Comfortfood,  Pasta,  Schaaldieren

Pasta met venusschelpen en een crème van courgette

Helemaal geïnspireerd kwam ik terug van onze reis naar Toscane. Veel te veel gegeten en gedronken, maar wel enorm gelukkig. Batterijen opgeladen, klaar voor de volgende drukke maanden. Eén van de gerechten die we aten op vakantie was een pasta met venusschelpen en een saus van courgette. Zo lekker! Ik sloeg het meteen op in mijn hoofd zodat ik het later kon proberen na te maken.

Eens thuis, liet het gerechtje me niet los en ik probeerde het vrij snel te recreëren. Courgettes, check. Pasta, check. Venusschelpen, check. Maar verder? Oei, geen idee. Dus ik ben beginnen freestylen en op dit super lekker gerechtje uitgekomen. Het heeft ons echt ongelofelijk goed gesmaakt.

Willen jullie het ook een keertje proberen? Veel kookplezier! Hé, en trakteer jezelf tijdens het koken (en het eten) gerust op een glaasje witte wijn. Ik serveerde er alvast een lekkere Rueda wijn bij (Javier Sanz). Een droge, strakke witte wijn. Erg fris van smaak.

Benodigdheden, voor 2 personen:

250 g lumacone (grote halve schelpen, maar een andere grote pastavorm kan ook)

500 g venusschelpen

1/2 rode peper

2 courgettes (2 kleine, neem 1,5 als ze fel groot zijn)

120 ml room

80 g geraspte parmezaan

1/2 visbouillonblokje

witte wijn

lookolie of olijfolie + 1 t look

peper, zout, tijm, basilicum

12 blaadjes verse basilicum

verse peterselie

Bereiding:

We starten met het maken van de saus, maar breng gerust al een pot water aan de kook voor de pasta en leg de venusschelpen in koud water. Snijd de courgettes in blokjes en versnipper de teen look. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en voeg er de teen look en de courgetteblokjes aan toe. Kruid met peper, zout, tijm en basilicum. Bak enkele minuten aan en laat het vocht wat uitkoken. Giet er vervolgens een flinke scheut witte wijn bij en voeg het bouillonblokje toe. Laat de alcohol uitkoken en wat indikken en giet er dan de room bij. Laat indikken en voeg dan de geraspte parmezaan aan toe. Meng en kruid eventueel wat bij met peper. Voeg er de blaadjes verse basilicum aan toe. Haal na een paar minuten van het vuur, giet de saus in een hittebestendige kom en mix glad.

Kook de pasta gaar zoals aangewezen op de verpakking.

Gebruik voor de venusschelpen dezelfde pan als waarin je de saus gemaakt hebt. Spoel de schelpen een paar keer onder koud water en versnipper de rode peper. Verhit een flinke scheut lookolie in de pan en voeg er de rode peper aan toe. Voeg de venusschelpen toe en zet de deksel op de pan. Laat enkele minuten bakken/koken totdat alle schelpjes zijn open gegaan. Degene die toe blijven, gooi je best weg.

Giet de gemixte saus terug bij de schelpjes. Giet de gare pasta af en voeg dit ook toe aan de pan. Meng alles voorzichtig maar grondig door elkaar.

Werk af met verse peterselie en geniet!

Smakelijk

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *