
Ovenschotel met gnocchi, gehakt en broccoli
Wat een parel, deze ovenschotel met gnocchi, gehakt en broccoli. Een super creamy gerecht dat heel gemakkelijk te maken is en ook best snel klaar is. Comfortfood op z’n best, hmm!
Gnocchi: de underdog
Over het algemeen koken de Belgen niet super veel met gnocchi. Ik had het in mijn jeugd zelfs nog nooit gegeten (denk ik?) en had er tot een paar jaar geleden nog niet super veel mee gekookt. En eigenlijk is het echt wel lekker. Vandaar is mijn missie van vandaag: Gnocchi in de kijker zetten!
Ovenschotel met gnocchi, gehakt en broccoli
En dat doen we met deze lekkere, romige ovenschotel met gnocchi, gehakt en broccoli. Gehakt, broccoli, room en pasta… Dat is altijd een geslaagde combinatie. Bovendien is het er eentje die vaak de kindjes ook blij kan maken. Niet onbelangrijk als we het gezellig willen houden aan tafel. Dus.. spatel in de aanslag en koken maar!


Wat heb je nodig? (Spoiler: niet veel)
- Gnocchi: uiteraard 🙂
- Varkenskalfsgehakt: maar varkensrunds is ook prima als je dat liever eet
- Broccoli
- Room
- Kruiden: currypoeder en basilicum
- Mozzarella

Wat moet je doen?
Je begint met een pot gezouten water aan de kook te brengen en daar je broccoliroosjes in te doen. Deze moeten ongeveer 6 minuten is, dus begin meteen als ze in de pot zitten, met de rest van je gerecht.
Neem er een pan met hoge randen bij en verhit er een klontje boter in. Bak het gehakt erin aan. Als dat gaar is, voeg dan de gnocchi toe en bak deze goudbruin. Kruid ook stevig met peper en zout. Je mag de gnocchi echt een mooi goudbruin tintje laten krijgen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Zet het vuur wat lager en voeg de room toe aan de pan, gevolgd door het currypoeder en de basilicum. Laat de saus wat inkoken zodat het een lekker romig geheel wordt. Schep dan de broccoli uit de kookpot en schep meteen over in de pan, zodat er wat kookvocht van de broccoli meekomt. Roer goed en laat nog enkele minuten pruttelen.
Schep alles over in een ovenschaal en breek de bol mozzarella in stukjes met je handen. Verdeel deze over het gerecht en bak nog een klein kwartiertje in de oven of totdat de mozzarella een mooi goudbruin kleurtje krijgt.
Laat 10 min rusten na de oven zodat het niet té heet is en laat het smaken!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Gnocchi: Je kan gnocchi zowel bij de verse pasta’s terug vinden als bij de droge pasta. De keuze is aan jou. De droge blijft langer goed.
- Room: De room op kamertemperatuur toevoegen wanneer het vuur niet te hoog staat, vormt een extra bescherming tegen het schiften van de saus, maar geen ramp als je het toch koud moet toevoegen. Een beetje kookvocht van de broccoli kan helpen om de saus weer te binden.
- Veggie maken: Dat kan natuurlijk gemakkelijk door het gehakt weg te laten of door veggie gehakt te gebruiken.
- Op voorhand maken: Je kan het gerecht perfect volledig op voorhand maken en gewoon de gewenste portie opwarmen in de microgolfoven. Je kan het ook klaarmaken tot voor het de ovenschaal in gaat. Tijd om te eten? Het gerecht opwarmen, in de ovenschotel doen en kaas erover.
- Bewaren: Het gerecht blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Warm het maar één keer opnieuw op.
Gnocchi fuif houden? I got you! Check deze toppers maar eens.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Ovenschotel met gnocchi, gehakt en broccoli
Equipment
- 1 grote pan met hoge randen
- 1 Kookpot
- 1 Ovenschaal
Ingrediënten
- 500 g gnocchi
- 450 g varkenskalfsgehakt
- 1 broccoli in roosjes
- 250 ml room
- 1/2 tl currypoeder
- 1 tl basilicum
- 125 g mozzarella = 1 bol
- peper, zout
- boter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en breng een pot gezouten water aan de kook. Zet alle ingrediënten klaar.
- Doe de broccoliroosjes in het kokend water en verhit een klontje boter in de pan met hoge randen.
- Bak het gehakt erin gaar en wanneer dit gebeurd is, voeg dan de gnocchi toe.
- Bak goudbruin en kruid met peper en zout. Zet vervolgens het vuur wat lager.
- Voeg de room toe, samen met het currypoeder en basilicum. Laat pruttelen en inkoken tot een smeuïg sausje.
- Schep de broccoli met een schuimspaan uit het water en schep meteen over in de pan. Laat hierbij wat van het kookvocht meekomen zodat het in de saus belandt.
- Meng de broccoliroosjes onder de saus en laat het geheel nog eventjes pruttelen.
- Schep alles over in een ovenschaal, scheur de bol mozzarella met je handen in stukken en verdeel deze erover.
- Bak 15 minuten of totdat de kaas ene mooi goudbruin kleurtje begint te krijgen.
- Laat kort rusten en serveer.


Aanbevolen

Spaghetti met sardienen en tomaat
17 oktober 2021
Penne met scampi en cognac
1 juli 2024