Lunch,  Salades,  Veggie

Salade met peer en gorgonzola

Salade met peer en gorgonzola. Wanneer het buiten kouder wordt, daalt de hoeveelheid salades op het menu. We hebben meer nood aan warme voeding om ons lichaam warm te houden. Bij mij is het: salades in de zomer en maaltijdsoepen in de winter. Toch moet een salade met koud weer ook kunnen, vind ik. Een herfst- of wintersalade en laat het nu zo zijn dat ik de perfecte combinatie gevonden heb. Namelijk, peer, gorgonzola en walnoten. Samen vormen ze een lekkere en voedzame salade met alles erop en eraan. En ik moet zeggen, dat heeft heerlijk gesmaakt. En husband was het ermee eens.

Gorgonzola, friend or foe?

Over gorgonzola zijn de meningen vaak verdeeld. Het feit dat het een schimmelkaas is en een sterke smaak heeft, helpt waarschijnlijk niet echt. Ikzelf kan het af en toe zeker wel lusten maar ik ken evenveel mensen die ervoor bedanken. Gelukkig bestaan er nog duizend-en-één heerlijke kazen waarmee je de gorgonzola kan vervangen. Brie, camembert, cambodzola, geitenkaas, feta,… of eender ander smeuïg kaasje dat je lekker vindt. Laat de gorgonzola je dus zeker niet tegenhouden om deze salade toch te maken!

Benodigdheden, voor 2 personen:

2x handvol gemengde sla (zie tips)

handvol rucola

20 kerstomaten

2 stengels lente-ui

8 radijzen

2 peren

150 g gorgonzola

60 g walnoten + 2 el suiker

1 witloofstronk

honing

olijfolie

peper

salade peer gorgonzola

Bereiding:

Verhit de 2 el suiker voor de walnoten in een pan. Wanneer de suiker gesmolten en amberkleurig is, voeg je de noten toe en meng je snel zodat alle noten een laagje karamel krijgen. Haal van het vuur en laat afkoelen (zie tips).

Hak zowel de gemengde salade als de rucola grof en doe in een mengkom. Halveer de kerstomaten, snijd de witloof in dunne reepjes en de lente-ui in ringen. Snijd de radijzen in dunne reepjes en voeg alle groentjes toe aan de salade.

Snijd de peren in blokjes (de schil mag eraan blijven) en voeg toe. Meng goed en verdeel over twee diepe borden.

Snijd de gorgonzola in blokjes en verdeel over de twee borden. Strooi als laatste de walnoten over de salade. Werk af met peper, een scheutje olijfolie en een streepje honing. Smakelijk!

Tips:

  • Sla: Kies voor een winterse/donkere slamengeling. Dit past het beste bij de rest van de ingrediënten.
  • Walnoten karameliseren: Wanneer je de noten toevoegt aan de karamel en snel mengt, kan het dat de noten aan elkaar gaan kleven. Dat is niet erg. Raak ze niet aan tot ze afgekoeld zijn (karamel wordt heel erg heet) en breek de walnoten dan los van elkaar.
  • Peren: Ik ging voor een krokante Bartlett peer maar ga gerust voor de peren die je zelf het lekkerst vindt.
  • Serveersuggesties: Serveer zo als lichte maaltijd of met een stukje brood met goeie boter en zeezout.
  • Voorbereiding: Je kan de salade volledig op voorhand klaarmaken. Laat enkel de olijfolie en honing weg en voeg deze pas toe wanneer je gaat eten. Als je de salade op voorhand wilt klaarmaken, zorg er dan voor dat je met krokante peren werkt die niet té rijp zijn. Als de peren teveel sap afgeven, gaat je salade wak worden.

Laat het smaken!

Laurence

Fan van dit soort gerechtjes? Dan ga je deze brie uit de oven met venkel-mandarijnsalade en deze salade met appel en peer zeker lusten. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Salade met peer en gorgonzola

As Cooked By Ginger
Een heerlijke winterse salade met peer en gorgonzola. Om af te wisselen met de warme en zwaardere maaltijden die we in de winter graag lusten. Verandering van spijs doet eten!
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht, Salade
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 60 g walnoten
  • 2 el suiker
  • 2 handvol gemengde sla kies voor een donkere/winterse mengeling
  • 1 handvol rucola
  • 20 kerstomaten gehalveerd
  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • 8 radijzen in dunne reepjes
  • 1 stronk witloof in dunne reepjes
  • 2 peren Bartlett of peer naar keuze, in blokjes
  • 150 g gorgonzola in blokjes
  • honing
  • olijfolie
  • peper

Instructies
 

  • Verwarm de suiker in een pan. Wanneer deze gesmolten en amberkleurig is, voeg je de noten toe en meng je snel alles onder elkaar. Haal van het vuur, laat volledig afkoelen en maak, indien nodig, de noten los van elkaar.
  • Hak de gemengde sla en rucola grof en doe in een mengkom. Voeg er de kerstomaten, lente-ui, radijzen, witloof en peer aan toe en meng onder elkaar.
  • Verdeel over twee borden. Verdeel daarover de gorgonzola en de walnoten.
  • Werk af met peper, een scheutje olijfolie en een streepje honing. Smakelijk!
Trefwoord Gorgonzola, Peer, Walnoten

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept