Crostini met brie en veenbessen
Is er eigenlijk een feestje geweest als je geen crostini of bruschetta hebt gegeten? Met deze crostini met brie en veenbessen ga je zeker aan je trekken komen op hapjesvlak. Een heerlijk en stevig hapje dat iedereen wel kan bekoren en extra ‘christmassy’ omwille van de veenbessen. Want geef toe, geen kerst zonder minstens één keer veenbessen in het menu. En nee, dat moet zeker niet altijd een gevuld peertje zijn. Al zeg ik daar ook geen nee tegen.
Veenbessen zijn vrij bitter, dus we willen ze altijd een klein tikkeltje zoeter maken. Niet te veel wanneer het om een hartig gerecht zoals deze gaat, maar toch een beetje om de scherpste bittere smaak eraf te krijgen. Als je dat doet, kan je met veenbessen de heerlijkste gerechten op tafel toveren. Het combineert zo heerlijk met kaas!
Crostini vs bruschetta
Crostini is eerder een snack en kleiner hapje dan de grotere bruschetta. Deze worden doorgaans van wat groter en zwaarder brood gemaakt (bv. ciabatta) en crostini wordt vaker van kleiner en lichter brood gemaakt (bv. stokbrood). Beide zijn overheerlijk en je kan er honderd-en-een variaties mee maken. Een zalig hapje om mee te experimenteren en origineel mee uit de hoek te komen.
Psst, wil je mijn food-experimentjes van dichtbij meevolgen, volg me dan zeker op Instagram voor dagelijkse inspo!
Benodigdheden, voor 8 Crostini’s:
1/2 stokbrood (type wit frans brood)
2 el gesmolten boter
2 el olijfolie
300 g veenbessen
2 el balsamicoazijn
1/2 tl sinaasappelzeste
3 el suiker
1/2 tl rozemarijn
1/2 tl tijm
150 g brie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de veenbessen met de balsamicoazijn, suiker, sinaasappelzeste, rozemarijn en tijm in een ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven. Meng het nadien nog eens goed door en laat lichtjes afkoelen. Op die manier kan het ook wat opstijven en indikken.
Snijd het stokbrood in acht dunne sneden. Meng de gesmolten boter met de olijfolie en smeer er het brood langs beide kanten mee in. Zet de broodjes 5 minuten in de oven. Draai ze om en zet ze nog eens 5 minuten op. Snijd ondertussen de brie in schijfjes.
Leg de brie op de broodjes en zet opnieuw 5 à 7 minuten in de oven. Haal ze eruit en werk af met een flinke lepel van de veenbessen.
Tips:
- Werk eventueel af met verse peterselie en/of wat extra sinaasappelzeste.
- Je kan de brie ook vervangen door camembert.
- Je kan van dit gerecht ook een originele sharing schotel maken door een rond stuk brie te bakken in de oven en daarop de veenbessen te leggen met de broodjes on the side. Dippen maar!
- Verse veenbessen zijn zeker niet het hele jaar te verkrijgen. Als je geen verse kan vinden, ga dan voor die uit de diepvries. Laat ze ontdooien vooraleer je ze in de oven zet.
Laat het smaken!
Laurence
Zin in andere soortgelijke hapjes? Dan kan je zeker eens naar deze lekkere bruschetta’s met ricotta en geroosterde aardbeien kijken en in mijn boek kan je heerlijke messy bruschetta’s terug vinden!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Crostini met brie en veenbessen
Ingrediënten
- 1/2 stokbrood type wit frans brood
- 2 el boter gesmolten, lichtjes afgekoeld
- 2 el olijfolie
- 300 g veenbessen
- 2 el balsamicoazijn
- 3 el suiker
- 1/2 tl sinaasappelzeste
- 1/2 tl rozemarijn
- 1/2 tl tijm
- 150 g brie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de veenbessen in een ovenschaal en voeg er de balsamicoazijn, suiker, sinaasappelzeste, rozemarijn en tijm aan toe. Meng en zet 20 minuten in de oven. Laat nadien lichtjes afkoelen zodat het kan indikken.
- Snijd het stokbrood in 8 dunne schijfjes. Meng de gesmolten boter met de olijfolie en smeer er de broodjes langs beide kanten mee in. Zet 5 minuten in de oven, draai om en zet opnieuw 5 minuten in de oven.
- Snijd ondertussen de brie in schijfjes. Haal de broodjes uit de oven, verdeel de brie erover en zet 5-7 minuten terug in de oven.
- Werk nadien af met een flinke lepel veenbessen en serveer.
4 Comments
Claire
Tijdens de feestdagen meermaals als aperitief geserveerd. To die for! 🤤 iedereen was heel enthousiast!
As Cooked By Ginger
Super fijn om te lezen, dankjewel!
Pingback:
Pingback: