een apart kommetje de ahornsiroop en 80 g mosterd en voeg toe aan de butternut. Meng goed en kruid met peper en zout. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg er de butternut op.

Snijd het ‘poepje’ van de spruitjes en haal er de buitenste blaadjes af, deze komen nu vanzelf los. Snijd de spruitjes in de lengte in twee en voeg toe aan een mengkom. Sprenkel er flink wat olijfolie over en kruid stevig met peper en zout. Meng en leg op de bakplaat samen met de butternut. Spreid mooi uit en zet het geheel 20-25 minuten in de oven.

Ondertussen ontpit je een halve granaatappel, versnipper je wat peterselie en leg je de feta klaar. Neem er ook de lamsfilets bij en kruid met peper en zout. Wanneer de groentjes nog een tiental minuten moeten instaan, verhit je een flinke klont boter met een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak de lamsfilets 3 (max 4) minuten aan elke kant en laat nadien rusten onder aluminiumfolie.

Giet de runderfond in de pan van het vlees en voeg 2 (niet te grote) eetlepels mosterd toe. Laat even inkoken (een kleine vijf minuten) en voeg dan de room toe. Kruid stevig met peper en een beetje zout. Zet het vuur lager en laat wat inkoken terwijl je de groentjes afwerkt.

TIP: Schift je saus regelmatig? Zorg ervoor dat je room lauw is en niet te koud voor je hem toevoegt, dit helpt. Ook niet té veel vetstof kan helpen. Zit er teveel vetstof in je pan na het bakken van het lamsvlees, giet dan een beetje weg voor de zekerheid.

Haal de groentjes uit de oven en schep ze in een mooie kom. Verkruimel er de feta over, voeg de granaatappelpitjes toe en werk af met peterselie en peper.

Snijd het vlees in schijfjes, schep er wat groentjes langs en giet er de saus over.

Genieten!

Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *