Comfortfood,  Pasta

Spaghetti met sardienen en tomaat

Hmmm, spaghetti met sardienen en tomaat. Een krachtige maaltijd met weinig ingrediënten die gemakkelijk te maken is! Als dat niet klinkt als een ideale maaltijd, dan weet ik het ook niet meer.

Het is vandaag ‘Werelddag van het verzet tegen armoede’. Een dag die niet zou mogen bestaan, maar ons wel nog eens doet stilstaan bij een harde realiteit. De realiteit waarin zoveel mensen geen overdaad aan lekkere gerechtjes op tafel kunnen zetten, niet altijd voldoende hebben om de boterhamdoos van hun kind mee te vullen en aan het einde van de maand het moeten doen met wat ze in huis hebben.

Kennen jullie Restos du coeur? Het is een organisatie die mensen in armoede ondersteunt. Het begon met voedselhulp maar breidde als snel uit met medische centra, jonge moeders verder helpen met spullen voor hun kindjes, ondersteuning met huisvesting, helpen van daklozen,… In hun resto’s bieden ze jaarlijk maar liefst 620.000 warme maaltijden aan aan mensen die het nodig hebben.

En Soubry doneert ondertussen voor het vierde jaar op rij pasta-maaltijden aan Restos de Coeur. Dit jaar verdubbelen ze hun donatie en schenken ze 140.000 pasta-maaltijden aan Restos du coeur. Hierbij daagden ze ons foodies ook uit om eens na te denken over de beschikbaarheid van eten. Hoe we soms met een overvolle berging toch nog vaak eten gaan bijkopen bijvoorbeeld. Soubry vroeg me hierbij: Ginger, maak eens een pastagerechtje klaar met ingrediënten die je in huis hebt. Restjes, ingrediënten die al te lang in de berging liggen,.. Wees creatief en ga ervoor.

Een fijne uitdaging om een mooi project in de kijker te zetten, ga ik uiteraard niet uit de weg. Bij deze werkte ik dus enkel met ingrediënten die ik nog in huis had en het werd deze simpele maar su-per lekkere pasta met sardientjes uit blik.

Benodigdheden, voor 2 personen:

240 g spaghetti

170 g sardienen op olie, uit blik (= uitgelekt gewicht) – waren 2 blikjes

300 g kerstomaten

handje versnipperde peterselie

20 tal zwarte olijven zonder pit

1 el kappertjes

peper

Afwerking: 1 boterham, handje peterselie, boter

Bereiding:

Scheur voor de afwerking de boterham in stukken en doe samen met de peterselie in een hakmolentje. Mix tot grove kruimels en bak goudbruin in boter (of olijfolie). Laat afkoelen.

Kook de spaghetti gaar zoals aangegeven op de verpakking. Houd een pollepel kookvocht apart.

Haal de sardienen uit het blik, gooi de olie zeker niet weg, verwijder de graatjes en snijd in grove stukken. Snijd de kerstomaten in vier en versnipper de peterselie. Snijd de olijven in kleine stukjes.

Doe 3/4e van de olie van de blikken sardienen in een grote pan. Bak er de sardienen, olijven en kappers in aan. Na zo’n 2-3 minuten voeg je de tomaten toe. Kruid met peper. Laat de tomaatjes wat wak worden en voeg vervolgens de pasta en peterselie toe. Voeg eventueel wat kookvocht en extra olie van de sardientjes toe om het geheel wat vochtiger te maken en te binden. Meng alles heel goed onder elkaar.

Schep in diepe borden en werk af met het broodkruim en eventueel wat extra peper.

Tips:

 • Dit recept werd gemaakt met ingrediënten die ik altijd wel in huis heb. Een blik sardientjes, een blik of pot olijven en kappertjes liggen hier wel vaker in de berging. Maar gebruik wat je in huis hebt.
 • Een blik tonijn ipv sardienen is ook heel lekker in dit gerecht.
 • Geen verse kerstomaten in huis? Gewone tomaten klein gesneden of een tomatenblik kan ook!
 • Dit gerecht kan uiteraard met elke pastavorm die je maar kan bedenken. Gebruik de pasta op die je nog hebt liggen. Ik mix ook vaak restjes pasta die ongeveer dezelfde kooktijd hebben. Iets dat Julien ook vaak leuk vindt.

Pasta met sardienen en tomaat: super lekker, super gemakkelijk en klaar in een handomdraai!

Laat het smaken!

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Psst, ook vorig jaar daagde Soubry me uit om een recept met restjes te maken, dat werd deze pasta met courgette en scampi. Heel lekker!

Spaghetti met sardienen en tomaat

As Cooked By Ginger
Een heerlijke spaghetti met sardienen en tomaat. Weinig ingrediënten, heel gemakkelijk om te maken en klaar in een handomdraai. Super lekker!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de pasta

 • 240 g spaghetti
 • 170 g sardienen in olie uit blik (olie niet weggooien!) = uitgelekt gewicht, graatjes verwijderd en in grove stukken gesneden
 • 300 g kerstomaten in vier
 • 20-25 zwarte olijven zonder pit in stukjes
 • 1 el kappertjes
 • 5 takjes bladpeterselie versnipperd
 • peper

Voor de afwerking

 • 1 witte boterham
 • 2 takjes bladpeterselie
 • boter

Instructies
 

 • Scheur voor de afwerking de boterham in stukjes en doe samen met de peterselie in een hakmolentje of blender. Mix tot grove kruimels en bak goudbruin in boter. Laat afkoelen.
 • Kook de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking. Houd een pollepel kookvocht apart.
 • Doe 3/4e van de olie van de sardienen in een grote pan en bak er de sardienen, olijven en kappertjes in aan.
 • Voeg na enkele minuten de kerstomaten toe en bak even aan tot ze zachter worden. Kruid met peper.
 • Giet de pasta af en voeg toe, samen met de versnipperde peterselie. Meng zeer goed en voeg eventueel wat kookvocht en/of extra olie van de sardienen toe. Om het geheel vochtiger te maken en wat te binden.
 • Schep in diepe borden en werk af met het broodkruim en eventueel extra peper.
Trefwoord Sardienen, Spaghetti, Tomaat

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept