Ovenschotels,  Vis

Quiche met tonijn en spinazie

Van een snel, gemakkelijk en lekker maaltje gesproken. Deze quiche met tonijn en spinazie is checking all the boxes! Het is zo één van die maaltijden waar je weinig werk aan hebt en waar vooral de oven al het werk mag doen. Je kan het ook perfect op voorhand klaarmaken en gewoon koud eten of opnieuw opwarmen in de oven.

De quiche bevat weinig ingrediënten waarvan je er een deel waarschijnlijk ook nog eens in je voorraadkast hebt liggen. Eieren, geraspte kaas, room,.. Het zijn ingrediënten die ikzelf toch gemakkelijk in huis heb. Om over een blik tonijn nog maar te zwijgen. Dat heb ik echt wel ALTIJD in huis. Het is een veelzijdig product. Zo maak ik er bijvoorbeeld snel pasta puttanesca mee, tonijnburgers of een koude pastasalade.

Ik heb in de berging aan de keuken een grote houten doos staan. Die zit vol met blikken en bokalen die lang goed blijven en je altijd kan gebruiken wanneer de koelkast leger blijkt te zijn dan verwacht. Blikken tomaat, kikkererwten, gedroogde kruiden, bonen in al haar vormen, sardientjes, zalm en dus ook: Tonijn! Waar ik bij de visproducten uit blik wel altijd op let (en bij uitbreiding bij alle vis) is het MSC logo. Dit betekent dat de vis op een duurzame manier gevangen werd met respect voor de zeebodem, biodiversiteit en de vissen zelf.

Uit het MSC rapport ‘Blik op Conserven‘ is gebleken dat de gemiddelde Belgische consument vraagt naar duurzame visproducten, en dus ook de visproducten in blik. We hebben met velen de wens om visbestanden te beschermen voor toekomstige generaties zodat ook onze kindjes kunnen genieten van de vis die onze zeeën te bieden hebben. Om deze reden is het belangrijk om voor vis met een MSC of ASC logo te kiezen, iets waar ik zelf ook altijd op zal letten. Hoe meer we als consument het signaal geven dat we deze producten wensen, hoe meer retailers op deze vraag zullen antwoorden. En we zijn goed bezig, want er is stijgende vraag vanuit retailers om duurzame visproducten in hun winkels te leggen.

Tijd dan nu voor een lekkere quiche met verantwoorde tonijn uit blik? Here we go!

Benodigdheden, voor 1 quiche:

1 rol bladerdeeg

1 blik tonijn in eigen nat (mét MSC label)

200 g verse spinazie

1 el versnipperde peterselie

1 el versnipperde basilicum

2 eieren

200 ml volle room

50 g geraspte emmentaler

peper, zout

olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het bladerdeeg uit en bekleed er een lichtjes ingevette taartvorm naar keuze mee. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

Verhit een scheut olijfolie, laat de tonijn uitlekken en bak aan in de olijfolie. Voeg na enkele minuten de spinazie toe en bak tot deze volledig geslonken is. Kruid stevig met peper en zout. Zet apart.

Meng de eieren, room, emmentaler, peterselie, basilicum en peper en zout.

Verdeel de tonijn en spinazie over het bladerdeeg en giet daar de eimengeling overheen. Probeer gelijkmatig te verdelen en bak 25-30 minuten.

Serveer warm, lauw of koud met een salade on the side.

Smakelijk,

Laurence

TIPS:

  • Vergeet zeker geen gaatjes in je bladerdeeg te prikken, dit om lucht te laten ontsnappen en een natte bodem te vermijden.
  • Wil je echt heel graag een vochtige bodem vermijden, dan kan je altijd een eetlepel paneermeel over de bodem verdelen, vooraleer je de tonijn en spinazie erop legt.
  • Wil je een extra dikke quiche, dan kan je altijd de ingrediënten verdubbelen.
  • Voel je vrij om extra groentjes toe te voegen. Ik denk aan kerstomaatjes, zoete aardappel, pompoen, paprika,..

Pssst, ik heb nog meer quiches voor jou in petto! Deze broccoli-zalm quiche met quinoakorst is to die for en ook deze quiche met een korst van havermout en zonnebloempitten zal kunnen bekoren.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Quiche met tonijn en spinazie

As Cooked By Ginger
Een lekkere quiche met tonijn en spinazie. Gemakkelijk te maken, weinig ingrediënten en super lekker. Meer moet een mens niet hebben!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch, Frans
Porties 1 quiche

Ingrediënten
  

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 blik tonijn in eigen nat met MSC label
  • 200 g verse spinazie
  • 1 el versnipperde peterselie
  • 1 el versnipperde basilicum
  • 2 eieren
  • 150 ml volle room
  • 50 g emmentaler geraspt
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het bladerdeeg uit en bekleed er een lichtjes ingevette taartvorm naar keuze mee. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Verhit een scheut olijfolie en bak er de tonijn in (die je hebt laten uitlekken).
  • Voeg na enkele minuten de spinazie toe, kruid met peper en zout en laat slinken. Zet apart.
  • Meng de eieren met de room, emmentaler, peterselie en basilicum. Klop stevig los met de garde en kruid met peper en zout.
  • Verdeel de tonijn en spinazie gelijkmatig over het bladerdeeg en giet er het eimengsel over uit. Bak 25-30 minuten.
  • Serveer met een salade.

Notities

  •  Durf gerust de hoeveelheden te verdubbelen als je een extra dikke quiche wilt.
  • Smeer eventueel de randjes van de quiche in met losgeklopt ei. Al is dit geen must. Ik deed het bijvoorbeeld niet ditmaal en de quiche is toch mooi goudbruin. Met het ei gaat het wel mooi blinken. 
  • Experimenteer met groentjes. Durf gerust extra groentjes zoals kerstomaat, paprika, zoete aardappel,.. toe te voegen. 
  • Je kan ook eens voor een andere kaas gaan zoals bvb gruyère of cheddar.
  • Elke oven is anders, check na 20 minuten hoe het staat met je taart. De quiche mag niet meer fel wiebelen in het midden. 
Trefwoord Quiche, Spinazie, Tonijn

5 Comments

  • Meliena Decuypere

    4 sterren
    Super lekkere quiche maar wel wat problemen gehad bij het maken. Heb de ingrediënten verdubbeld want mijn vriend en ik zijn alletwee grote eters, maar met de quiche een halfuurtje in de oven te zetten kom je niet toe. Heb er met een stokje in geprikt om te kijken of hij gaar was na 40 minuten, en dat leek het geval, tot ik hem aansneed. Het deeg op de bodem was nog helemaal rauw en er liep nog veel vocht uit 😕. Heb hem dan nog twintig minuten in de oven gezet en afgedekt met wat aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker werd, en dat was veel beter, hoewel hij waarschijnlijk nog een goede 5 minuten in de oven had kunnen blijven. Maar hij was wel lekker, dus ik noteer voor volgende keer dat hij gerust een uurtje in de oven mag!

    • As Cooked By Ginger

      Hoi! Bedankt voor de feedback. Hij staat op de planning om nog een keertje te maken.
      Een tip om een natte bodem tegen te gaan, is wat paneermeel erover strooien, maar het is natuurlijk wel logisch dat als je de ingrediënten verdubbelt, je gaartijd ook omhoog gaat.
      Ik check het en pas aan indien nodig in de beschrijving! 🙂
      Groetjes,
      Laurence

  • Louma

    5 sterren
    Lekker en eenvoudig recept, de bodem is niet hard (maar daarvoor krijg je de paneermeeltip moest je dat storen) maar wel gaar en gezien onze oven waren zelfs minder dan 20min nodig, kwestie van je oven kennen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept