Aperitief,  Feestdagen

Mini gevulde aardappel

Mini gevulde aardappel. Je kent ze wel, die super lekkere gevulde aardappelen die je op kerstmarkten kan krijgen. Comfortfood op z’n best. Romig, smeuïg, lekker hartverwarmend. Een topper van een gerecht, vind ik persoonlijk.

In het mini

Toen bedacht ik me, wat als we gevulde aardappel nu eens in het klein maken en als hapje serveren bij de feestdagen. En zo werd het derde hapje van mijn feestmenu geboren. Yay! Een gevaarlijk hapje wel, want het is zo eentje waar je niet goed van af kan blijven. Met hapjes die té goed zijn, loop je vaak het risico dat je je kroketten niet meer op krijgt. En dat willen we niet, hé! Bij deze heb ik jullie gewaarschuwd 😉

Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.

Wat heb je nodig?

  • Krieltjes: Niet de allerkleinsten, maar de grotere die in het pakket zitten.
  • Ontbijtspek
  • Cheddar: geraspt
  • Zure room: volle
  • Lente-ui: kan vervangen worden door bieslook

Wat moet je doen?

Om te beginnen verwarm je je oven voor en besprenkel je de krieltjes met olijfolie. Die mogen een half uurtje in de oven om te garen. Ondertussen bak je het spek krokant en hak je dit nadien in grove kruimels.

Erna laat je de krieltjes wat afkoelen zodat ze niet meer te heet zijn om aan te raken en snijd je ze doormidden in de lengte. Lepel de krieltjes lichtjes uit. Doe dit voorzichtig zodat de krieltjes niet breken.

Leg ze met de binnenkant naar beneden op de bakplaat en bak 10 minuten. Draai om, vul met geraspte cheddar en zet terug enkele minuten in de oven.

Haal uit de oven en vul op met een half theelepeltje zure room en het spek. Werk af met versnipperde lente-ui, peper en grof zeezout.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Krieltjes: We willen een mini gevulde aardappel maken, maar ze mogen niet zo klein zijn dat ze moeilijk te hanteren worden. Haal dus de grootste krieltjes uit het zakje. Ze worden ook nog wat kleiner bij het bakken.
  • Lente-ui: Deze kan eventueel vervangen worden door verse bieslook. Beide zijn lekker!
  • Op voorhand maken: Je kan de krieltjes volledig op voorhand klaarmaken en nadien op temperatuur laten komen en op kamertemperatuur serveren. Als je ze warm wilt serveren (wat het lekkerste is maar dat is persoonlijk), Maak ze dan al tot en met de stap dat je ze uitlepelt. Herneem bij de stap waarbij je ze met de binnenkant naar beneden in de oven legt. Dus 10 minuten met de binnenkant naar beneden, dan omdraaien en met kaas de oven in en dan afwerken.
  • Bewaren: Het hapje bewaart ongeveer 2 dagen in de koelkast.

Smakelijk!

Word jij helemaal warm van dit hapje? Check dan zeker eens volgende aperitiefhapjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Mini gevulde aardappel

As Cooked By Ginger
Een perfect aperitiefhapje om op het menu te zetten tijdens de feestdagen. Mini gevulde aardappelen die vol van smaak en gewoon super lekker zijn!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Aperitief
Keuken Belgisch
Porties 20 hapjes

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 10 krieltjes de grotere die in de zak zitten
  • 100 g ontbijtspek
  • 30 g geraspte cheddar
  • 5 tl zure room volle
  • 1 stengel lente-ui versnipperd
  • peper, grof zeezout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de krielaardappelen en droog ze af. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn. Besprenkel met olijfolie en zet 30 minuten in de oven.
  • Bak het ontbijtspek krokant, laat afkoelen en hak in grove kruimels.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°C.
  • Laat de krieltjes afkoelen totdat ze niet meer te heet zijn om aan te raken en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Lepel voorzichtig een beetje uit met een klein lepeltje. Leg vervolgens de helftjes met de binnenkant naar beneden op de bakplaat en bak 10 minuten.
  • Draai om en strooi in elke helft wat geraspte cheddar. Bak 4 minuten.
  • Haal uit de oven (de oven mag uit) en lepel in elke mini aardappel 1/4e tl zure room. Verdeel er het spek en de lente-ui over.
  • Werk af met peper en wat grof zeezout. Serveer meteen!
Trefwoord Aardappelen, Kaas, Spek

3 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept