Aperitief,  Feestdagen

Kerstdiner: Scampi met een yoghurtsausje en kroepoek

Nog meer kerstsfeer op de blog. Het is dan ook kerst in minder dan een week. We zijn met zijn allen nog koortsachtig op zoek naar de laatste pakjes voor onze familieleden en de gastheren en gastvrouwen onder ons zijn misschien ook nog lichtelijk in paniek over hun kerstmenu. Koken voor je familie zou geen stress mogen opleveren, dat is zonde van de leuke feestdag. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Kies voldoende op voorhand je menu uit en maak een duidelijk stappenplan voor de avond zelf. De belangrijkste tip van ze allemaal: Maak je menu op die manier zodat je zelf mee aan tafel kan gaan zitten. Kies eerder voor een tafel vol potten en pannen waarbij de mensen zichzelf kunnen bedienen dan alle bordjes zelf te dresseren. Kies voor gerechten die je op voorhand zo goed als volledig kan klaarmaken en je avond gaat veel minder stressy verlopen.

unnamed-1

Wij bloggers hebben uiteraard makkelijk praten van achter onze laptop. Natuurlijk is dat niet altijd even simpel, maar probeer in je hoofd te houden dat je voor mensen aan het koken bent die je graag ziet en jou graag zien. Het is niet erg als er eens wat misloopt, laat het allemaal lekker zijn gang gaan en aarzel niet om je broer, zus, mama, papa, man,… mee aan het werk te zetten.

Vandaag trakteer ik op een lekker hapje. Het is simpel, je kan het gemakkelijk op voorhand klaarmaken en het wordt gesmaakt door iedereen!

Benodigdheden, voor 10 hapjes:

20 scampi’s (tel 2 scampi’s per persoon)

1 potje natuuryoghurt, kies voor lactosevrij als er iemand een allergie heeft, niemand smaakt het verschil en zo moet je geen hapje apart maken voor de persoon in kwestie én voelt die persoon zich niet zo ‘de moeilijke eter’

currypoeder, paprikapoeder, gemberpoeder

peper, zout

olijfolie

Afwerking:

rucola

10 kerstomaten

een zak kroepoek

unnamed

Bereiding:

Ontdooi de scampi’s en pel en ontdarm ze. Snijd ze in drie of vier stukken afhankelijk van hoe dik de scampi’s zijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en doe 1 el gemberpoeder, 1 tl paprikapoeder en ½ tl currypoeder bij de olie. Bak dit kort aan en voeg dan de scampistukjes toe. Kruid met peper en zout. Meng goed zodat alle stukjes onder de kruiden zitten, bak enkele minuten aan en doe ze dan in een kom. Laat volledig afkoelen.

Wanneer de scampi’s afgekoeld zijn, voeg je een flinke eetlepel van de yoghurt toe en meng je. Doe er niet té veel yoghurt bij. Het is de bedoeling dat de scampi’s een jasje van yoghurt krijgen, niet een heel zwembad. Kruid eventueel nog een beetje bij met peper.

unnamed-2

TIP: het sap van ¼ tot ½ limoen zou hier zeker ook nog heel lekker bij zijn, maar zorg dat het niet te lopend wordt.

Snijd de kerstomaten alvast in twee en snijd een handvol rucolablaadjes fijn. Bewaar dit apart in de koelkast zodat je dit klaar hebt staan wanneer je het hapje wilt serveren.

Bij het serveren meng je het scampimengsel nog eens goed en verdeel je het over kleine potjes. Strooi er wat van de fijngesneden rucola overheen en steek er een halve kerstomaat en een kroepoekje in. Leg er een vorkje bij en genieten maar!

Super lekker!

unnamed-10

 

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *