Lunch,  Salades,  Vis

Salade van gerookte zalm, avocado en appel

Dit is een ‘ik heb weinig tijd dus moet snel klaar zijn’-receptje. Daar hebben wij, de werkende mens, er veel van nodig, hé. Hoe sneller klaar, hoe liever. Toch op een doordeweekse dag. In het weekend geniet ik meer van koken omdat je dan veel tijd hebt. Al kook ik zo graag dat het door de week ook geen probleem is. Ik doe, samen met het lief, de inkopen voor de hele week op zaterdag. Ik heb dan het volledige weekmenu (tem donderdag) opgesteld en weet precies wat ik nodig heb. Zo koop je niet teveel en ben je goed voorbereid voor de ganse werkweek. Geen ongezonde afhaal of diepvriespizza’s voor ons. Als ik dan ’s avonds tegen 18u30-19u thuis kom van het werk, ben ik meestal binnen het half uur klaar, gewoon omdat ik heel goed weet wat ik moet doen en efficiënt ben omdat ik goed voorbereid ben. Preparation is key! Maar dus, je hebt natuurlijk ook mensen voor wie koken na een lange werkdag helemaal geen pretje is. Ik kan me inbeelden als je ook nog een paar koters bij in de mix gooit, dat je dan echt snel klaar wilt zijn. En voilà, vandaag help ik jullie daar al bij. Graag gedaan, hoor.

Benodigdheden, voor 2 personen:

150-200 g gerookte zalm

1 avocado

2 eieren

1/2 broccoli

15 (ongeveer) kleine groene asperges

1 appel

zakje gemengde sla

radijzen

zilveruitjes

peper, zout

olijfolie

dressing: potje natuuryoghurt, bieslook, peper, zout, olijfolie

Bereiding:

Zoals veel salades, is ook deze niet moeilijk klaar te maken. Als je snel klaar wilt zijn, is het aan te raden je asperges, broccoli en eitjes al de dag op voorhand te koken. Je begint dus met het koken van de broccoli en de asperges. De kooktijd hangt af van hoe beetgaar je ze wilt. Ik doe de broccoli ongeveer 6 minuten en de asperges 4, maar proef vooral even zelf en kies dan of je ze nog wat langer wilt laten koken. Doe meteen de twee eitjes bij in de kookpot en laat deze ongeveer 9 minuten koken. Dan heb je een hardgekookt eitje. Als je liever nog wat loperig geel hebt, haal je de eieren er na 6 minuten uit. Laat de broccoli, de asperges en de eieren volledig afkoelen. Snijd de avocado doormidden en pel. Snijd de radijzen in schijfjes en de appel in blokjes. Ik liet de schil van de appel er nog aan, maar dat kies je zelf.

Neem twee diepe borden en vul de bodem ervan met de gemengde sla. Voeg de broccoli toe en de asperges, die je in stukjes gesneden hebt. Voeg een aantal zilveruitjes en de radijzen toe. Leg in elk bord een halve avocado en doe er eventueel een scheutje olijfolie op. Snijd het ei in schijfjes en voeg toe aan de salade. Voeg de appel toe en uiteindelijk de gerookte zalm, die je in stukjes scheurt.

Meng de yoghurt met een scheutje olijfolie, fijngesneden bieslook en peper en zout. Giet hiervan enkele theelepels over de salade. Werk af met saladezout of peper en zout.

Geniet ervan!

IMG_1841

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *