Feestdagen,  Lunch,  Voor- of bijgerecht

Carpaccio taartjes

Hallo daar! Ik ga jullie vandaag super blij maken. Hoe dan? Met deze verrukkelijke carpaccio taartjes. Jahaaa, dat horen jullie goed: Carpaccio taartjes.

Say what?

Wel, ik was research aan het doen voor mijn kerstmenu en ik kwam zo vaak carpaccio tegen, dat ik het eerst geen origineel voorgerecht vond voor kerst. Tot ik wat doelloos aan het verder scrollen was op het wereldwijde web en ineens een idee kreeg: Taartjes, carpaccio taartjes. Geniaal? Check!

Taste test

Ik moest natuurlijk eerst de proef op de som nemen vooraleer ik kon besluiten dat een hartige taartbodem, gevuld met een truffeldressing, rundscarpaccio en een smaakvolle salade lekker is. Zo gezegd, zo gedaan en het heeft bijzonder goed gesmaakt. Husband was ook fan!

Bij deze dus een originele manier om carpaccio te serveren bij kerst. Graag gedaan 😉

Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.

Wat heb je nodig?

  • Voor de taartbodempjes: Bloem, boter en ei en mini gekartelde taartvormpjes.
  • Rundscarpaccio: hoe kraakverser, hoe beter
  • Rucola
  • Parmezaanschilfers
  • Kerstomaten
  • Zongedroogde tomaten: of half zongedroogde tomaten
  • Pijnboompitten: geroosterd
  • Mayonaise
  • Truffelolie
  • Azijn
  • Honing

Wat moet je doen?

Je start met het maken van de taartbodems. Hiervoor meng je bloem en boter in de keukenmachine tot grove kruimels. Daar mag dan een ei bij en een snufje zout en als laatste enkele eetlepels ijskoud water. Kneed tot een geheel, wikkel de deegbal in plastic folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm je oven voor en rol het deeg uit. Bekleed er de taartvormpjes mee en prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Bak de bodems eerst 20 minuten blind en nadien nog eens 10 minuten open. Laat erna volledig afkoelen.

Ondertussen maak je de dressing door mayonaise, truffelolie, azijn, honing en peper en zout te mengen. Vervolgens maak je de salade door de rucola wat grof te hakken en te mengen met parmezaanschilfers, kerstomaten, zongedroogde tomaten en pijnboompitten. Dit besprenkel je met een kwaliteitsvolle olijfolie en kruid je af met peper en grof zeezout.

Neem de afgekoelde taartjes erbij. Lepel daarin wat van de dressing. Verdeel daarover de carpaccio en leg daarop een royale hoeveelheid van de salade. Serveer meteen. Hmmmmm!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Taartvormpjes: Ik gebruik kleine gekartelde taartvormpjes met een diameter van 10 cm. Dit is een ideaal formaat om als voorgerecht te serveren. Je kan veel leuke taartjes met die vormpjes maken, dus ikzelf vind het wel de moeite waard om erin te investeren.
  • Blind bakken = een taartbodem eerst afbakken met bakparels. Dit doe je door een vel bakpapier op het deeg te leggen (dat je ook over de randjes van het deeg plooit) en daar bakparels in te doen. Deze druk je aan zodat de randjes van de taart niet kunnen doorzakken. Dit is om de vorm van de taartbodem te bewaren en de bodem kan zo ook niet te donker worden.
  • Bakparels: Heb je geen bakparels, dan kan je ook rijst gebruiken. Gooi deze erna niet weg maar laat afkoelen en bewaar om volgende keer opnieuw te gebruiken.
  • Op voorhand maken: Je kan alles op voorhand klaar maken en het taartje à la minute samenstellen. Ik deed ook de test om ze al volledig samengesteld op voorhand klaar te maken en ze waren na ongeveer 3 uur nog krokant. Als je zeker wilt zijn, stel de taartjes dan à la minute samen.
  • Bewaren: De taartjes bewaren nog één dag in de koelkast. Op voorwaarde dat ze niet te lang buiten de koelkast hebben gestaan.

Smakelijk!

Zin in meer toffe voorgerechten? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze lekkere gerechten.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Carpaccio taartjes

As Cooked By Ginger
Wat een geweldig voorgerecht deze carpaccio taartjes. Een super lekker gerechtje dat je ook prima als lunch kan eten. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 12 taartjes

Equipment

  • 12 gekartelde taartvormpjes van 10 cm diameter 6 vormpjes en in 2x afbakken kan ook
  • bakparels of droge rijst als vervanger

Ingrediënten
  

Voor de taartbodems

  • 300 g bloem gezeefd
  • 150 g boter zacht en in blokjes
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 4 el ijskoud water

Voor de dressing

  • 4 el mayonaise
  • 2 el truffelolie
  • 1-2 el azijn naar smaak
  • 1 tl honing
  • peper, zout

Voor de vulling

  • 1 zakje rucola grof gehakt
  • 50 g parmezaanschilfers of hoeveelheid naar keuze
  • 20 tal kerstomaten gehalveerd
  • 8 zongedroogde tomaten in stukjes
  • 40 g pijnboompitten geroosterd
  • 350 g rundscarpaccio
  • peper, grof zeezout
  • olijfolie

Instructies
 

Voor de taartbodems

  • Doe de bloem en boter in de keukenmachine en meng tot grove kruimels. Voeg het ei en zout toe en kneed. Voeg het water toe en kneed tot een deegbal. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel het deeg in 12 delen. Vet de 12 gekartelde vormpjes in met boter en bestuif met bloem. Rol één voor één de stukjes deeg uit en bekleed er de taartvormpjes mee. Verwijder overtollig deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bedek met een vel bakpapier (ook de randen van het deeg) en strooi er bakparels over. Druk deze goed aan. Bak 20 minuten.
  • Verwijder de bakparels en het bakpapier en bak nog eens 10 minuten. Laat nadien volledig afkoelen.

Voor de rest van het gerecht

  • Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen en goed af te kruiden met peper en zout.
  • Maak de salade door alle ingrediënten te mengen en te kruiden met peper, grof zeezout en te besprenkelen met (een kwaliteitsvolle) olijfolie.
  • Lepel wat dressing in elke taartbodem. Verdeel daarover de carpaccio en daarover de sla. Serveer meteen!
Trefwoord Carpaccio

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept