Aperitief,  Feestdagen,  Voor- of bijgerecht

Kerstdiner: Pompoenquinoa met boschampignons

Mijn allereerste kerstpost van het jaar en wat maakt dat me gelukkig! December en de aanloop naar de feestdagen moet zowat de gezelligste tijd van het jaar zijn. Ja, het is koud, maar de straten hangen vol met kerstversiering, de kerstboom staat in ieders huis, de kaarsjes gaan overal aan, je kan iedereen verwennen met pakjes én er zelf mee verwend worden, je spendeert quality time met de familie,… Zo kan ik nog even blijven verder gaan. Ik ben helemaal dol op kerstmis. De belangrijkste reden? Lekker eten in fijn gezelschap. Genieten van een heerlijk tafelmoment met de mensen die je het liefste ziet van de hele wereld.

unnamed-9

Natuurlijk wil ik ook mijn steentje bijdragen aan dat heerlijk kerstmenu. Daarom begin ik vandaag met een hapje/voorgerechtje dat zeker en vast in de smaak zal vallen. De echtgenoot was testpersoon én hij gaf dubbel en dik zijn goedkeuring door een dubbele en dikke portie te verorberen. Fieuw, het kerstmenu is vlotjes van start gegaan…

unnamed-6

Benodigdheden, voor 6 hapjes en 3 voorgerechten:

100 g quinoa

75 g pompoenpuree

250 g gemengde boschampignons

droge witte wijn

1 groentebouillonblokje

scheutje (lactosevrije) room

verse salie

rozemarijn

peper, zout

boter

unnamed-7

Bereiding:

Verhit een klein klontje boter in een pot en voeg de quinoa toe, meng even en giet er dan dubbel zoveel vloeistof als quinoa bij, waarbij je de helft witte wijn en de helft groentebouillon gebruikt (water + groentebouillonblokje).

Laat de quinoa de witte wijn en bouillon helemaal opnemen. Wanneer dit bijna gebeurd is en er dus nog een klein beetje vocht aanwezig is, voeg je de pompoenpuree toe. Het zal meteen allemaal een mooi en dikker geheel worden (én een mooi kleurtje krijgen). Kruid met wat peper en zet aan de kant.

unnamed-8

Neem er een pan bij en verhit er een klont boter in. Voeg de boschampignons toe. Kies meteen al welke er goed uitzien voor de afwerking (drie kleintjes of één grote per hapje/voorgerecht). Bak de champignons aan en kruid flink met peper en een beetje met zout. Voeg drie blaadjes verse salie, die je versnipperd hebt, toe en bak mee. Kruid ook met wat rozemarijn. Blus na een paar minuten met een flinke scheut witte wijn. Als de champignons gaar zijn, haal je degene eruit die je voor de afwerking wenst te gebruiken. Voeg bij de rest een scheutje room toe en laat dit inkoken zodat er een dikkere saus rond de champignons hangt. Voeg dit uiteindelijk toe aan de quinoa.

Neem nu de bordjes waar je het gerechtje op wenst te serveren. Neem een ring om mee te dresseren. Afhankelijk van of je het als voorgerecht of als hapje wilt serveren neem je een grotere of kleinere ring. Vul de ring op met de vulling en druk goed aan. Haal de ring eraf en werk af met enkele champignons, een vers blaadje salie en een draai aan de pepermolen.

Heel erg lekker, heel erg winters en heel erg ‘kerstachtig’.

Geniet ervan!

unnamed-5

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *