Aperitief,  Lunch,  Vis

Scheermessen met chorizoboter

Scheermessen met chorizoboter – of de officiële benaming: mesheften – het is misschien niet een gerechtje dat iedereen zal kunnen bekoren, maar als je een schaaldierenfan bent (waar zitten die seafood lovers?) dan ben je hier wel écht aan het juiste adres. Op As cooked by Ginger verschijnen niet super veel gerechten met schaaldieren, maar als ik er eentje maak, dan mag je er zeker van zijn dat het delicious is! Daar zijn deze gegrilde polpo salade of deze overheerlijke pasta met venusschelpen het perfecte voorbeeld van.

De bewuste visweek, een goed verhaal op je bord.

Het is van 27 september tem 3 oktober weer ‘De bewuste visweek’ waarbij duurzame visvangst en -kweek onder de aandacht gebracht wordt. Door duurzame vis te kiezen in de winkel, help je mee verzekeren dat volgende generaties ook nog kunnen genieten van de mooie producten van de zee, en daar vallen de schaaldieren uiteraard ook onder. Het MSC-label (voor vis die gevangen wordt) en ASC-label (voor vis die gekweekt wordt) zijn twee duidelijke labels die op de verpakking van duurzaam gevangen vis prijkt, vis die gevangen of gekweekt werd met respect voor dier en zeebodem. Dit label staat zowel bij verse vis of vis uit blik op de verpakking. Koop je vis bij de visboer, dan kan je het gewoon even navragen. Er zal geen enkele visboer zijn die van dit label nog niet gehoord heeft!

Wat kan je doen?

Gewoon kiezen voor vis met dit label. Dit is al een mooi signaal aan de winkels dat dit de voorkeur draagt! En we zijn goed bezig, want de laatste cijfers wijzen erop dat de gemiddelde consument duurzaam gevangen vis belangrijk vindt én dat we ook steeds meer kiezen om deze producten te kopen in de winkel.

We gaan aan de kook!

Simpeler dan dit gerechtje wordt het bijna niet. Schaaldieren zoals mosselen, vongole en deze mesheften – in de Vlaamse volksmond dus ‘scheermessen’ genoemd – lijken soms een gedoe om klaar te maken, maar eigenlijk is het echt heel gemakkelijk. Gaan we aan de slag?

Benodigdheden, voor 1 kg mesheften met chorizoboter:

1 kg mesheften (scheermesjes)

3 el boter

60 g chorizo

2 stengels lente-ui

handvol peterselie

olijfolie

peper, zout

Bereiding:

Leg de scheermessen 30 minuten in koud, gezouten water. Spoel nadien goed af en laat uitlekken.

Snijd de chorizo in schijfjes en de lente-ui in fijne ringetjes. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg er de chorizo en lente-ui aan toe. Verhit een kleine vijf minuten, zet het vuur uit maar laat de pan erop staan en laat nog zo’n tien minuten trekken.

Haal de chorizoschijfjes eruit, mix in de blender tot grove kruimels en voeg terug toe aan de boter.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Leg de scheermessen in een rijtje in de pan, kruid stevig met peper en een beetje zout en zet de deksel op de pan. Wanneer de scheermessen volledig openstaan, zijn ze klaar.

Leg de scheermessen op een grote schotel en verdeel er de chorizoboter over. Werk af met een royale hoeveelheid versnipperde peterselie en serveer.

TIPS:

 • 1 kg scheermessen is een grote hoeveelheid, bak/kook ze gerust in twee of drie keer af.
 • Serveer met heerlijk vers brood, lookbroodjes of krokant geroosterd brood met extra olijfolie.
 • Er is maar één manier om dit te eten: met je handen!
 • Heerlijk met een glaasje witte wijn.

Laat het smaken,

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Scheermessen met chorizoboter

As Cooked By Ginger
Scheermessen met chorizoboter, een overheerlijk gerechtje voor echte levensgenieters. Met de handen erin duiken, brood en een glaasje wijn erbij en genieten maar!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Aperitief, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 kg scheermessen
 • 3 el boter
 • 60 g chorizo in schijfjes
 • 2 stengels lente-ui in kleine ringetjes
 • 5 takjes peterselie versnipperd
 • olijfolie
 • peper, zout

Instructies
 

 • Laat de scheermessen 30 minuten in koud, gezouten water weken. Spoel nadien goed af en laat uitlekken.
 • Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de chorizo en lente-ui toe. Laat 5 minuten pruttelen, zet het vuur uit maar laat de pan erop staan en laat 10 minuten trekken.
 • Haal de chorizo uit de boter, blend tot grove kruimels en voeg terug toe aan de boter.
 • Giet olijfolie in een grote pan en leg de scheermessen op een rijtje. Kruid stevig met peper en een beetje zout en zet de deksel op de pan.
 • Wanneer alle scheermessen openstaan, leg je ze op een schotel en verdeel je er de chorizoboter over. Werk af met peterselie en extra peper.
 • Serveer met witte wijn en brood.
Trefwoord Schaaldieren, Scheermessen

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept