Comfortfood,  Veggie

Brie uit de oven met een venkel-mandarijnsalade

Herfst op je bord met deze brie uit de oven met een venkel-mandarijnsalade. Elk seizoen heeft zo zijn charme, maar de herfst.. Dat is toch wel echt een geweldig seizoen om te kokerellen. Zoveel heerlijke, multifunctionele seizoensgroenten en -fruit, lekker veel noten, gebak met veel kaneel,.. Noem maar op!

Gesmolten kaas met noten en honing is zo één van die dingen die niet mogen ontbreken op je herfsttafel. Om tegen die eerste echte koude te kunnen. Een beetje reserve opbouwen voor de winter, hé 😉 

Ik maakte er nog een super (maar echt super) lekkere salade bij van gekaramelliseerde venkel en mandarijntjes. Ik gebruikte zowel bij de kaas als bij de salade de heerlijke vloeibare oranjebloemhoning van Meli. Een goudkleurige, lichtjes rode honing met een subtiele toets van sinaasappel.

Brood erbij en klaar om aan te vallen!

Benodigdheden, voor 2 personen (hoofdgerecht): 

1 grote venkel (of 2 kleinere)

1 mandarijn

40 ml sinaasappelsap

1 el oranjebloemhoning van Meli + extra voor de kaas

500 g brie (rond)

Handvol walnoten

Stokbrood

Peper, zout

Olijfolie

Bereiding: 

Snijd de stengels van de venkel (gooi ze nog niet weg) en snijd de venkel in stukken. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en meng. Doe het in een grote ovenschaal en rooster 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Zorg ervoor dat de ovenschaal groot genoeg is zodat de venkelstukjes niet op elkaar liggen. 

Haal de venkel uit de oven. Meng het sinaasappelsap met de eetlepel honing en giet over de venkel. Zet terug in de oven voor 20 minuten en laat nadien lichtjes afkoelen. 

Doe de brie in een ovenschaaltje met wat bakpapier eronder (dan kan je het gemakkelijker uit de schotel halen nadien). Strooi er de walnoten over en sprenkel er flink wat honing overheen. Zet 15-20 minuten in de oven. 

Snijd het stokbrood in sneetjes en leg deze de laatste vijf minuten bij in de oven. 

Schil de mandarijn en snijd de partjes in twee. Voeg toe aan de venkel, meng en werk af met wat blaadjes van de venkelstengels. 

Serveer alles samen en dig in! 

Laurence 

Dit gerechtje is voor mij echt herfst op haar best. Zo verrukkelijk! Zin gekregen in ander herfst-food? Check dan zeker eens deze ovenschotel met butternut en kip of deze salade van appel, witloof en walnoten.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Brie uit de oven met een venkel-mandarijnsalade

As Cooked By Ginger
Een heerlijke venkel-mandarijnsalade met brie uit de oven en brood. Dip je brood in de heerlijke gesmolten brie en genieten maar!
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur
Gang Aperitief, Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote venkel of twee kleintjes
  • 1 mandarijn
  • 40 ml sinaasappelsap
  • 1 el (oranjebloem)honing plus extra voor de kaas
  • 500 g brie, een rond stuk
  • handvol walnoten
  • 1 stokbrood
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder de stengels van de venkel (gooi deze niet weg) en snijd de venkel in stukken. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en meng. Doe in een grote ovenschaal en zet 15 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven. Meng het sinaasappelsap met de el honing en giet over de venkel. Zet opnieuw in de oven voor 20 minuten en laat lichtjes afkoelen.
  • Doe een vel bakpapier in een ovenschaaltje en leg er de brie in. Strooi er de walnoten overheen en besprenkel met wat honing. Zet 15-20 minuten in de oven.
  • Snijd het stokbrood in sneetjes en leg deze de laatste 5 minuten bij in de oven.
  • Schil ondertussen de mandarijn en snijd de partjes in twee. Voeg toe aan de venkel, meng en werk af met de blaadjes van de venkelstengels.
  • Serveer alles samen en laat het smaken!

Notities

  • Je kan de venkelsalade zeker ook koud eten waardoor je hem perfect op voorhand kan klaarmaken. Zo staat je eten een pak sneller op tafel! 
  • Het is belangrijk dat de brie wel meteen opgegeten wordt, anders gaat de kaas gewoon terug stollen en het is zo lekker als je je brood in de gesmolten kaas kan dippen. 
  • Ik gebruik de oranjebloemhoning van Meli omdat deze perfect past bij de salade en een friszoete toets geeft aan de kaas, maar Meli heeft nog vele andere honing die hier ook lekker bij is. Het is wel aan te raden om voor lopende honing te kiezen. 
  • Speel gerust met de hoeveelheden van de salade. Zin in extra groentjes en fruit? Verdubbel dan de hoeveelheden. 
  • Dit zijn de porties voor een hoofdgerecht voor 2 personen maar je kan het perfect serveren bij het aperitief. Een mandje brood, de gesmolten kaas en een klein beetje salade erbij. Aperitief deluxe, zou ik zo zeggen. 
Trefwoord Brood, Kaas, Venkel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept